Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH  (Przeczytany 442767 razy)

Kurokow

• Gość
Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCYCH
« Odpowiedź #1800 dnia: Stycznia 28, 2009, 13:05:39 »
A kolega grał kiedyś na "easy"?  :karpik

chincz

• Gość
« Odpowiedź #1801 dnia: Stycznia 28, 2009, 15:23:40 »
Jako asior latający po 23 mogę skromnie doradzić:
1. stopniować sobie ustawienia trudności, ale moim zdaniem szkoda czasu,
2. latać od razu z normalnymi ustawieniami (tzn. najtrudniejszymi) i się nie załamywać  :004: .
Pozdrawiam

Diobeł

• Gość
« Odpowiedź #1802 dnia: Stycznia 28, 2009, 18:54:58 »
W książce "Asy Myśliwskie Aliantów" przeczytałem że atak na Bf-110 od przodu był niezalecany :P
Jest ryzyko - jest zabawa :003:

« Odpowiedź #1803 dnia: Stycznia 28, 2009, 20:32:45 »
otwierałem ognień w odległości 1.00 i zazwyczaj było celnie,
To już było w temacie " Śmieszne sytuacje...." (moja robota :004:)
Pozdrawiam początkujących
"Różnica między mną a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem."
                                                                                  S. Dali

sznap

• Gość
« Odpowiedź #1804 dnia: Lutego 05, 2009, 17:49:13 »
Wlatujac Yakovlevem1 na wysokosc ok. 3500m z silnika zaczyna wylatywac czarny dym. Czym to moze byc spowodowane? Nie jest to spowodowane na 100% przegrzaniem sie silnika lecac na 85% mocy z otwarta chlodnica dzieje sie identycznie. Gdy zejde nizej dymu nie widac. Poza tym nie mam pojecia jak wniesc(wznieść się) na wysokosc wieksza niz ok. 3600m. Widzac jak "komputery" potrafia wniesc(wznieść) sie na wysokosc bombowcow, a moja maszynka dlawi sie to szlak(szlag) mnie trafia  :021:

Proszę zwracać większą uwagę na poprawność pisowni. Dziadek Kos.
« Ostatnia zmiana: Lutego 05, 2009, 20:20:45 wysłana przez Kos »

« Odpowiedź #1805 dnia: Lutego 05, 2009, 18:00:53 »
Wlatujac Yakovlevem1 na wysokosc ok. 3500m z silnika zaczyna wylatywac czarny dym. Czym to moze byc spowodowane? Nie jest to spowodowane na 100% przegrzaniem sie silnika lecac na 85% mocy z otwarta chlodnica dzieje sie identycznie. Gdy zejde nizej dymu nie widac. Poza tym nie mam pojecia jak wniesc na wysokosc wieksza niz ok. 3600m. Widzac jak "komputery" potrafia wniesc sie na wysokosc bombowcow, a moja maszynka dlawi sie to szlak mnie trafia  :021:
Trzeba zmniejszyć skład mieszanki  :001:
Prawdziwy programista wiesza się razem z programem ...

shoondasi

• Gość
« Odpowiedź #1806 dnia: Lutego 05, 2009, 23:21:38 »
Jak chcesz wejśc wyżej, to dodatkowo wrzuc sprężarke na drugi bieg.

mmaruda

• Gość
« Odpowiedź #1807 dnia: Lutego 06, 2009, 11:08:57 »
Mam takie pytanie w kwestii strzelania do bombowców (głównie B17). Staram się celować w silnik, ale nie zawsze zdaje to egzamin - ok 200m, seria idzie, poleci jakaś smużka, ale forteca dalej się trzyma, natomiast jeśli ostrzelam skrzydło  tuż obok silnika ten najczęściej się zapala - tak ma być? Czy może ja coś robię źle, mam coś źle ustawione? Karabiny maszynowe są na 250m, działka na 300.

I druga sprawa, czy da się zabić strzelca ogonowego? Pomyślałem, że ułatwię sobie zadanie i zanim zabiorę się za kasowanie samolotu, pozbędę się tego upierdliwego huncwota, a ile by nie wyładować wydaje się nie robić to na nim wrażenia. Z ciekawości włączyłem sobie nieśmiertelność, podleciałem bardzo blisko i pruję mniej więcej tam gdzie siedzi, ale nic to nie daje. Włączyłem później widok na ostrzeliwaną maszynę i oblukałem dokładnie - ogon dziurawy jak sito, a tylni strzelec wciąż szczerzy kły przez szybkę.  :015:

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #1808 dnia: Lutego 06, 2009, 13:46:22 »
W książce o której wspomniałem na początku pisze coś o uruchamianiu celowników, czy celownik jakoś działa? Żeby określić odległość, pomóc sobie ze strzelaniem z wyprzedzeniem?

Uruchamianie celowników - najprawdopodobniej chodzi o jego włączenie. W realu taki celownik można było wyłączyć. Pilot włączał celownik i odbezpieczał uzbrojenie pokładowe samolotu dopiero w rejonie celu.
W grze czegoś takiego nie ma - czasem ludzie "gubią" bomby na pasie lub ostrzeliwują kolegów przez przypadkowe naciśnięce spustu.
Co do określenia odległości w grze bez ikonek.
Celownik we wszystkich niemieckich samolotach jest skalibrowany na 100m. Tzn, że jeżeli rozpiętość skrzydeł mysliwca pokrywa się ze średnicą celownika - samolot przed Tobą jest w odległości ok. 100m (zalezy to od wielkości wrogiego samolotu. Zasada ta nie działa w przypadku samolotów większych (bombowce i samoloty transportowe).
W którymś P-51 jest celownik dla "idiotów", pokazujacy jaką poprawkę nalezy odłożyć w zalezności od rodzaju samolotu do jakiego strzelasz.

I druga sprawa, czy da się zabić strzelca ogonowego? Pomyślałem, że ułatwię sobie zadanie i zanim zabiorę się za kasowanie samolotu, pozbędę się tego upierdliwego huncwota, a ile by nie wyładować wydaje się nie robić to na nim wrażenia. Z ciekawości włączyłem sobie nieśmiertelność, podleciałem bardzo blisko i pruję mniej więcej tam gdzie siedzi, ale nic to nie daje. Włączyłem później widok na ostrzeliwaną maszynę i oblukałem dokładnie - ogon dziurawy jak sito, a tylni strzelec wciąż szczerzy kły przez szybkę.  :015:

Strzelca da się zabić. Ale to jest "event" typu "random" :002:
Czyli nigdy nie wiesz kiedy i jak to się dzieje.
Kiedy sie lata bomberem to często masz komunikaty, ze Twoi strzelcy "kopią w kalendarz" jeden po drugim.
W przypadku AI to już nie jest takie proste. Ta gra już tak ma i muszisz się z tym pogodzić.
Co do zestrzeliwywania bomberów - najlepiej celować w końcówkę skrzydła. Brzmi to jak kiepski żart - ale działa.
Z reguły urywa sie skrzydło. Drugi punkt to spojenie skrzydeł i kadłuba. Trzeci - kabina pilotów i ogon (odstrzelenie któregokolwiek steru wysokości praktycznie uniemożliwia wylądowanie takim cięzkim samolotem).

Ramm.
" only mad men fly there where angels afraid to step... "

« Odpowiedź #1809 dnia: Lutego 11, 2009, 19:45:53 »
To ja mam takie pytanie: czy jest możliwość zwiększenia (domyślnie jest jedna linijka) linijek chatu w grze przez internet?

Za pomoc z góry dziękuje.

Offline Rammjager

• ZB
  • *
  • ex-JG300 pilot.
« Odpowiedź #1810 dnia: Lutego 11, 2009, 21:42:58 »
Otwórz czata, złap myszką dolny koniec okna , przeciągnij w dół o tyle lini ile chcesz widzieć.

Ramm.
" only mad men fly there where angels afraid to step... "

Offline srk76

• *
  • =PFT=Sroka76
« Odpowiedź #1811 dnia: Lutego 12, 2009, 07:15:16 »
Dodatkowo shift+Tab i widzimy wszystkie informacje łącznie z komendami iła których nie kumam :)

zochu

• Gość
« Odpowiedź #1812 dnia: Lutego 13, 2009, 22:39:56 »
Jest jakaś możliwość włączenia aa i anizo ? Mam viste i z tego co wiem, to nie działa wymuszanie w sterach... Grafika nvidia.

Offline Bonzo

• *
  • 318_
« Odpowiedź #1813 dnia: Lutego 14, 2009, 00:05:58 »
Jest jakaś możliwość włączenia aa i anizo ?
W katalogu iłka jest takie coś jak *\il2setup.exe
www.dywizjon318.yoyo.pl "Nie znamy litości i o nią nie prosimy"

zochu

• Gość
« Odpowiedź #1814 dnia: Lutego 14, 2009, 01:41:46 »
W katalogu iłka jest takie coś jak *\il2setup.exe

Jest, ale anizo jakieś kiepskie jest w grze (pewnie def. ustawione na mały zasięg), a aa nie widzę...

Najbardziej zależy mi na aa, bo nie ma nic gorszego niż poszarpane krawędzie.