W ramach odświeżenia tematu dodam cos od siebie .Na dzien dzisiejszy zastanawiam sie co wybrac .
Dzieki uprzejmosci mojego kolegi z pracy który kupił w stanach X-52pro oraz Herr Mazaka który posiada Cougar miałem niebywała okazje przetestowac oba drągi .Tego ostaniego dosc krótko niestety ,natomias X-a cały weekend .
Co do cougara to faktycznie jest troche sztywny ale to raczej do przyzwyczajenia - no chyba ze ktos ma rece z waty.
O ile zalety sa wiadome to mysle ze o wadach zawsze lepiej wspomniec.Jesli nawet niemamy zamiaru inwestowac w ekstra mody bo cena zabija to jednak obowiazkowa rzecza jest - a bynajmniej ja bym tak zrobił- wymiana gumowej "uszczelki" u nasady drazka na wykonana ze zwykłego materiału.Guma powoduje wzrost siły (opór) przy max wychyleniu drazka .Sprawa jest napewno znana uzytkownikom .W kazdym razie ja odniosłem takie wrazenie .Potwierdzaja wczesniejsze pomysły na ten problem wiec nic nowego nie odkrywam.
W X-52 pro natomiast to coosobiscie niezbyt pasuje to "grzybek" u nasady drazka ,w pro jest metalowy .W czasie gdy wykonujemy min. ruchy drazkiem w okolicy centrum drazka grzybek powoduje nienaturalne wrazenie "podskakiwania" rekojesci .Na upartego do tego tez mozna by sie przyzwyczajic .Niepewnosc wyboru rodzi sie w sytuacji gdy rozmawiamy o ergonomii i precyzji.Rekojesc saiteka wypada z cougarem gorzej ,powinna byc "wygieta" nieco do przodu jak oczywiscie jest w cougarze lub cyborg 3D .Co do dokładnosci - pro udało mi sie zrobic ok 11 okregów na joy testerze na drugim niestety nie robiłem .Na pro "latałem" 3 dni w róznych konfiguracjach ustawien krzywej ,na cougarze niestety jakies 15-20 min -obydwa lock on.W saiteku zakres wychylenia draga jest nieco wiekszy
co przy czujnikach hall'a daje duza precyzje .Nie wspomniałem o przepustnicach bo obie sa po prostu ok .Oprogramowanie - napewno HOTAS oferuje wiecej niz Saitek ,jednak PRO łatwiej i szybciej mozemy dokonac konfiguracji .Sa to moje osobiste spostrzezenia zwazywszy na to jaki symulator i rodzaj latania preferuje

Napewno trzeba powiedziec ze oba joye sa naprawde dobre -kazdy osobna .Jednak co do wyboru który - tu juz trudna sprawa (dałem sobie czas do konca tyg.

) zalezy tez jakimi kategoriami sie wybiera .