Autor Wątek: Tajemnicza naklejka  (Przeczytany 2581 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Schmeisser

• Gość
Tajemnicza naklejka
« dnia: Stycznia 27, 2007, 08:45:51 »

Fotka prawej burty MiGa-3 - zwróćcie uwage na amperomierz, który znajduje sie na lewo od panela przełączników. W jego centrum znajduje sie czarna naklejka. Identyczna znajduje się w 'centrum' niemieckiego wariometru,

Czy popełnie duże nadużycie jeśli założę iz umieszczono ją by światło wydostające się spod tarczy instrumentu przez otwór dla napędu wskazówki nie oślepiało ?
Jakkolwiek zgrabna teoria , nie wyczerpuje jednak zagadnienia całkowicie - dlaczego na 90% pozostałych instrumentów nie stwierdzono czarnego krążka.  Wytłumaczenie może być takie że nikomu nie chciało sie zmieniać produkowanych od dawna wzorów.

PS - Amperomierz wskazuje max 12 Amper, zółta skala to voltomierz.
W nawiązaniu do dyskusji o amperomierzu w P-39 , którego skala sięgała niezdrowej wartości 300 amper - czy p-39 miał wewnętrzny starter silnika?

Odp: Tajemnicza naklejka
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 27, 2007, 09:24:29 »
tak
http://www.zenoswarbirdvideos.com/realg2/P-39G56.ram  :021: enjoy!

btw ciekawe zaczyna sie od 11 min, procedura startu silnika od 18

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 27, 2007, 13:31:27 »
No to chyba już wiadomo po co taki zakres. Kedyś spaliłem taki żółty miernik  za 9 zł :D starając się zdiagnozować co padło w maluchu - regulator napięcia w alternatorze czy akumulator. Po podpięciu miernika , przekręciłem kluczyk żeby odpalić maszynę i ostatnia widoczna wartość na wyświetlaczu wynosiła coś osiemdziesiąt kilka amper :D

Grzybek

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 30, 2007, 16:13:15 »
Witam.
Wydaje mi się, że te wskaźniki nie są podświetlane od spodu tarczy, tylko z zewnątrz. W analogowych miernikach elektrycznych jest dość duży otwór w tarczy ponieważ część mechanizmu (sprężyna, łożyskowanie, ciężarki wskazówki) znajduje się ponad tarczą. W tych miernikach, także tych nielotniczych i niepodświetlanych stara się zasłonić te elementy, które nie są potrzebne do odczytu a mogą rozpraszać patrzącego, ponieważ są ruchome. Podobnie jest np. w przypadku innych wskaźników o napędzie elektrycznym np. radzieckich lotniczych wskaźników poziomu paliwa (żółte kółko na szybce).Dlaczego jest w niemieckim wariometrze, nie wiem, możliwe, że posiada on wyważaną wskazówkę dla szybszej reakcji wskaznika i na końcu wskazówki znajdują ciężarki, które starano się zasłonić.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 30, 2007, 16:20:37 wysłana przez Grzybek »

« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 03, 2007, 21:16:07 »
...
Podobnie jest np. w przypadku innych wskaźników o napędzie elektrycznym np. radzieckich lotniczych wskaźników poziomu paliwa (żółte kółko na szybce).
...

Akurat to żółte kółko jest na tym przyrządzie z zupełnie innego powodu...
You are not stuck in traffic. You ARE Traffic.
Get a bike. Break FREE!
"Still in one piece. Good Job. Let's go home."

Grzybek

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 05, 2007, 16:41:36 »
A ja myślałem, że jest z tego powodu o jakim napisałem. Jak coś "pokręciłem" to bardzo przepraszam. Z jakiego powodu jest to żółte kółko?