Autor Wątek: MFD, ICP i podobne panele  (Przeczytany 48664 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: MFD, ICP i podobne panele
« Odpowiedź #105 dnia: Maja 23, 2007, 09:02:33 »
Bardzo ambitny projekt,ale realny do wykonania.Część tematów o których piszesz została sprawdzona,dotyczy to F4 Glass oraz MJoya.Został problem MFD.Co do przełączników to rodzaj przełączników nie wpływa na ich ilość.Każdy przełącznik stabilny 1-0 generuje impuls gdy go włączamy i wyłączamy.MJoy ma niestety ograniczenie do 16 przełączników stabilnych typu toggle.Pozostają jeszcze przełączniki typu rotary switch,które mogą mieć np 24 pozycje (enkoder ECW 1J-B24).Każde przełączenie powoduje wygenerowanie impulsu,czyli pełen obrót daje np.24 impulsy.Jest rozróżnienie kierunku przełączania i szybkości przełączania.Można podpiąć 4 przełączniki tego typu.Ja ich nie stosowałem,ale można się zastanowić gdzie w folconieAF można je zastosować.Może ktoś z kolegów z forum je stosuje?U mnie przyciski stabilne i niestabilne w MFD i ICP działają bez problemu.

Offline Flanker

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #106 dnia: Maja 23, 2007, 10:50:02 »
Ja bym je użył tak jak w realu tam obok HSI czyli do przełączania trybów TCN/ILS, oraz dopływ paliwa.

« Odpowiedź #107 dnia: Maja 23, 2007, 11:04:40 »
Chciałbym uzupełnić ostatni post.Jeśli chodzi o zastosowanie klawiatury to nie będzie problemu z programowaniem pojedynczych klawiszy.Będzie problem jeśli chcemy użyć 3 lub 4 klawisze np.HUD color shift+ctrl+alt+c.W tym przypadku wystąpi tzw.hazard,tak było w moim przypadku dlatego zrezygnowałem z tej opcji.
Zastanawiam się także nad problemem zastosowania enkodera w falconieAF oraz jego programowania w SVMapper.Pozycje 97 do 112 są dostępne czyli można enkoder programować tylko jak przypisywać klawisze.Jest tam opcja repeat oraz continuos.Nie mam enkodera,dlatego nie mogę tego sprawdzić.Może ktoś z forum ma pomysł?
Następna uwaga dotyczy przełącznika 4 kierunkowego w ICP,może można wykorzystać funkcję hat switch i zaoszczędzić przełączników toggle.
Jest poważniejszy problem związany z dokładnością odczytu niektórych wskaźników w F4Glass.Ponieważ wystąpiło to u Fiero oraz u mnie nie jest to przypadek.Jeśli tego nie wyjaśnimy to nie ma sensu stosować tego programu.Są dwie możliwości albo zapytać autora http://www.eagle9.nl/redir2.asp?lokatie=/main/downloads/default.asp
albo na forum http://www.viperpit.org/forum/viewforum.php?f=61&sid=ba6ae478d3e34eadb0261cc41c425ce8
Co do autora to ostatnia aktualizacja 29 Sep 2005 czyli minęło trochę czasu.Pisze także, że jest wymagana wersja AF 1.03 teraz mamy wyższe.
Może ktoś z naszego forum z dobrą znajomością angielskiego zapytałby autora albo na forum o problem dokładności wskazań niektórych wskaźników w F4Glass?

Offline Flanker

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #108 dnia: Maja 23, 2007, 11:12:30 »
No można spróbować :)

« Odpowiedź #109 dnia: Maja 28, 2007, 13:29:31 »
Witam,
chciałbym przedstawić ciekawą stronę internetowa,gdzie można kupić elektonikę oraz oprogramowanie do realizacji kokpitu falconaAF http://betainnovations.com/
Można kupić odpowiednią kartę np.ElectronFlux,kartę rozszerzeń Dx10-8bit DAC oraz AC 360 A i zrealizować wskaźniki:Oil,NozPOs,RPM,FTIT oraz EPU FUEL.Można także zrealizować RWR na CRT,DED i PFD na wyświetlaczu 192x62 graphcal LCD.Oprogramowanie F4IM jest free,ale hardware jest tak drogie,że na nasze warunki nie do przyjęcia
pozdrawiam

Offline Flanker

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #110 dnia: Maja 29, 2007, 14:11:34 »
Napisałem kilka dni temu maila do autora programu F4glass jednak do tej pory nie dostałem odpowiedzi.. Może ktoś inny spróbuje??

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #111 dnia: Maja 29, 2007, 15:25:41 »

« Odpowiedź #112 dnia: Maja 31, 2007, 12:41:15 »
Dzięki BigMac za linka.Prawdopodobnie za tydzień będę miał drugi pc to będę testował ten program.Z pobieżnej lektury wynika,że można go stosować na jednym pc w opcji paru monitorów (hydravision) lub w sieci lokalnej.Mój sprzęt nie nadaje się do pracy z dwoma monitorami,dlatego muszę poczekać z testami.
Jestem na etapie analizy różnych rozwiązań dla zbudowania taniego,uproszczonego kokpitu dla FalconaAF,dlatego każda informacja jest bardzo cenna,dlatego chciałbym jeszcze raz podziękować BigMac za pomoc.
Jest jeszcze jeden problem dotyczący wyświetlania różnych informacji podświetlanych diodami świecącymi.Wspomniane poprzednio programy TB oraz F4Glass i prawdopodobnie Falcon Gauges 2.0 wyświetlają tylko niektóre diody.Wspomniana BetaInnovations realizuje sterowanie między innymi diod,ale jest b.droga.Wprawdzie F4IM jest free,ale współpracuje z sterownikami tej firmy co nie rozwiązuje problemu.
Udało mi się pobrać wersję 3.0 nie mogę znaleźć wersji Falcon Gauges 2.0,może ktoś zna linka do tej wersji?
pozdrawiam

« Odpowiedź #113 dnia: Czerwca 07, 2007, 14:56:31 »
Witam,rozbudowując panel sterowania w moim "mini kokpicie" natrafiłem na pewne problemy,o których wspomniałem w wątku MJoy.Problemy dotyczą przełączników typu toggle switch oraz enkoderów.W falconAF są przełączniki 3 pozycyjne np.autopilot (przełącznik Pitch:ALT HOLD,OFF,ATT HOLD;przełącznik Roll:HDG SEL,ATT HOLD oraz STRG SEL).Pytanie jak je zaprogramować w MJoyMapper lub SVMapper.Przełączanie przełącznika Pitch wykonuje się kombinacją klawiszy Ctrl+2 a  Roll Ctrl+1.Ponieważ przełączniki toggle switch w MJoy są dwupozycyjne to jak rozwiązać ten problem?
Drugi problem dotyczy enkodera i podobne zagadnienie jak zaprogramować np.mode HSI w MJoyMapper jeśli mod zmienia się cyklicznie naciskając klawisz I?

« Odpowiedź #114 dnia: Czerwca 12, 2007, 08:06:38 »
Witam,mam problem gdzie umieścić moje pytania.Dostałem już ostrzeżenie za podobną wątpliwość,dlatego proszę moderatorów o korektę mojego post.Pytanie dotyczy obsługi radia,ale jest związane z realizacją panelu sterowania gdzie chcę umieścić enkodery realizujące tę funkcję.Na panelu audio są przełączniki obrotowe ozn.com1,com2,MSL oraz THREAT.Na ICP są com1 i com2.Wybierając na ICP com1 mamy inf. 2 UHF BOTH,wybierając com2  512,26.Można zmieniać zakres częstotliwości od poz.1 do 7.Włączając grę mamy na DED UHF PACKAGE,UHF GUARD i możemy bez problemu wydawać komendy i je przyjmować.W związku z czym mam parę pytań.
1.Czy wybór na ICP com1 lub com2 dotyczy tylko gry w sieci i nie ma zastosowania w grze z pilotami AI?
2.Czy wybór na ICP częstotliwości związanej z zakresem 1 do 7 dotyczy sytuacji wyboru kierunku transmisji,odbioru oraz blokady i czy jest stosowany w grze?
3.Czy wybór częstotliwości ma utrudnić podsłuch przez przeciwnika?
4.Jaka jest relacja nastaw w panelu audio do nastaw w panelu ICP?
Mam zrealizowany panel ICP i zastanawiam się,które funkcje realizować w moim kokpicie,dlatego pytam o panel audio.Za parę dni będę miał enkodery i rozpocznę testy wybranych funkcji sterowania AF.Ponieważ jestem początkującym graczem a chcę zrealizować kokpit dla AF,dlatego proszę o pomoc aby nie tracić czasu na dokładne zastosowanie poszczególnych elementów sterowania AF i ich przydatności w grze.Ponieważ chcę realizować tylko część kokpitu,dlatego będę pytał doświadczonych graczy,które ich zdaniem funkcje są przydatne w grze.Z góry dziękuję za współprace
pozdrawiam

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #115 dnia: Czerwca 12, 2007, 09:42:37 »
W Allied Force te guziki COM1 i COM2 nie mają dużego zastosowania, można lecieć całą misję bez dotykania ich. W grze sieciowej też nie mają żadnego znaczenia, bo nie ma w AF wbudowanej komunikacji głosowej - więc i tak wszyscy siedzą na Teamspeaku lub Ventrillo.
Mógłbyś nad tym pomyśleć, gdybyś bawił się też w Open Falcona, bo tam obsługa radia jest bardziej złożona. Ale w obu przypadkach słabo widzę zastosowanie enkoderów - po prostu w F-16 raczej sie wstukuje częstotliwości, a nie kręci gałką.

Lepszym zastosowaniem dla enkoderów może być np. rozjaśnianie i przyciemnianie HUDa (czyli to, co robi to białe koło na ICP) albo trymery, których Allied Force nie obsługuje w formie osi analogowych (a czasem, jak się oberwie, to przydaje się wytrymować).

« Odpowiedź #116 dnia: Czerwca 12, 2007, 20:11:20 »
Dziękuję BigMac za informację.Jestem w trakcie testowania "enkoderów" (ponieważ jeszcze ich nie otrzymałem zrobiłem ich symulację przy pomocy przełączników).Co do radia to się wyjaśniło.Mam już sprawdzone parę aplikacji o których napiszę dokładniej gdy to potwierdzę na prawdziwych enkoderach.Znalazłem także zastosowanie dla przełącznika obrotowego oraz przełącznika 3 pozycyjnego.Zastanawiam się czy nie zrobić uniwersalnego kokpitu dla AF i OF,ponieważ ten drugi jest bardzo popularny na forum.Zrobienie profila dla OF nie powinno być problemem.Mam jeszcze około 2,3 tygodni na testy łącznie z testem FalconGauges.Wrócę do tematu dopiero w wrześniu
pozdrawiam

« Odpowiedź #117 dnia: Czerwca 14, 2007, 08:45:25 »
Zgodnie z obietnicą chciałbym przedstawić parę uwag na temat aplikacji enkodera w falconAF.Na początek mam prośbę związaną z panelem EWS.Rozpatrując zastosowanie enkodera do realizacji EWS natrafiłem na problem znalezienia klawiszu realizującego funkcję "run pre-selected EWS program".Wyjaśnię o co chodzi.W profilu Jogstanga do cougara są funkcje związane z EWS przypisane do jednego z przełączników,gdzie można wybrać jeden z 4 programów i przyciskiem realizować zrzut flar oraz chaff (w mode man).W związku z czym nie interesowalem się realizacją za pomocą klawiatury.Czy może mi ktoś wskazać,który klawisz realizuje zrzut flar oraz chaff w sterowaniu ręcznym?
Jeśli chodzi o enkoder to można zrealizować dużo funkcji w AF.W pełni realizuje funkcje,które mają rozróżnienie kierunku typu dec,inc lub up down,np.HDS Range,Trim,Fuel Switch itd.Przełączając enkoder dla Fuel Switch należy patrzeć na panel monitora aby określić położenie przełącznika.
W przypadku zastosowania enkodera dla funkcji typu toggle np.HSI przypisanej do jednego klawisza przełącznik działa tylko w jednym kierunku pomimo fizycznego obracania gałką zgodnie lub przeciwnie do ruchu zegara.Jest to pewne ograniczenie.Chcąc zrealizować np.panel EWS trzeba zastosować 4 przełączniki typu toggle (RWR,JMR,CH,FL),enkoder (Mode) oraz w moim przypadku 1 przełącznik obrotowy 4 pozycyjny (PRGM).U mnie mogę zastosować przełącznik obrotowy ponieważ Jagstang zmienił trochę klawiaturę ze względu na profil do cougara i każdemu programowi PRGM przypisał jeden klawisz.Po wykonaniu kolejnych testów opiszę aplikacje związane z przełącznikami 3 pozycyjnymi oraz obrotowymi.

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #118 dnia: Czerwca 14, 2007, 09:30:50 »
Czy może mi ktoś wskazać,który klawisz realizuje zrzut flar oraz chaff w sterowaniu ręcznym?

Domyślnie 'x' i 'z', ale nie wiem, czy Jag tego nie zmienił

« Odpowiedź #119 dnia: Czerwca 14, 2007, 10:29:38 »
Dziękuję BigMac,rzeczywiście 'z' jest drop flares natomiast Jang zlikwidował 'x' drop chaff.W moim przypadku nie ma to znaczenia ponieważ zrzut jednych i drugich następuje po naciśnięciu przycisku w joyu.