Autor Wątek: Wieczny konkurs odc. II  (Przeczytany 149075 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Boruta

• Gość
Odp: Wieczny konkurs odc. II
« Odpowiedź #60 dnia: Marca 08, 2007, 16:15:38 »
Rację ma Traun i zadaje następne pytanie.

Offline traun

• *
  • CM, RoF, CoD
« Odpowiedź #61 dnia: Marca 08, 2007, 16:18:30 »
No to pytanie.

Na początku wojny pewien kierowca bombowca o ksywie Biber-Francke wystawił na szwank dobre imię Lufftwafe i strasznie podpadł Geringowi.
Moje pytanie co, gdzie, jak i dlaczego? (czyli ogólnie o co chodziło).
Pozdrawiam chłopaków z EKG
GG 4834952

Boruta

• Gość
« Odpowiedź #62 dnia: Marca 08, 2007, 17:38:17 »
Czy chodzi o Unteroffiziera Karla Francke, który 26 września 1939 roku przypisał sobie zatopienie HMS Ark Royal? Facet został awansowany do porucznika i nagrodzony Krzyżem Żelaznym I i II klasy, były artykuły w Volkischer Beobachter i w ogóle szum, po czym okazało się, że Ark Royal jest jak najbardziej cały i zdrowy. Z Franckego śmiała się cała Luftwaffe i ostatecznie popełnił samobójstwo.
Mam rację czy mam rację?  :021:

Offline traun

• *
  • CM, RoF, CoD
« Odpowiedź #63 dnia: Marca 08, 2007, 18:08:01 »
cha cha  tworzymy kółko wzajemnej adoracji. 
No a teraz na temat. Masz rację, z tym że było trochę inaczej.
Dnia 26 września 1939 roku o godzinie 13:00 do akcji wyruszyły 4 Ju88 A1 z KG30. Jednym z nich powoził właśnie kapral Carl Francke. Francke po 2 godzinach lotu zaatakował płynący lotniskowiec i załoga zameldowała : błysk w przedniej części okrętu.
Po wylądowaniu załoga złożyła meldunek:
Atak z lotu nurkowego dwiema bombami SC500 na lotniskowiec. Pierwsza wybuchła w wodzie przy burcie a druga prawdopodobnie trafiła w przednią część pokładu, nie zaobserwowano efektu.
Tymczasem po przekazaniu meldunku, dowództwo Luftwaffe w Berlinie bombardowało sztab 10 Fligerdivision kolejnymi depeszami. Naczelne dowództwo pytało dlaczego nie potwierdzono jeszcze zatopienia lotniskowca. Szef sztabu 10 odpowiedział: Bo nic nam o zatopieniu takiego okrętu nie wiadomo.
Równie sceptyczny był dowódca KG26 który pytał Francka:
- Widział pan jak lotniskowiec zatonął.
- Nie panie pułkowniku ---

Tymczasem sprawa zaczęła żyć własnym życiem. Aby wyjaśnić los Ark Royal wysłano samolot zwiadowczy. Około 17:00 znalazł się on nad bretyjskim zespołem i zameldował o dwóch pancernikach i eskorcie i o braku lotniskowca.
Meldunek zabrzmiał jak bajka a kolejny wysłany samolot meldował o plamach ropy w miejscu domniemanego zatonięcia.  No niczego więcej już Gebelsowi nie trzeba było by nagłośnić "wspaniały sukces".
Francke jak się o tym dowiedział tylko powiedział do znajomego: Pohle, chłopie, nic z tego nie jest prawdą . Pomóż mi wyplątać się z tego świństwa.
Było już jednak po balu.
Gering awansował go na podporucznika i wręczył blachy I i II klasy.
Oczywiście później okazało się, że okręt nie odniósł uszkodzeń.
Przy kolejnym spotkaniu Geringa z "Bobrem Frankiem" gdy ten już pełnił z powrotem rolę pilota doświadczalnego w Rechlinie, naczelny powiedział z przekąsem: Francke, jest mi pan ciągle winny jeden lotniskowiec!

O samobójstwie nic nie wiem. 
Che che widzę, że nie ma trudnych pytań na tym forum.
Zadajesz pytanie....
Pozdrawiam chłopaków z EKG
GG 4834952

Boruta

• Gość
« Odpowiedź #64 dnia: Marca 08, 2007, 21:07:43 »
No trudno, rączka rączkę myje, jak to mówią

A teraz pytanie. Co to za samolot i w barwach jakich trzech państw kolejno służył.

« Odpowiedź #65 dnia: Marca 08, 2007, 21:46:43 »
To jest Avia B.35 użytkownikami byli
Czesi rzecz jasna, jak widać Niemcy oraz Bułgarzy

P.S. Jak to jest z tym wiecznym konkursem. Nie czepiam się ale warunkiem zaliczenia pytania było:
Rany Julek :karpik
Pierwszy raz coś wygrałem :020:
A teraz pytanie – co to za samolot, w którym roku został oblatany i kopią jakiego jest samolotu?
[zdjęcie zostało usunięte]

Kolega Traun odpowiedział tylko na jedno pytanie ale to już tylko gwoli ścisłości :004: Nie czepiam się chodzi tylko o egzekwowanie odpowiedzi na konkretnie zadane pytanie
Pozdrawiam

Proszę o niecytowanie obrazków! Razorblade1967
« Ostatnia zmiana: Marca 08, 2007, 21:58:08 wysłana przez Razorblade1967 »
5800x3D / NZXT B550 / 64GB@3600 /4TB NVME Gx4 / RTX4080Super / NZXT X63 / Thermaltake 1kW / Huawei GT34
Meta QUEST 3 / Thrustmaster Warthog + TFRP

Offline Ranwers

• *
  • Wizzard
« Odpowiedź #66 dnia: Marca 08, 2007, 21:55:28 »
Jesteś w błędzie Macias  :118: Kraj z którego pochodzi to to jest nader, hm... "egzotyczny".
.       __!__
.____o(''''')o____.
          " " "
Forum to miejsce spotkań ludzi, którzy mają "zryty palnik" w pewnych kwestiach i do tego dobrze im z tym

Boruta

• Gość
« Odpowiedź #67 dnia: Marca 08, 2007, 22:02:21 »
To jest Avia B.35 użytkownikami byli
Czesi rzecz jasna, jak widać Niemcy oraz Bułgarzy

Niestety, obawiam się, że nie jest to prawidłowa odpowiedź, proszę próbować dalej...
P.S. Jak to jest z tym wiecznym konkursem. Nie czepiam się ale warunkiem zaliczenia pytania było:Kolega Traun odpowiedział tylko na jedno pytanie ale to już tylko gwoli ścisłości :004: Nie czepiam się chodzi tylko o egzekwowanie odpowiedzi na konkretnie zadane pytanie

Traun odpowiedział:
Nie jest to przypadkiem Vought V-141 rozwinięcie konstrukcji Nortchop 3A. Oblatany w 1936 we wrześniu.
Nazwa się zgadza, w Northropie byk (nortchop) ale numeracja poprawna, a co do miesiąca to różne źródła różnie podają, grunt że rok się zgadza... Nie bardzo wiem, czego się właściwie czepiasz...
« Ostatnia zmiana: Marca 08, 2007, 22:08:18 wysłana przez Boruta »

« Odpowiedź #68 dnia: Marca 08, 2007, 22:05:40 »
Aha ok. wcześniej nie było infa o  dacie oblotu i pochodzeniu maszyny
czary-mary ? Nie poprostu edycja postu
Przepraszam za zamieszanie :001:
5800x3D / NZXT B550 / 64GB@3600 /4TB NVME Gx4 / RTX4080Super / NZXT X63 / Thermaltake 1kW / Huawei GT34
Meta QUEST 3 / Thrustmaster Warthog + TFRP

Offline I/JG53_Angel

• *
  • Out Of Control
« Odpowiedź #69 dnia: Marca 08, 2007, 22:12:09 »
Nie czepiam się chodzi tylko o egzekwowanie odpowiedzi na konkretnie zadane pytanie
Przyganiał kocioł garnkowi  :004:
Babka wymusza motocykliście pierwszeństwo, dochodzi do wypadku, na szczęscie niegroźnego. Motocyklista podchodzi do DAMY i pyta"Widziała mnie pani?"
"Tak widzialam" odpowiada DAMA
To dlaczego mi pani nie ustąpiła ?
"No ale pan przeciez jechal motocyklem !"

http://img223.imageshack.us/img223/6416/bezpiecznygh0.jpg

Agadam

• Gość
« Odpowiedź #70 dnia: Marca 08, 2007, 22:22:12 »
Panowie nie kłócić się!!!
Ten samolot to Irbitis I-16 latał w lotnictwie Łotwy, na Litwie i w Niemczech.
Może być?

Boruta

• Gość
« Odpowiedź #71 dnia: Marca 08, 2007, 22:27:13 »
I tak i nie. Nazwa się zgadza, ale nigdzie nie znalazłem informacji, by ten prototypowy samolot latał w barwach Litwy. Jeżeli masz jakieś informacje na ten temat to byłbym wdzięczny, gdybyś zacytował lub podał link...

Agadam

• Gość
« Odpowiedź #72 dnia: Marca 08, 2007, 22:35:08 »
Przepraszam... Koryguję: Łotwa, ZSRR i Niemcy.

Boruta

• Gość
« Odpowiedź #73 dnia: Marca 08, 2007, 22:46:51 »
Teraz odpowiedź jest pełna i poprawna  :002:
Agadam zadaje następne pytanie...

Agadam

• Gość
« Odpowiedź #74 dnia: Marca 08, 2007, 23:16:50 »
Co to jest, kiedy tego używano, jak działało to ustrojstwo: