Autor Wątek: Program 7TP  (Przeczytany 3404 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline traun

• *
  • CM, RoF, CoD
Program 7TP
« dnia: Marca 03, 2007, 11:11:25 »
Nie wiem czy oglądacie w soboty o 10:10 na TVP3 - jest ciekawy program historyczny.
W dzisiejszym odcinku był pokazany postępujący proces rekonstrukcji 7TP.
Jest już gotowa bryła kadłuba i postawiono ją na wszystkich wózkach kołowych. Zaczyna to mieć ręce i nogi.
Później było o poszukiwaniu szczątków Łosia. To na byłym lotnisku polowym-- u rolnika znaleziono fragment głównego dźwigara skrzydła.  Była też historia łosia zestrzelonego 4 września 39 roku z 12 eskadry (tego dnia spadły 4 Łosie). Jest szansa, że gdzieś tam na torfowisku spoczywają jego szczątki.

Pokazano też nową monografię Łosia.

Prace nad monografią Łosia dobiegły końca. Efekt wysiłków szerokiego (międzynarodowego) grona osób to niemal 500 stron nowych informacji, niepublikowanych zdjęć, szczegółowych planów i reprodukcji oryginalnych dokumentów.

Pozycja obowiązkowa tylko ta cena ...189.00 pln

Polecam ten program dla mnie ten gość co go prowadzi jest kultowy ....
Pozdrawiam chłopaków z EKG
GG 4834952

Offline Josiv

• *
  • Zerstörer
    • http://www.kg200.zary.com.pl
Odp: Program 7TP
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 03, 2007, 11:48:22 »
Monografię już podziwiałem w warszawskiej księgarni Pelcie, bardzo ciekawe zdjęcia, chyba nigdzie indziej wcześniej nie publikowane (mówię również o necie), bardzo obszerna i ciekawa na pierwszy rzut oka, jest jednak to małe ale, właściwie nie takie małe....
_____ | _____             █▀ ██ ▀█▀      ORLIK
 _\__(o)__/_                   ▼             /
      ./ \.                www.eagles.pl ---
Graf -1973-†2006 ..ó?o........ó?o.ó?oó?o...

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 03, 2007, 14:34:32 »
Widziałem ten program o 7Tp, zaskakujące było to co można znaleźć u starszych ludzu w obejściu. Szkoda ze tylko złomiarze potrafią wszystko zniszczyć tak jak to koło napędowe od StuG III.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Pogo

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 03, 2007, 15:20:55 »
Hmm jeżeli się nie mylę to widziałem parę odcinków z tym panem..
Podobała mi się historia pewnego pilota i jego samolotu mianowicie Ju-87.

… jak co dzień ten pilot gnębił wieśniaków pracujących w polu , pikując strzelając czy tylko przelatując .Ale pewnego razu gdy podleciał pognębić pracujących ludzi nie spodziewał się że w pobliskim lasku odpoczywa grupka partyzantów. Trach ,ciach ,jeb, buumm . I było po stukasie a wieśniacy zrobili sobie z niego maszyne do młócenia zboża.  :D

THE END

« Odpowiedź #4 dnia: Marca 03, 2007, 16:22:07 »
Uwaga!

Na TVP3 właśnie emitowany jest program "Ocalić od zapomnienia".Temat "PZL P37 Łoś".

Jest to chyba ten sam program o jakim mowa powyżej.Prowadzi go redaktor-histork p. Adam Sikorski z Lublina, o ile się nie mylę.

Offline traun

• *
  • CM, RoF, CoD
« Odpowiedź #5 dnia: Marca 03, 2007, 17:28:59 »
Tak chodzi o serię programów z tego cyklu.

P.S. Ten gość to prawdziwy patriota (może dla kogoś to ma jeszcze znaczenie). Prowadzi tak ciekawie i takie tematy że miech się Wołoszański schowa.
Wielkie SALUT.
GG 4834952

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #6 dnia: Marca 03, 2007, 18:41:48 »
Również uwielbiam ten program. Sporo ciekawych rzeczy, nie wspominając już że większość to takie lokalne, zapomniane historie.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #7 dnia: Marca 03, 2007, 21:34:24 »
Tak TRUN , przynajmniej dla mnie-ma to wielkie znaczenie.Takich ludzi coraz mniej między nami :(.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #8 dnia: Marca 03, 2007, 23:12:58 »
Nie ukrywam, że ja sobię cenię sposób pokazywana tego i to że nie ważne o kogo chodzi zawsze jest obiektywnie przedstawione.

Offline Rola

• *
  • 9/39 & R'n'R
« Odpowiedź #9 dnia: Marca 10, 2007, 18:50:00 »
Ten gość to prawdziwy patriota ...
...tylko szkoda, że rujnuje sobie image swoim "roztrzepaniem" a'la typowy "redachtór z telewizorni" (takie pobieżne "po łebkach"). Tym samym odstrasza ludzi od współpracy ze sobą.
I wiem co mówię, pracowałem z nim nad jednym z programów.
Jeśli on tak przykłada się do wszystkiego, to nie dziwię się, że np. muzea czy inne VIPy nie traktują go z należytą powagą.

A szkoda, bo takie programy to zaledwie kropla w morzu naszych potrzeb - tak mało w TV "naszej tematyki", a jeśli już coś dadzą to tylko "mustęg, fakewulf czy inny spitfajer".

Mimo powyższych gorzkich słów prawdy zachęcam do oglądania programu "Było, nie minęło", bo trafiają się w nim prawdziwe perełki - mało kto śledzi ten program, np. zaskoczyłem znajomych "radjowców" informacją o pokazywanej w nim zachowanej radjostacji N1 (której rzekomo jest tylko 1szt. w muzeum).
"Każdy kilogram nowego samolotu szczególnym dobrem Narodu"

Tygrys205

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Marca 10, 2007, 20:09:16 »
Nie jestem pewien, ale dzisiaj też chyba oglądałem ten program,  jednak tylko od opisu zestrzelenia przez wtedy jeszcze ppor. Gnysia dwóch Dornierów. I teraz pytanie: czy ktoś, kto oglądał dzisiaj ten program może rozpoznać co to za część tego Dorniera wisiała na ścianie w szkole? Wiem, że to za istotna sprawa nie jest, jednakowoż jestem ciekaw jak część przetrwała ;)

Offline traun

• *
  • CM, RoF, CoD
« Odpowiedź #11 dnia: Marca 17, 2007, 10:44:50 »
Dziś znów pokazywali miejsce gdzie spoczął kolejny polski Łoś. Szkoda że tak mało z niego zostało.....

P.S.  Kiedyś byliśmy dumnym narodem --- gdzie to odeszło??? :015:
GG 4834952

Pogo

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Marca 17, 2007, 11:52:19 »
http://www.ioh.pl/forum/viewtopic.php?t=6017

Dwa odcinki do ściągnięcia .

Offline traun

• *
  • CM, RoF, CoD
« Odpowiedź #13 dnia: Marca 17, 2007, 13:26:36 »
Wielkie dzięki, nie widziałem wcześniej...  mają kolesie zdolności.... :020:
GG 4834952

Pogo

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Marca 18, 2007, 18:55:36 »
Jak by ktoś znalazł więcej odcinków do ściągnięcia to był bym wdzięczny za link…