Przemyślałem to trochę i pojawiły się kolejne dwa pytania.
- UR Gear oprócz gameportu używa do komunikacji z kompem równocześnie portu Com, nie wiem do czego jest to potrzebne, i czy będzie chciało działać w konfiguracji Com + wtyczka gameport od Geara przerobiona do Mjoy?
- Gear potrzebuje softu (Nview) po to, aby udawać w grach TrackIR, ale przede wszystkim po to, aby złagodzić jego wybitnie niepłynne działanie (zwłaszcza przeskok przy patrzeniu w prawo, który bez odpowiedniej konfiguracji filtrowania osi praktycznie uniemożliwia sensowną grę). Nview przechwytuje sygnał Geara z gameportu, ale robi to również z innymi kontolerami w systemie. Czy będzie się dało zastosować Nview do konfiguracji Geara, kiedy ten ostatni będzie widziany jako osie Mjoy? Ewentualnie - czy istnieje jakiś inny soft, za pomocą którego możliwa jest zaawansowana konfiguracja osi joysticka (nie tylko deadzony, ale i czułość na poszczególnych odcinkach osi)?
Problem takiej przeróbki zainteresował mnie poważnie i myślę że to może być następny projekt do realizacji jak tylko ukończę budowę panelu. Nie wiem tylko czy rozbebeszę swojego Geara, bo granie bez niego w tej chwili jest dla mnie bardzo uciążliwe, czy zakupię drugi egzemplarz do testów jeśli się trafi.