Autor Wątek: Mjoy  (Przeczytany 169782 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
Odp: Mjoy
« Odpowiedź #105 dnia: Września 08, 2007, 17:05:23 »
Jak daleko masz układ Mjoy od potencjometrów, i jakim kablem są połączone? Może to brak odpowiedniego ekranowania powoduje, że sygnał przenosi się na sąsiednią oś? Albo  gdzieś na kablu przetarta jest izolacja - to by wyjaśniało dlaczego problem pojawia się od czasu do czasu.

« Odpowiedź #106 dnia: Września 08, 2007, 17:22:02 »
Zauważyłem,że na zdjęciu Twojego boxa nie ma przewodów w ekranie tylko przewody taśmowe,może się mylę (pot.suwakowy)?

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #107 dnia: Września 08, 2007, 17:53:20 »
Po sprawdzeniu na drugim kompie - joystick wyświetla się już jako MJ16 ??? , drgania są chyba mniejsze, ale suwak dalej czasem działa, a czasem zaczyna skakać i chodzić wspólnie z Dialem. Pora sprawdzić jeszcze raz wszystkie kable...

Przewody to taśma, przeznaczona oryginalnie do podłączania dysków ATA :)
« Ostatnia zmiana: Września 08, 2007, 18:00:12 wysłana przez BigMac »

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #108 dnia: Września 08, 2007, 18:44:52 »
Sprawdziłem miernikiem, obracanie jednym potencjometrem nie ma absolutnie żadnego wpływu na wartość oporu drugiego ani na sumę oporu między GND a +5V. Nie ma też żadnych skoków rezystancji ani napięcia, które mogłyby uzasadnić wariowanie osi lub ich wspólne działanie.

Aha, od jakiegoś czasu problem objawia się także przy otwartej obudowie. Obejrzałem każdy drucik, nic nie znalazłem.

Zaczynam podejrzewać, że mikrokontroler jest wadliwy lub uszkodzony. Zwłaszcza, że teraz bydlak nie jest widziany przez PonyProg ???

A może mam źle ustawiony port LPT? W menedżerze urządzeń wygląda tak:
« Ostatnia zmiana: Września 08, 2007, 18:52:21 wysłana przez BigMac »

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #109 dnia: Września 09, 2007, 21:42:09 »
U mnie wygląda to tak samo (chyba to jest domyślne ustawienie w XP), ale nie mogę ustalić jak było na poprzednim kompie, a to na nim programowałem atmela, obecnie wpinam tylko do portu usb więc to ustawienie nie ma wpływu. Spróbuj może pogrzebać w biosie w ustawieniach portu LPT i przetestuj czy są różnice dla trybów normal/ecp/spp.

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #110 dnia: Września 14, 2007, 01:35:19 »
Właśnie ku mojemu nieopisanemu zaskoczeniu dowiedziałem się, że Microsoft olał wszystkich użytkowników starszego sprzętu i nie zaimplementował w Win Vista obsługi Gameportu (sic!). O ile dla wersji 32bitowej możliwe jest obejście tego niecnego zagrania małegomiękkiego (dla zainteresowanych - tutaj jest rozwiązanie: http://forums.creative.com/creativelabs/board/message?board.id=Vista&message.id=13336&view=by_date_ascending&page=1), o tyle dla wersji 64bitowej takie rozwiązanie nie istnieje w chwili obecnej, i wszystko wskazuje na to że nie powstanie w przyszłości. W związku z tym i moją rozważaną obecnie możliwością migracji na vistę zastanawiam się, czy możliwe byłoby podpięcie UR Geara pod osie Mjoy? Mój tok rozumowania jest następujący: skoro normalnie UR Gear współpracuje z gameportem, to na wyprowadzeniach jego obwodów musi pojawiać się zmienna rezystancja (pomimo że UR Gear sam w sobie potencjometrów mechanicznych nie zawiera), bo inaczej nie byłby w stanie "dogadać się" z gameportem. Kwestią otwartą pozostaje, czy zakres wartości tej rezystancji umożliwia współpracę z Mjoy (od 10 do 100Kohm) i czy będzie mu odpowiadać napięcie podawane przez Mjoy na obwód rezystora (nie wiem jak się ma to z Mjoy'a do tego, które jest na Gameporcie). Jak myślicie? Majaczę, czy jest to do zrobienia?

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #111 dnia: Września 14, 2007, 13:02:12 »
W sumie ciekawe pytanie. Wydaje mi się, że będzie się to dało zrobić, tylko prawdopodobnie UR ma 100kO (jak większość joysticków gameportowych). MJoy sobie z tym powinien poradzić, ale osie nie będą chodzić tak płynnie, jak przy 10kO ZTCW.

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #112 dnia: Września 14, 2007, 13:41:10 »
Przemyślałem to trochę i pojawiły się kolejne dwa pytania.

- UR Gear oprócz gameportu używa do komunikacji z kompem równocześnie portu Com, nie wiem do czego jest to potrzebne, i czy będzie chciało działać w konfiguracji Com + wtyczka gameport od Geara przerobiona do Mjoy?

- Gear potrzebuje softu (Nview) po to, aby udawać w grach TrackIR, ale przede wszystkim po to, aby złagodzić jego wybitnie niepłynne działanie (zwłaszcza przeskok przy patrzeniu w prawo, który bez odpowiedniej konfiguracji filtrowania osi praktycznie uniemożliwia sensowną grę). Nview przechwytuje sygnał Geara z gameportu, ale robi to również z innymi kontolerami w systemie. Czy będzie się dało zastosować Nview do konfiguracji Geara, kiedy ten ostatni będzie widziany jako osie Mjoy? Ewentualnie - czy istnieje jakiś inny soft, za pomocą którego możliwa jest zaawansowana konfiguracja osi joysticka (nie tylko deadzony, ale i czułość na poszczególnych odcinkach osi)?

Problem takiej przeróbki zainteresował mnie poważnie i myślę że to może być następny projekt do realizacji jak tylko ukończę budowę panelu. Nie wiem tylko czy rozbebeszę swojego Geara, bo granie bez niego w tej chwili jest dla mnie bardzo uciążliwe, czy zakupię drugi egzemplarz do testów jeśli się trafi.

kmax1

• Gość
« Odpowiedź #113 dnia: Września 23, 2007, 17:20:38 »
Witam! Jestem nowy i może zielony w sprawach elektroniki ale mam zamiar zrobić sobie własną konstrukcje do symulatorów. Na początek jakiś panel z przyciskami ale z możliwością późniejszej rozbudowy.  Przeczytałem wiele wątków  na tym forum i strasznie się napalilłem... Rozmawialem z firmą www.drukowane.pl  wiec płytkę mjoy16 będę miał załatwioną... problem z tym ze strona http://www.mindaugas.com/ nie działa. Spędziłem kilka godzin na szukaniu firmware'u do mjoya i niestety go nie znalazłem. Jeśli bylibyście tak mili i umieścili na jakiejś stronie cale oprogramowanie, wszystko co jest potrzebne do zaprogramowania mjoy16 i do korzystania z niego, to byłbym Wam dozgonnie wdzięczny. Bez tego nie mam się co brać za swoja produkcje :-(

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #114 dnia: Września 23, 2007, 20:35:36 »
Do tej strony da się dotrzeć via webarchiver.
http://web.archive.org/web/20070513094149/www.mindaugas.com/projects/MJoy16/

Przy okazji, powyższy link pasowałoby wstawić do pierwszego posta w tym temacie, teraz jest gdzieś wepchnięty na trzeciej stronie.

kmax1

• Gość
« Odpowiedź #115 dnia: Września 23, 2007, 21:58:36 »
dzięki serdeczne za szybką reakcję... tyle tylko, że wchodzę na tą stronę  próbuję ściągnąć "MJoy16-C1 ATmega16 software image v1.3" i przy próbie rozpakowania pojawia się błąd. Próbowałem 3 programami i nic! Ściągałem kilka razy i też nic... Proszę umieście to na rapidshare... bardzo mi zależy!

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #116 dnia: Września 23, 2007, 23:36:35 »
Zawartość tej paczki: http://rapidshare.com/files/57786562/Mj16.rar.html powinna wystarczyć do posklejania Mjoy. Masz tam schematy, spis potrzebnych elementów, schemat programatora (uważaj na kolejność wyprowadzeń programatora - jest podana w 2 miejscach, ale tylko w jednym prawidłowo - ja się dałem nabrać :-) ), fotki (duże, wyraźne, pomocne przy lutowaniu), program dla kości, Manual do MJ16, opis okablowania, program SVmapper. Nie wrzuciłem tylko Pony prog, bo mi się gdzieś zapodział, ale w sieci znajdziesz bez problemu. Polecam zajrzeć do wątków "Szmajser Słodowy zaprasza" oraz "MFD ICP i podobne panele" Znajdziesz tam odpowiedzi na dużo pytań związanych z budową paneli przy wykorzystaniu Mjoy16.

kmax1

• Gość
« Odpowiedź #117 dnia: Września 24, 2007, 02:28:39 »
Dziękuję Wam ślicznie za tak szybką i naprawdę konkretną pomoc! Zabieram się jutro do planowania... :-)

« Odpowiedź #118 dnia: Września 24, 2007, 06:50:31 »
uważaj na kolejność wyprowadzeń programatora - jest podana w 2 miejscach, ale tylko w jednym prawidłowo

Czy mógłbyś podać prawidłową kolejnosć?
Nieważne, ile zapierających dech w piersi akrobacji wykonasz - jeśli w decydującym momencie nie zestrzelisz wrogiego samolotu......będziesz martwy.

HL- EKG_Polbaj

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #119 dnia: Września 24, 2007, 10:19:32 »
W pliku Mjoy_16_all-in-one.pdf jest narysowany schemat programatora z wyprowadzonymi końcówkami - ten NIE JEST prawidłowy (to znaczy schemat jak najbardziej jest i według niego należy budować programator, tylko nie sugerować się kolejnością końcówek na rysunku - jak mówiłem, ja się dałem nabrać). Prawidłowa kolejność jest podana w tym samym pdf pod tabelką ze spisem elementów i wygląda tak:

-GND
-MOSI
-MISO
-SCK
-RESET

podana w kolejności od góry (czyli liczymy piny trzymając płytkę tak, jak sugeruje napis Mjoy :-) )