Autor Wątek: Mjoy  (Przeczytany 169305 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Flanker

• 13 WELT
  • *
Odp: Mjoy
« Odpowiedź #285 dnia: Sierpnia 01, 2008, 12:40:50 »
Jeżeli chodzi o kondensator to się nie martw tą 25-ką. Też taki zastosowałem i wszystko śmiga. Mi też pokazywało że jest awaria z tym że ja nie miałem zaprogramowanej jeszcze kości, ponieważ dopiero później doszedłem do tego że należy wybrać odpowiedni port LPT.

Pozdrawiam, Dominik

sega007

• Gość
« Odpowiedź #286 dnia: Sierpnia 01, 2008, 18:11:31 »
ale kostka już jest zaprogramowana... :015:
a port LPT jest tylko 1,więc wybór zaden :001:
I jeszcze jedno pytanie, co z uziemieniem gdy w gniazdach go brak...
Kaloryfer??? To mi sie jakoś kłóci z ideą latania :003:
Jak nie wypali to robimy jeszcze jednego
Dzięki WIELKIE

Czy te 4 posty musiały być jeden pod drugim ? Nie można było napisać jednego ?
Sundowner
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 01, 2008, 18:33:54 wysłana przez Sundowner »

Offline Flanker

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #287 dnia: Sierpnia 01, 2008, 18:29:53 »
Zrób jak uważasz, może zrób jakieś dobre zdjęcię i wrzuć go na forum, może komuś z nas rzuci się w oczy jakiś błąd. Może porównaj Twoją płytkę z zdjęciami już działających, podanych wyżej.

Pozdrawiam, Dominik

P.S. Zastanów się nad swoimi kolanami  :021:

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #288 dnia: Sierpnia 03, 2008, 04:09:48 »
A jeszcze wpakowałem kondensator 10uF 25V, a nie 15V jak zalecane...
W oznaczeniach kondensatorów napięcie oznacza maksymalną wartość napięcia jakim można go potraktować - wyższe spowoduje zwarcie i spalenie (+ ładne boom ;P ). Cały układ Mjoy'a działa na napięciu 5V, więc teoretycznie jakikolwiek kondensator z oznaczeniem napięcia powyżej 5,5V będzie się nadawał. Jedynie trzeba uważać na ich pojemność i materiał wykonania.

sega007

• Gość
« Odpowiedź #289 dnia: Sierpnia 05, 2008, 08:24:27 »
Dzięki jeszcze raz za pomoc, ale okazało się, że problem tkwił w scalaku, po wymianie go na nowy
wszystko hula jak należy.
Pozdrawiam!!

« Odpowiedź #290 dnia: Sierpnia 08, 2008, 07:23:16 »
Ponieważ otrzymałem na PW pytanie jak zmienić nazwę,vendor oraz product ID to postanowiłem odpowiedzieć na to pytanie w tym wątku.Temat ten był poruszany w http://www.il2forum.pl/index.php?topic=8603.75 na stronie 6 i 7.Jest też wzmianka w http://www.il2forum.pl/index.php?topic=8494.195
Przypomnę tylko,że czasem trzeba zmienić albo vendora albo product ID,pisałem na ten temat w wspomnianych wątkach.Dokonujemy zmian w programie PonyProg2000.Wykonujemy kolejno:
1-zakładka File->open device file
2-zakładka Edit->Edit Buffer enable
3-ustawiamy kursor na pozycję w której chcemy zmienić wartość,lewy klawisz myszy i dokonujemy zmiany wartości:Hex,Decimal lub Char
4-zakładka Command->Write Data
Tyle pamiętam,jeśli będzie przekłamanie należy wymazać i zapisać jeszcze raz.Myślę,że to  powinno pomóc.Z tego co pamiętam to oprócz mnie zmieniał vendora także BigMac.

Syposz

• Gość
« Odpowiedź #291 dnia: Sierpnia 08, 2008, 10:23:11 »
Wielkie dzięki za odpowiedź. Tak jak napisałem, prześledziłem te wątki, o których pisze vito_zm, wiem, że BigMac miał ten sam problem, tylko nie wiedziałem, że edytować trzeba zawartość bufora. Teraz już wszystko jasne. Pozdrawiam
Michał

« Odpowiedź #292 dnia: Października 22, 2008, 10:28:03 »
Znalazłem na allegro taką oto ofertę:
http://allegro.pl/item460540461_impulsator_enkoder_potencjometr_cyfrowy_dekoder.html

Jak sądzicie Panowie, czy zrealizowany w ten sposób enkoder z dekoderem impulsów na wyjściu będzie można podpiąć bezpośrednio pod PushButtony na płycie mjoya?
Cztery rotary swith'e to trochę przymało na mój projekt /NAV1; NAV2; COM1; COM2; a gdzie HDG; CRS; ALT; NDB;..
MJoy16.googlepages.com
... in the air.

« Odpowiedź #293 dnia: Października 22, 2008, 13:51:08 »
Na jednym MJoy możesz tylko podpiąć 4 enkodery na szynie ozn.K i nic więcej.Jeśli potrzebujesz większą liczbę enkoderów to masz dwa rozwiązania albo dokładać kolejne MJoye,albo przejść na inne sterowniki np.OpenCockpits.Zastosowanie rozwiązań OC wymaga pewnych kosztów oraz poznania dokumentacji.Można czasem kupić na aukcji enkoder za około 10 zł.
Przy okazji mam pytanie,jaki realizujesz symulator?

« Odpowiedź #294 dnia: Października 22, 2008, 17:46:48 »
10 PLN ? Kupiłem jeden na próbę http://sklep.avt.com.pl/p/pl/71404/impulsator+katowy+bcd.html i działa bez żadnego problemu, na trzech takich zabawkach spróbuje stworzyć prosty panel do FSX, ustawianie radia, nawigacji, auto-pilota itd.

« Odpowiedź #295 dnia: Października 22, 2008, 18:06:17 »
Vito - chyba mnie źle zrozumiałeś. Do Mjoya można podłączyć max4 enkodery - zgadza się, bezpośrednio drutami i sygnał z nich jest dekodowany zapewne w układzie ATmega. Tymczasem ten enkoder z aukcji ma dołożony jakiś układ dekodujący i na pinach wystawia sygnał 010101 na jednej z par w zależności od kierunku kręcenia enkoderem; czyli klikanie pushbuttona. Bynajmniej ja to tak zrozumiałem.
Zaryzykuję i zakupie jeden układzik, tym bardziej, że człowiek deklaruje możliwość zwrotu w ciągu dwóch tygodni.
Zamelduję po wykonaniu testów.

Codo mojego kokpitu... hmm nic szczególnego, typowy biurkowiec uniwersalny. Jeśli te enkodery by wypaliły to z 8 gałek, komplet toggle switch'ów i do uzupełnienia pushbuttony. Do tego podstawowe informacje AP na FSLCD.

Pozdrawiam
MJoy16.googlepages.com
... in the air.

« Odpowiedź #296 dnia: Października 22, 2008, 19:41:31 »
Nie do końca rozumiem co autor miał na myśli opisując działanie dekodera.Na podanej stronie nie znalazłem jego opisu.Jeśli masz rację to na dodatkowym wyjściu dekodera pojawiają się impulsy niezależnie od kierunku obrotu gałką a oprócz tego impulsy na odpowiednim wyjściu lewo lub prawo.
Program w MJoyu jest prawdopodobnie tak napisany,że odpowiednio reaguje na impulsy na szynie ozn.K.Dodatkowo rozróżnia szybkość obrotu.Można realizować funkcje typu dec inc lub up down.Przykłady w falconAF HSD range,GAIN,RANGE itp.
Jeśli potraktujesz wyjście dekodera jako pushbutton to jak przyporządkować w SVMapper np HSD Range Dec,HSD Range Inc?
Cieszę się,że kupujesz ten enkoder ponieważ po testach może się okazać,że jest bardzo przydatny.
Czy ten symulator ma być uniwersalny pod dowolną grę czy konkretną?

« Odpowiedź #297 dnia: Października 22, 2008, 23:12:39 »
Witam ponownie,
byłem bardzo ciekawy jak działa ten enkoder,dlatego zapytałem autora projektu.Interesowała mnie różnica pomiędzy zwykłym enkoderem a proponowanym  rozwiązaniem.Oto odpowiedź:
otóż klasyczny enkoder ma owszem 3 piny, ale 2 wyjścia. Impulsy na dwóch wyjścia są względem pinu trzeciego (wspólnego, masowego itp.). Impulsy na tych wyjściach owszem są w kodzie graya ale niezależnie od kierunku kręcenia są na każdym wyjściu. Impulsy te są przesunięte między sobą w fazie. Kąt przesunięcia jest właśnie zależny od kierunku obrotu. Niektóry typy impulsatorów mają cały kod graya na skok a niektóre tylko pół kodu. Tak czy inaczej niezależnie w którą stronę kręcimy to impulsy są na dwóch wyjściach (ale przesunięte między sobą w fazie). I dlatego potrzebny dekoder aby dekodował sygnał. I na wyjściu dekodera impulsy są na jednym wyjściu w zależności od kierunku kręcenia. Trzecie wyjście z dekodera to wyjściu switcha impulsatora bo impulsator ma funkcję przycisku. Ten dekoder nie tak zwanego środka.
Z tego opisu wynika,że w zależności od kierunku obrotu gałką będą impulsy na wyjściu lewo lub prawo prawdopodobnie wzg.masy.Trzecie wyjście działa jak zwykły przycisk tzw.pushbutton chyba także wzg.masy.
Noker daj znać  jak on rzeczywiście działa
pozdrawiam,vito_zm

« Odpowiedź #298 dnia: Października 24, 2008, 00:02:03 »
...Trzecie wyjście działa jak zwykły przycisk tzw.pushbutton chyba także wzg.masy.
Noker daj znać  jak on rzeczywiście działa
.... hmmmm, zamykam oczy i juz to widzę; reguluje gałeczką NAV1 na częstotliwość ILS Okęcia 108 .. 109 .. 110 jest teraz delikatnie wciskam gałeczkę i jedziemy dalej dziesiątkami .00 ... 10 ... 20 ... 30.
Jestem na ósmej mili :020:

:karpik spoko vito towar zaklepany, zamelduje po testach, ale przejrzałem katalog i ten scalaczek też ma jakąś pamięć, więc musi być oprogramowany.
MJoy16.googlepages.com
... in the air.

« Odpowiedź #299 dnia: Października 27, 2008, 19:22:57 »
Pozdrawiam znad stołu laboratoryjnego.
Sprawa nie wygląda dobrze. Owszem enkoder daje pulsujacy sygnał na dowolny Pushbutton lecz co jakiś czas wkradają się fałszywe sygnały na innych losowych wejściach. Niewiem czy popełniam jakieś błędy przy podłączaniu /póki co na 'pająka'/; czy po prostu nie da się tego ożenić z Mjoy'em.

wyprowadzenia wyglądają tak:

Zasilanie +5V i masę pobrałem z molexa, nastepnie wyjście masa+Lewo np. na Pusbutton A1.

MJoy16.googlepages.com
... in the air.