częstotliwość i i rodzaj generatora ustala się za pomocą fuse-bitów.
Z tego rozumiem,że fabrycznie jest ustawiony na 1MHz,ale można to zmienić programatorem.W moim przypadku PonyProg 2000 chyba takiej możliwości nie ma.Przy okazji pytanie dotyczące tzn.bitów security.Dla MJoya każą odpowiednie bity zaznaczyć.Czy w Twoim projekcie jest to potrzebne?
Z prądem wygląda optymistycznie.Trzeba pomierzyć ile bierze MJoy i podjąć decyzję.Ponieważ mamy transoptory to niema problemu.
Teraz kilka słów o moich testach.
Zaprogramowałem kość i zrobiłem testy.Niestety natrafiłem na problemy,które prawdopodobnie są związane z zakupioną kością.Oznaczenie na scalaku jest następujące:AMTEL ATMEGA 16,16 PU,0833K.Kość dała się zaprogramować,ale układ nie działał.Dla testu obciążyłem wyjście uP transoptorem,później LED.Niestety dioda nie zapalała.W tym momencie zrobiłem próbę z nową kością ładując do niej program MJ16.hex dla MJoya.Niestety MJoy z nową kością nie był widziany przez WinXP,urządzenie nieznane.W PonyProg można kość czytać,mazać i zapisywać.Starą kość można także mazać i zapisywać a co najważniejsze jest widziane przez WinXP,nowa niestety nie jest widziana.Doszedłem do wniosku,że muszę kupić nową kość i rozpocząć testy.
W tym momencie mam pytania do Damosa.
1.Stosuję plik 1MHz_sterowanie_plusem_40ms.Rozumiem,że plus oznacza na wyjściu impuls dodatni?(potrzebuję dodatni,ponieważ steruję anodę diody)
2.40ms powino na moment zapalić LED,możesz to potwierdzić?(robiłeś podobne testy z LED)
3.Pobrałem plik z podanego przez Ciebie linku,załadowałem do uP i odczytałem.Od adresu 000000 do 000250 są informacje tego typu:from:<zapisane przez program Windows Internet Explorer 7 > Subject.....itd.
Czy jest to o.k.Czy nie powinien być czysty kod hex?Nie jestem specjalistą w tej dziedzinie,dlatego proszę o wyjaśnienie.
Myślałem,że już nic mnie nie zaskoczy w temacie MJoy,a jednak trafiłem na problem.Z drugiej strony problemy są po to aby je rozwiązywać.