Autor Wątek: Mjoy  (Przeczytany 169114 razy)

Odp: Mjoy
« Odpowiedź #435 dnia: Marca 19, 2009, 08:14:34 »
Damos czy mógłbyś rozwinąć temat.Zauważyłem,że na stronie Nokera w spisie elementów jest rzeczywiście dioda prostownicza 1N 4148 natomiast na płycie drukowanej jest dioda Zenera 3.3V 1N 4728.Mam konkretne pytanie jakie powinny być diody obcinające na wejściu USB 3.3 V czy 3.6V.Pytam dlatego,że gdy miałem problemy z uruchomieniem pierwszej płyty MJoy to doczepiłem się do interfejsu USB.Z tego co doczytałem to poziom niski jest w granicach 0.0 - 0.3 V a wysoki 2.8 - 3.6 V.Myślałem,że dioda Zenera ma obcinać do 3.3 V aby nie uszkodzić płyt.Czy możesz to potwierdzić.
Z tego co pamiętam to ktoś na tym forum miał problemy z USB na płycie głównej i musiał zastosować hub,czy to może mieć związek z interface USB Mjoya?
I jeszcze jedna uwaga,jeśli ktoś zamienił diodę Zenera na prostowniczą w swoim MJoyu to w zależności od połączenia anoda,katoda układ mógł nie pracować (obcinanie wysokich poziomów).
Czy mam rację?

damos

• Gość
« Odpowiedź #436 dnia: Marca 19, 2009, 09:28:41 »
Damos czy mógłbyś rozwinąć temat.Zauważyłem,że na stronie Nokera w spisie elementów jest rzeczywiście dioda prostownicza 1N 4148 natomiast na płycie drukowanej jest dioda Zenera 3.3V 1N 4728.Mam konkretne pytanie jakie powinny być diody obcinające na wejściu USB 3.3 V czy 3.6V.
Mogą być obie, ale: wyższe napięcie (3.6) to większy odstęp od szumów, większa różnica między 0 a 1 i w końcu - mniejszy prąd "wyciągany" w mikrokontrolera (zbijane 1,4V a nie 1,7V). 3.3V to znów wartość bliżej środka akceptowanego zakresu. Z drugiej strony - w przypadku 3.6V dioda zenera nie będzie modyfikować sygnału przychodzącego z HUB'a/HOST'a (bo on będzie na poziomie 3.3V) i wtedy jej pojemność w mniejszym stopniu będzie modyfikować sygnał.

Pytam dlatego,że gdy miałem problemy z uruchomieniem pierwszej płyty MJoy to doczepiłem się do interfejsu USB.Z tego co doczytałem to poziom niski jest w granicach 0.0 - 0.3 V a wysoki 2.8 - 3.6 V.Myślałem,że dioda Zenera ma obcinać do 3.3 V aby nie uszkodzić płyt.Czy możesz to potwierdzić.
Tak. Dioda zenera ma obcinać napięcie do 3.3 lub 3.6V. Nie wiem, czy 5V spaliło by płytę.

Z tego co pamiętam to ktoś na tym forum miał problemy z USB na płycie głównej i musiał zastosować hub,czy to może mieć związek z interface USB Mjoya?
Może, ale to już gdybologia :)

I jeszcze jedna uwaga,jeśli ktoś zamienił diodę Zenera na prostowniczą w swoim MJoyu to w zależności od połączenia anoda,katoda układ mógł nie pracować (obcinanie wysokich poziomów).
Czy mam rację?
Jeśli zamienił diodę zenera na prostowniczą to USB dostawało z mikrokontrolera 5V zamiast 3.3V. To jedyny problem. Jeśli natomiast zamienił bieguny (anodę z katodą) - to proszę przyjąć wyrazy współczucia: zwiera to obie linie do masy. W najgorszym przypadku umiera płyta. W najlepszym - układ kompletnie nie pracuje.

« Odpowiedź #437 dnia: Marca 19, 2009, 11:12:41 »
Dzięki za wyjaśnienia,potwierdziłeś moje przypuszczenia.

« Odpowiedź #438 dnia: Marca 19, 2009, 17:34:52 »
Witam

Już nie długo będziemy mogli podłączyć więcej encoderów do naszych mjoy-ów, więc czas na ich zakup. Znalazłem coś takiego na allegro - czy będą pasowały bo cena jest całkiem atrakcyjna - http://www.allegro.pl/item587682723_impulsator_enkoder_obrotowy.html

pozdrawiam
Zając
Zapraszam na stronę projektu www.simproject.zajac.waw.pl

damos

• Gość
« Odpowiedź #439 dnia: Marca 19, 2009, 18:30:06 »
IMHO - powinny pasować mimo, iż brak tutaj nazwy producenta i oznaczenia ... :) Wiadomo jedynie, że "produkcji zachodniej" oraz "bez gwinta" LOL.

« Odpowiedź #440 dnia: Marca 19, 2009, 18:45:56 »
jest wersja z gwintem / na dużym zdjęciu widać / i trzeba zaznaczyć w zamówieniu. Chodzi tylko czy odpowiedni kod wysyła i czy będzie działać - może szukać po typie EC-11

« Odpowiedź #441 dnia: Marca 19, 2009, 23:27:23 »
Damos - spis elementów na stronie o mJoy'u wykonałem na podstawie moich działających egzemplarzy (zrobiłem już ich 5szt); ale skoro twierdzisz że te diody mogą być lepsze to się zmieni no problem. Fakt faktem że wszystkie trzeba było podpinać poprzez HUBa, ale to znowu było zalecane przy nowszych kompach (są wpisy w początkowych postach tego tematu).

Na zakończenie - kupowałem enkoderki od tego Pana i wyglądają na solidne - ale jeszcze nie podłączałem pod płytkę

Proszę jeszcze o poprawkę na stronie z zamówieniami - w sumie potrzebuję 4szt ENC i 2szt MJoy'a - w sumie 94 + koszta /kasa poszła na konto/

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Marca 19, 2009, 23:35:12 wysłana przez noker »
MJoy16.googlepages.com
... in the air.

« Odpowiedź #442 dnia: Marca 19, 2009, 23:44:48 »
To zaryzykuje i parę sztuk kupie

Na zakończenie - kupowałem enkoderki od tego Pana i wyglądają na solidne - ale jeszcze nie podłączałem pod płytkę

W końcu drogie nie są a mają przycisk, który fajnie można wykorzystać.

Zając

damos

• Gość
« Odpowiedź #443 dnia: Marca 20, 2009, 00:52:43 »
Damos - spis elementów na stronie o mJoy'u wykonałem na podstawie moich działających egzemplarzy (zrobiłem już ich 5szt); ale skoro twierdzisz że te diody mogą być lepsze to się zmieni no problem.
  Dobrze, że ci działa, ale jest "na granicy". Zauważ, że nawet na płytce jest symbol diody zenera :)
Z resztą - to nie moje wymysły:

Since USB requires 3.3 V levels on D+ and D- but delivers a power supply of
ca. 5 V, some kind of level conversion must be performed. There are several
ways to implement this level conversion, see the example circuits below.
tu jedyny możliwy sposób zastosowania diod prostowniczych:

This is a simplified low-cost version of the voltage regulator approach.
  Instead of using a voltage regulator, we reduce the voltage by the forward
  voltage of two silicon diodes (roughly 1.4 V). This gives ca. 3.6 V which
  is practically inside the allowed range. The big disadvantage is that the
  supply is not regulated -- it even depends strongly on the power
  consumption. This cannot be tolerated for analog circuits.

a tu poprawne użycie diod zenera:

This circuit enforces lower voltage levels on D+ and D- with zener diodes.
  The zener diodes MUST be low power / low current types to ensure that the
  1k5 pull-up resistor on D- generates a voltage of well above 2.5 V (but
  below 3.6 V). The advantage of this circuit is its simplicity and that the
  circuit can be powered at 5 V (usually precise enough if the cable drop is
  neglected). The disadvantage is that some zener diodes have a lower voltage
  than 3 V when powered through 1k5 and the choice of components becomes
  relevant. In addition to that, the power consumption during USB data
  transfer is increased because the current is only limited by the 68 Ohm
  series resistor. The zeners may even distort the signal waveforms due to
  their capacity.

Jeśli trzeba - mogę przetłumaczyć.

Proszę jeszcze o poprawkę na stronie z zamówieniami - w sumie potrzebuję 4szt ENC i 2szt MJoy'a - w sumie 94 + koszta /kasa poszła na konto/
Mówisz i masz :)

Pozdrawiam i bez urazy - ja tak tylko dla dobra społeczności...

« Odpowiedź #444 dnia: Marca 20, 2009, 08:08:18 »
Dzięki Damos za wyjaśnienia.Moim zdaniem punkt styku PC uP jest istotny.
Z rys.pierwszego wynika,że 2 diody w szereg dają spadek 1.4 V czyli mamy redukcję napięcia zasilania uP oaz USB do 3.6V,ale na skutek nieliniowości diod w przypadku zmiany obciążenia mogą być wahania napięcia co jest niekorzystne dla analogów.Tak to rozumiem.
Rozwiązanie na drugim rys.jest trochę podobne do naszego w MJoy.Punkt pracy na lini D- jest określony przez warość rez.R3.Diody D1 oraz D2 są spolaryzowane w kierunku zaporowym.D1 oraz D2 działają jako ograniczniki napięcia (3.6 V) lini D- oraz D+.Ze względu na pojemność diod sygnał może być zakłócony.
Nasz przypadek w MJoy różni się tym,że napięcie na lini D- jest ustalane przez dzielnik napięcia R1 oraz R2.Diody pełnią tę samą rolę co na rys.drugim to znaczy działają jako ograniczniki napięcia.Jeśli zamiast diod Zenera damy diody prostownicze (połączone katodami do lini D+ oraz D-) to dla układu diody te nie mają żadnego znaczenia tzn.można je usunąć.Układ będzie pracował ponieważ punkt pracy jest określony przez rezystory 2.2K oraz 4.7K.Na schemacie ideowym MJoya są zaznaczone diody D1 oraz D2 jako diody Zenera 3.3V.W wykazie elementów nastąpiła pomyłka.
Nie znam rozwiązania hardware USB w PC oraz w HUB.Przypuszczam,że jest tam jakieś wejście symetryczne.W związku z czym pytanie do Damosa.Na rys.drugim napięcie na lini D- zależy od wartości R3 1k5.Jeśli założyć,że wejście USB jest wysokoomowe (nie znam rozwiązania w PC) to o wartości napięcia na tej lini decyduje niewielki prąd prąd płynący przez R3 i D1 oraz port PD4?

damos

• Gość
« Odpowiedź #445 dnia: Marca 20, 2009, 09:18:47 »
Punkt pracy na lini D- jest określony przez warość rez.R3. [...] W związku z czym pytanie do Damosa.Na rys.drugim napięcie na lini D- zależy od wartości R3 1k5. Jeśli założyć,że wejście USB jest wysokoomowe (nie znam rozwiązania w PC) to o wartości napięcia na tej lini decyduje niewielki prąd prąd płynący przez R3 i D1 oraz port PD4?
Już tłumaczę: R3 (1K5) podciąga stan linii "D-" w celu zasygnalizowania kontrolerowi, że ma do czynienia z urządzeniem low-speed. Urządzenia typu full-speed oraz high-speed podpierają linię D+ też przez rezystancję 1K5. Później oba urządzenia (kontroler USB oraz uP) skutecznie zmieniają poziom napięcia na magistrali poprzez podanie masy lub 3.3V. Prąd płynący zależy od:
- napięcia zasilania podanego z USB
- rezystancji wewnętrznej tego zasilania
- napięcia podawanego przez PD4 (różnicy względem napięcia efektu zenera na diodzie) ,
- rezystancji wewnętrznej PD4
- rezystancji R1
- rezystancji wewnętrznej D1 dla efektu Zenera
w wersji uproszczonej:
- napięcia podawanego przez PD4,
- rezystancji R1

damos

• Gość
« Odpowiedź #446 dnia: Marca 20, 2009, 11:08:11 »
Jest problem - Gama oferuje swojego własnego MJoy'a ze zmienionym PCB. Nie jestem pewien, czy na tym nie ucierpi ilość obsługiwanych klawiszy - wywalili masę diod z key-matrix'a  :010: :010: Cena, jaką zaproponowali była za ich płytkę - właśnie dostałem schemat PCB, o który poprosiłem po otrzymaniu informacji, że pozbyli się diod. Vito_zm, Zając:  rzućcie okiem, czy to nie ograniczy funkcjonalności, bo "I have bad feelings about this" a teraz już nie mam czasu, żeby rzucić na to okiem ;)
tu jest *.brd:  http://www.damos.k11.pl/LO/encoder/zamowienia/Mjoy16%20rev1.brd
Dowiem się, czy można zamówić płytki w "starej" wersji.
Apropos - popatrzyłem na "naszą" płytkę (nie ma na stronie schematu) i tam jest podciągający w "D-" 2k2 zamiast 1k5... to NIE jest zgodne ze standardem. Ten sam pin jest również podłączony do masy przez 2k2... Jestem nieco skonsternowany :) Ma ktoś schemat MJoy'a ? Na stronie Nokera schematu brak.
« Ostatnia zmiana: Marca 20, 2009, 16:31:38 wysłana przez some1 »

« Odpowiedź #447 dnia: Marca 20, 2009, 11:51:33 »
Znalazłem schemat do starego mjoya - link do pliku http://file4u.pl/download/1364877/Mjoy16_rev1.sch oraz plik pdf tego samego schematu http://file4u.pl/download/1364900/Mjoy16_rev1_www.file4u.pl.pdf / moim zdaniem diody być powinny / według GAMMY pewnie każdy ma sobie na kabelku dolutować a chodziło o zmniejszenie płytki.

pozdrawiam
Zając

« Ostatnia zmiana: Marca 20, 2009, 12:04:17 wysłana przez zajac »

« Odpowiedź #448 dnia: Marca 20, 2009, 14:40:52 »
Pytanie pierwsze jakim programem otworzyć plik Mjoy 16 rev 1 .BRD?
Porównałem schemat z linku Zajca i mój oryginalny i jest różnica dotycząca rezystora R2.U mnie jest 4.7 k w schemacie z linku jest 2.2 k.W moim przypadku gdy nie ma transmisji napiecie na D- jest około 2.4V.
Później oba urządzenia (kontroler USB oraz uP) skutecznie zmieniają poziom napięcia na magistrali poprzez podanie masy lub 3.3V.
Czy napięcie na D- oraz D+ w czasie wymiany danych jest napięciem różnicowym?
W jakim zakresie napięć pracują diody Zenera podczas wymiany danych?
Mnie się wydawało,że poniżej napięcia Zenera?(diody są tylko zabezpieczeniem przed przekroczeniem 3.3V,ale może się mylę).

« Odpowiedź #449 dnia: Marca 20, 2009, 15:02:54 »
Pytanie pierwsze jakim programem otworzyć plik Mjoy 16 rev 1 .BRD?

Programem EAGLE - można ściągnąć demo

pozdrawiam
Zając