Autor Wątek: Mjoy  (Przeczytany 169227 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Mjoy
« Odpowiedź #465 dnia: Marca 24, 2009, 21:57:20 »
Piękna analiza Damos.Wniosek jest jeden,dla układów z przełącznikami układ może przekłamywać.Swoją drogą nie spotkałem jeszcze tak oszczędnego rozwiązania.
Wynika z tego,że albo stare rozwiązanie albo rezygnacja.

« Odpowiedź #466 dnia: Marca 25, 2009, 04:07:38 »
Ostatnia cena płytek mJoy by Sundowner była 25PLN, jeśli nic się nie zmieniło to zamiast zamówienia:
4x ENC + 2x mJoy /Gama/
poproszę
4x ENC + 1x mJoy /Sundowner/

Nadwyżkę funduszu przekazuję na częściowe pokrycie kosztów dokumentacji, tudzież browarek dla autorów projektu  :020:
MJoy16.googlepages.com
... in the air.

damos

• Gość
« Odpowiedź #467 dnia: Marca 25, 2009, 07:15:02 »
Ostatnia cena płytek mJoy by Sundowner była 25PLN, jeśli nic się nie zmieniło
Czekam na odpowiedź w sprawie ceny "starej" płytki

« Odpowiedź #468 dnia: Marca 25, 2009, 07:17:55 »
Zastanawiałem się dlaczego zmieniono schemat połączeń w MJoyu rekukując ilość diod i doszedłem do wniosku,że autor tego pomysłu wzorował się na klawiaturze do PC.W 2007 roku pod wpływem sugestii Sun chciałem zrealizować podobny pomysł przy pomocy tylko klawiatury.
http://www.il2forum.pl/index.php?topic=8494.45
Po kilku testach z klawiaturą doszedłem do wniosku,że lepiej zastosować do realizacji paneli MJoya.Autor mini MJoya chciał uprościć projekt oszczędzając na diodach,ale nie przewidział,że może w ten sposób ograniczyć jego funkcjonalność.
Co do ilości zamawianych płyt to pomysł Nokera jest sensowny,ponieważ nie powoduje komplikacji.W moim przypadku 2xENC oraz 1XMJoy(Sundowner),nadwyżka dla Damosa (symbolicznie za jego pracę).

damos

• Gość
« Odpowiedź #469 dnia: Marca 25, 2009, 08:07:58 »
Zastanawiałem się dlaczego zmieniono schemat połączeń w MJoyu rekukując ilość diod i doszedłem do wniosku,że autor tego pomysłu wzorował się na klawiaturze do PC.
Rozmawiałem o tym z autorem (sympatyczny skądinąd pan Maciej Dymowski z Gamy), sugerowałęm mu możliwość błędnego działania, na co odpowiedział:
Płytka była sprawdzona także i pod tym względem, więc działa jak należy.

Ilość diód można było wyciąć, bo w nowym projekcie (schemat także został
zmieniony) sygnał jest rozdzielany za diodami, a nie przed, jak w starym
mjoyu.
Zasada działania klawiatury matrycowej mówi, że zawsze sprawdza się
tylko jeden wiersz w danej chwili. Więc po co mieć dla każdego wiersza
inne diody
? Wystarczy ich tyle co wierszy.
IMHO - zbyt pobieżnie potraktował temat nie myśląc nawet, że można mieć wciśnięte 3 przyciski na raz (co nawet w zwykłym Joy'u jest możliwe).

nadwyżka dla Damosa (symbolicznie za jego pracę).
Bez jaj... to jest działalnie "non-profit", "pro publico bono". Poczekajcie na odpowiedź w sprawie ceny "dużych" płytek.
« Ostatnia zmiana: Marca 25, 2009, 08:14:29 wysłana przez damos »

« Odpowiedź #470 dnia: Marca 25, 2009, 10:04:23 »
Zasada działania klawiatury matrycowej mówi, że zawsze sprawdza się
tylko jeden wiersz w danej chwili. Więc po co mieć dla każdego wiersza
inne diody? Wystarczy ich tyle co wierszy.
Moim zdaniem autor powinien przeprowadzić testy uwzględniające różne sytuacje,które wystąpią w kokpicie zbudowanym na bazie MJoya.
Załóżmy,że autor ma rację (cytat)ale jaka będzie interpretacja programu MJoya jeśli mamy załączone jakieś przełączniki i załączymy na moment przycisk w pobliżu mapy tych przełączników.Nie mam siły rozrysować tej sytuacji,ale intuicja mówi mi,że może wystąpić przypadek przedstawiony przez Damosa,tzn.MJoy odczyta przycisk,który nie został wciśnięty.

damos

• Gość
« Odpowiedź #471 dnia: Marca 25, 2009, 11:12:09 »
Moim zdaniem autor powinien przeprowadzić testy uwzględniające różne sytuacje,które wystąpią w kokpicie zbudowanym na bazie MJoya.
Wydaje mi się, że autor nie wpadł na pomysł tak wyszukanego użycia MJoy'a :)

Załóżmy,że autor ma rację (cytat)
IMHO udowodniłem, że nie ma i że taka (opisywana przez Ciebie) sytuacja może wystąpić.

damos

• Gość
« Odpowiedź #472 dnia: Marca 25, 2009, 17:57:21 »
Update: cena za "starego" MJoy'a to ok. 26 PLN.
« Ostatnia zmiana: Marca 25, 2009, 18:07:24 wysłana przez damos »

« Odpowiedź #473 dnia: Marca 25, 2009, 22:12:19 »
Cena za starego MJOY-a jest ok - bardzo podobna jak wtedy, kiedy zamawiałem poprzednio. Chciałbym dodatkowo zamówić jeszcze jednego MJOY-a / czyli 3 + 1 razem 4 / oraz jescze jedną płytkę do encoderów / 3 + 1 razem 4 /, był u mnie kumpel, który ma moją poprzednią skrzyneczkę / testy kości atmegi, o której pisałem wcześniej - wynik opiszę za chwilę / i bardzo mu się spodobał pomysł z encoderami, więc dodatkowe zamówienie dla niego. Oczywiście proszę o sumę jaką muszę dopłacić za dodatkowe płytki, oraz za zmianę na starsze MJOY-e na maila.

pozdrawiam

Zając
Zapraszam na stronę projektu www.simproject.zajac.waw.pl

damos

• Gość
« Odpowiedź #474 dnia: Marca 27, 2009, 12:56:16 »
Panowie - w związku z zamieszaniem oraz podaniem ceny za "starego" MJoy'a proszę wszystkich o deklaracje, jaką wersję MJoy'a chcecie i w jakiej ilości

« Odpowiedź #475 dnia: Marca 27, 2009, 17:18:18 »
4x enkodery
1x stary mJoy
MJoy16.googlepages.com
... in the air.

« Odpowiedź #476 dnia: Marca 27, 2009, 17:38:47 »
2 x Enkoder
2 x Mjoy ("stary")

« Odpowiedź #477 dnia: Marca 27, 2009, 18:20:34 »
2 x Enkoder
2 x Mjoy ("stary")

roger298

• Gość
« Odpowiedź #478 dnia: Marca 31, 2009, 12:45:44 »
Witam wszystkich, gratuluję projektu - właśnie się zastanawiałem dla czego przy tak dużym zainteresowaniu tą tematyką nikt nie pomyślał żeby zrobić układ do czytania enkoderów a tu proszę - szacunek.
No, to jak trochę posłodziłem  :002:to przejdę do rzeczy - jak można zdobyć ten projekt? bo mi te pliki kicada które były wcześniej umieszczone nie poszły :005: to mój adres roger298@wp.pl - z góry dziękuję.

damos

• Gość
« Odpowiedź #479 dnia: Kwietnia 01, 2009, 13:16:34 »
Vitam !
Widzę, że wszyscy chca starego MJoy'a - więc takiego zamówiłem. Nie czekam na wpłaty, bo każdy już coś przelał i to wystarczy za gwarancję :)
Stan zamówień jest na wiadomej stronie. Czas realizacji... dowiemy się w ciągu kilku dni :) .

Chciałem przy okazji wyrazić duże podziękowania za owocną współpracę dla kolegów: vito_zm oraz zajac. Bez nich projekt nie miał by szans na finalizację  :010:  :023:

jak można zdobyć ten projekt?
A co konkretnie masz na myśli pisząc "zdobyć" oraz
"projekt" ?
HEX do zaprogramowania ATmega16 jest do pobrania, schemat jest banalnie prosty, projekt płytki będzie niedługo dostępny. Cóż więcej można chcieć ? :)