Autor Wątek: Mjoy  (Przeczytany 169260 razy)

Odp: Mjoy
« Odpowiedź #510 dnia: Kwietnia 10, 2009, 09:03:17 »
Nie tak, jak myslisz. w OC nie ma uC. Tam jest elektronika dyskretna sterowana przez PC. Jedyne zapamiętanie stanów (jeśli jest) przycisków/pokręteł itd. jest w dodatkowym sofcie, z jakim się komunikujesz.
OK, teraz rozumiem, głębiej nie wchodzę bo elektronika jest mi bliższa raczej od strony uC i to w niewielkim stopniu.

Dzięki za wyjaśnienie.

W oczekiwaniu na płytki można by teraz uporządkować listę potrzebnych elementów itd. do uruchomienia encoderów.

« Odpowiedź #511 dnia: Kwietnia 10, 2009, 12:01:07 »
cytat Zajac
Druga sprawa, że są takie elementy kokpitu, gdzie potrzebne są pojedyncze impulsy do przełączania np. zmiana zasięgu wyświetlania i do tego takie przełączniki nadają się lepiej od enkoderów
Stosowałem enkodery do zwiększania lub zmniejszania zakresu działania radaru.Jeśli potrzebujesz większą liczbę enkoderów to możesz zastosować np.4 płyty do podłączenia enkoderów i masz 4x8+4=36 enkoderów.Jest to rozwiązanie droższe ale pewne.

« Odpowiedź #512 dnia: Kwietnia 10, 2009, 12:29:11 »
Stosowałem enkodery do zwiększania lub zmniejszania zakresu działania radaru.Jeśli potrzebujesz większą liczbę enkoderów to możesz zastosować np.4 płyty do podłączenia enkoderów i masz 4x8+4=36 enkoderów.Jest to rozwiązanie droższe ale pewne.
Też tak można, tylko trzeba inne encodery zastosować, z mniejszą ilością impulsów, wtedy będzie ok. 24 impulsy na obrót to trochę dużo do tego typu zastosowań.

Zając
Zapraszam na stronę projektu www.simproject.zajac.waw.pl

damos

• Gość
« Odpowiedź #513 dnia: Kwietnia 10, 2009, 12:56:15 »
Też tak można, tylko trzeba inne encodery zastosować, z mniejszą ilością impulsów, wtedy będzie ok. 24 impulsy na obrót to trochę dużo do tego typu zastosowań.

Zając
Można te same encodery - software'owo mogę ograniczyć ilość impulsów na sekundę.

damos

• Gość
« Odpowiedź #514 dnia: Kwietnia 18, 2009, 07:50:13 »
Płytki przyszły. Rzuciłem okiem i wyglądają OK. Zapakowałem w zestawy, dziś lub jutro kupię koperty i będę rozsyłać.  (Zając razem z zaprogramowanymi kośćmi).

damos

• Gość
« Odpowiedź #515 dnia: Kwietnia 27, 2009, 15:14:31 »
Przesyłki wyszły dziś rano.Przepraszam za opóźnienie - moja wina. Na usprawiedliwienie powiem, że najpierw chciałem zbudować i przetestować układ enkoderów, co odkładałem "na później"... Jednak we wtorek miałem wyjazd służbowy do soboty i nic mi z tego nie wyszło :( Tak więc dziś rano wysłałem "w ciemno" - bez sprawdzania. mam nadzieję, że wszyscy będą zadowoleni i wybaczą mi delay.

« Odpowiedź #516 dnia: Kwietnia 27, 2009, 21:54:02 »
Witam

Już nie mogę się doczekać przesyłki. W międzyczasie prace nad "skrzyneczkami" postępują oto wyniki

to panel MCP czyli autopilota, w którym wykorzystuje mjoy + encoders oraz fslcd. Wszystko już mam tylko złożyć i uruchomić.
Druga skrzyneczka na razie się prezentuje tak

Na razie mam tylko panel przedni, jest to pedestal, ale prace nad resztą trwają. Jak tylko skończę autopilota to zabiorę się za niego

« Odpowiedź #517 dnia: Kwietnia 28, 2009, 07:04:14 »
Gratuluję Zajac.Mam do Ciebie pytanie.Czy te panele są dla FSX?Jeśli tak to czy pod konkretne maszyny czy są uniwersalne?

damos

• Gość
« Odpowiedź #518 dnia: Kwietnia 28, 2009, 09:18:10 »
No, Zając... pozbierałem szczękę z podłogi i nadal jestem od wrażeniem :) To wygląda full-profi ! Czym to wycinałeś ?

« Odpowiedź #519 dnia: Kwietnia 28, 2009, 20:33:40 »
Mam do Ciebie pytanie.Czy te panele są dla FSX?Jeśli tak to czy pod konkretne maszyny czy są uniwersalne?

Projektując je wzorowałem się na kokpicie boeinga 737 NG, a dokładnie dodatku PMDG 737 NG / bardzo dobry samolot, w zasadzie na nim tylko latam, i z tego co wiem to ma wersje na FSX-a /. Co do symulatora to zależy właśnie od samolotu / dodatku / czy działa pod nową wersją czyli pod FSX-em. W podłączaniu paneli / skrzyneczek / korzystam też z dodatku FSUIPC, jest też jego wersja na FSX-a. Sam "latam" na fs2004 - mam za słabego kompa do FSX-a

Czym to wycinałeś ?

Sam tego nie wycinałem, dałem do firmy. Wycinają tam i grawerują laserowo. Przygotowałem tylko projekty w Corelu. Jeżeli ktoś jest z Warszawy to polecam http://www.esgraf.com.pl/ bardzo pomogli przy samym projektowaniu - jak to zrobić, w jakim materiale aby był odpowiedni wynik - prawie godzinkę spędziłem u nich w firmie obgadaniu wszystkiego i nie mieli mnie dosyć :001: i jeszcze szybciutko zrobili, następnego dnia było gotowe i cena też nie była porażająca biorąc pod uwagę, że wszystko robili ze swoich materiałów. Jak ktoś jest z poza Warszawy to mogę pośredniczyć, odebrać w firmie i wysłać. Chętnie też pomogę w przygotowaniu plików Corela / wiem jak je robić, żeby wszystko było ok /

pozdrawiam

Zając

« Odpowiedź #520 dnia: Kwietnia 28, 2009, 21:02:41 »
737 PMDG do FSX dopiero będzie wydany. Pozwolisz, że zapytam o kilka spraw technicznych dotyczących Twojego, już bardzo ładnie się prezentującego, panelu ;)? Zamierzasz wykorzystać FSLCD do sterowania wyświetlaczami czy użyć czegoś bardziej zaawansowanego? Czy w przypadku samolotów nie używających defaultowych rozwiązań FSa panel będzie służył wyłącznie do wprowadzanie informacji poprzez emulację klawiatury? I już na koniec, czy pstryczki od AT, FD oraz wskaźników VORów wracają do położenia "centralnego", czy zostają w wybranej pozycji?

« Odpowiedź #521 dnia: Kwietnia 28, 2009, 21:34:25 »
Co do PMDG to masz racje, z racji tego, że latam na fs2004 słyszałem tylko o tym - pewnie były to tylko zapowiedzi http://www.precisionmanuals.com/priv/pages/prod/fsx/ngx.html.
Na razie zamierzam wykorzystać FSLCD do sterowania wyświetlaczami lcd - 2 sztuki. Zrobiłem nawet płytkę pcb do tego

W następnym etapie coś bardziej zaawansowanego. Próbowałem jakiś czas temu fsbus-a, ale niestety miałem problem z płytkami pcb. W projekcie ściągniętym z netu były za małe otwory na elementy, a po ich rozwierceniu, niestety było już nie tak i  nie działało.

Do tego panelu będę używał emulację klawiatury, a to z dwóch powodów. W PMDG do sterowania autopilotem najprościej to zrobić w ten sposób. Fsuipc do końca nie działa z PMDG / brak wszystkich offsetów / więc skróty klawiaturowe. Niby można zrobić za pomocą macro w najnowszej wersji fsuipc-a, ale tu jest następny problem fsuipc widzi tylko pierwsze 32 przyciski mjoy-a, i tu nie mogłem znaleźć rozwiązania / jeżeli ktoś to rozwiązał to było by super /.

Przełączniki AT i FD są mają dwie pozycje i wracają do wybranej pozycji - wynika to raczej poleceń jakie są w pmgd "MCP Press AT = Shift + R" i "MCP Press FD L = Ctrl + F" czyli jest tylko jedna komenda dla przycisku. W przypadku VORów są to przełączniki, które mają trzy pozycje i tylko jedną stabilną  na środku. Wybór tego typu przełączników jest dosyć spory i są wszelkiego rodzaju, trzeba tylko trochę posłuchać.

pozdrawiam

Zając

« Odpowiedź #522 dnia: Kwietnia 29, 2009, 07:12:35 »
Dzięki Zajac za informacje.Myślę,że po ukończeniu mojego kokpitu F16 dla Falcona zabiorę się do FSX i będę mógł pomóc.Muszę oczywiście kupić nowy pc i poznać chociaż ogólnie ten symulator.

« Odpowiedź #523 dnia: Kwietnia 29, 2009, 12:12:41 »
Cytat: Zajac
Fsuipc do końca nie działa z PMDG / brak wszystkich offsetów / więc skróty klawiaturowe
No niestety, o ile wiem to z bardziej zaawansowanych dodatków jedynie Level-D oferuje pełną współpracę z zewnętrznym sprzętem (http://www.lekseecon.nl/lekyoucon.html).
Cytat: Zajac na forum Vatsim
oraz FSLCD oczywiście w pierwszej wersji.
Jak rozumiem, używasz wersji 3.7? Czytałem o nie do końca stabilnej pracy wersji 5.2, czy to z tego powodu używasz starszej?

« Odpowiedź #524 dnia: Kwietnia 29, 2009, 15:43:09 »
Jak rozumiem, używasz wersji 3.7? Czytałem o nie do końca stabilnej pracy wersji 5.2, czy to z tego powodu używasz starszej?

Małe nieporozumienie, używam wersji 5.2 / u mnie bez problemów/ , a o pierwszej wersji myślałem o pierwszej wersji mojego panelu MCP, w następnych albo FSBUS lub coś innego do sterowania wyświetlaczami 7-segmentowymi.

Przyszły płytki od DAMOSA  :banan - jedna już polutowana - ale nie mam czasu przetestować obowiązkowe wyjście rodzinne dziś wieczorem - dopiero jutro wieczorem, oczywiście dam znać

Zając