Autor Wątek: Mjoy  (Przeczytany 169422 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

adTHINzad

• Gość
Odp: Mjoy
« Odpowiedź #645 dnia: Grudnia 21, 2009, 00:02:44 »
Błagam! Chciałoby Wam się zaznaczyć elementy, których potrzeba do zbudowania MJoya16 ze sklepu http://www.seguro.pl/ albo w www.tme/pl  (najlepiej wsio z jednego sklepu)? Jest ich tam (oznaczeń) od cholery i nie wiem na co patrzeć. Dziękuję, jeśli tak. Pozdrawiam

« Odpowiedź #646 dnia: Grudnia 21, 2009, 07:02:57 »
A kto za ciebie potem to zlepi do kupy jak już teraz nie masz wystarczająco cierpliwości żeby je kupić?
Na elementach nie bedzie DUŻYCH napisów R1 C3 D2 tylko oznaczenia ||||, 15p i co wtedy?
MJoy16.googlepages.com
... in the air.

Offline seeb

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #647 dnia: Grudnia 21, 2009, 14:32:11 »
No właśnie chciałem już wczoraj (czyt. zanim położyłem się spać) za niego to zrobić ale właśnie to mnie powstrzymało.

adTHINzad

• Gość
« Odpowiedź #648 dnia: Grudnia 21, 2009, 17:48:00 »
Ok. Pojechaliście mi po rajtach, więc czy teraz, komuś, chciałoby się powiedzieć KTÓRĄ z tych ATMEG mam do kupić? Jest ich tam od psiego rumianku! Dziękuję tym, co się chce. Cfaniaszkom - mówię ...ojejkujejku!  :118:

Offline seeb

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #649 dnia: Grudnia 21, 2009, 18:03:46 »

Offline Wacha

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #650 dnia: Grudnia 22, 2009, 23:02:40 »
Uprzejmie proszę mi powiedzieć, jak poniższe ma się do MJoya (przyznam iż nie uśmiecha mi się przebijać przez cały wątek):
http://leobodnar.com/products/BU0836/

Pytam o to czy to ten sam rodzaj rozwiązania (Digitizer + kontroler USB), bo ja w temacie elektroniki lajkonik ;)

Offline seeb

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #651 dnia: Grudnia 22, 2009, 23:27:35 »
BU ma się do Mjoy'a jak ułomny do zdrowego brata bliźniaka - bez insynuacji.

« Odpowiedź #652 dnia: Grudnia 23, 2009, 00:07:17 »
Wacha,
jeśli nie przeraża Cię 15 Poudns + wysyłka to polecam. Nie musisz miotać się po internecie za elementami bo jest gotowa, zmontowana, przetestowana i trzeba mieć talent żeby to spalić :).
Oczywiście ma się nijak do Mjoy bo 32 przyciski, 8 osi analogowych nie robi wrażenia, ale dla "lajkonika" idealne rozwiązanie.  Ma jedną  wielką zaletę-wszystkie przyciski mogą pracować jako encodery za pośrednictwem prostej aplikacji. Do BUO836X nie trzeba nic lutować, przewody łączy się za pomocą zacisków sprężynowych. Na takiej karcie oparłem ICP, mam jeszcze kilka nieużywanych :)..... :011:

Offline Wacha

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #653 dnia: Grudnia 23, 2009, 09:38:12 »
Dzięki za info!

BU ma się do Mjoy'a jak ułomny do zdrowego brata bliźniaka - bez insynuacji.

IMHO - to byłoby prawdą, jeśli brać pod uwagę coś więcej niż zrobienie sobie kontrolera do gier (a zdaje się z tego zamiaru MJoy wyewoluował). Nic wielkiego, coś w tym stylu:
http://www.shipsim.com/products/ship+control+unit.php

O budowie kokpitu nie wypowiadam się bo ani się nie znam ani nie jestem zainteresowany. Pytałem Was Panowie, bo w tutejszym gronie znacie się najlepiej na "tych iskierkowych" sprawach i dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam!

aszczupal

• Gość
« Odpowiedź #654 dnia: Stycznia 04, 2010, 19:45:09 »
Witam ! Lekki OT, ale zawsze jednak związany z MJOY'em więc...
Otóż chce przerobić  (właściwie już jestem całkiem daleko) starą kierownicę Logic 3 (JT226) na USB z zastosowaniem MJOY'a http://www.pcworld.pl/artykuly/5239_9/W.to.mi.graj.html i Zastanawiam się Pod jakie Push-buttony podłączyć to co tam jest . Na kierownicy jest 10 buttonów , i dwa w biegach..
Jako że nie miałem kierownicy, to nie wiem, jak "domyślnie" to można podłączyć.
Wiem że pewnie da się przeprogramować wszystko w sterownikach.. ale może są jakieś "dobre wzorce" lub schematy .

pozdrawiam
Adam (PLC095)

« Odpowiedź #655 dnia: Stycznia 05, 2010, 10:10:00 »
Panie Adamie - proponuje podłączyć Mjoya pod komputer, uruchomić domyślną grę w której chce Pan wykorzystać kierownicę i popatrzeć które przyciski pod jakimi funkcjami defoultowo się meldują, następnie w/g uznania podpinać do nich odpowiednie pushbuttony z samej kierownicy.

Lub w kolejności 1 2 3 4 5 ... odpowienie przyciski na kierownicy, dobrze by było na początek opisać je odpowiednio, ułatwi to konfigurację gry, a po kilku nasiadówkach synek zapamięta co do czego

Pozdrawiam
MJoy16.googlepages.com
... in the air.

« Odpowiedź #656 dnia: Lutego 25, 2010, 13:15:36 »
Witam

Chciałbym się podzielić pewnym doświadczeniem jakie ostatnio przeprowadziłem z kumplem, który posiada MAC-a i ostatnio zakupił X-Plane. Przyniosłem swojego MJOY-a i podłączyliśmy do MAC-a. Odpaliliśmy X-plane i bez problemu symulator zobaczył MJOy-a, i co najważniejsze zobaczył wszystkie 112 przycisków i 8 osi.
To bardzo dobra wiadomość dla wszystkich posiadaczy MAC-ów.

MJOY bez problemów jest widziany i obsługiwany przez "Jabłuszka"  :001:

Kumpel już chce złożyć MJOY-a dla siebie i budować mini kokpit do X-plane - witamy !!

pozdrawiam Zając
Zapraszam na stronę projektu www.simproject.zajac.waw.pl

Wertykal

• Gość
« Odpowiedź #657 dnia: Marca 04, 2010, 19:03:42 »
Witam
Po wielu bojach zdecydowałem się zwrócić o pomoc do forumowiczów.
szukałem odpowiedzi w internecie i na tym forum i nie znalazłem.
A problemy mam takie:

1. Jakość odczytów z mjoya są delikatnie mówiąc nie precyzyjne odczyty z osi bardzo skaczą.
Miałem zamontowane potencjometry :2,5 4,7 10 i 100 kOhm. I tylko na jednym 4,7 wynik był jako tako.

2. Przekręcenie potencjometru w skrajną pozycje zawsze powoduje spalenie go(oczywiście jeśli pozostanie w takiej pozycji na dłużej).

3. Mjoy po z kalibrowaniu w Windowsie ma zawsze przesuniecie z e środka o okuło 20% w prawo na wszystkich osiach.

Jak ktoś ma jakieś pomysły to z góry dzięki.

dybuk

• Gość
« Odpowiedź #658 dnia: Marca 17, 2010, 07:04:15 »
Co do skaczących osi. Masz Linie sygnałową niepodpiętych osi podpiętą pod "masę"?? Gdzies w tym wątku pisało że brak takiego połączenia może powodować skakanie odczytów z wszystkich osi.

KaeM

• Gość
« Odpowiedź #659 dnia: Marca 17, 2010, 23:45:12 »
Witam

śledząc ten wątek złożyłem swojego pierwszego mjoya.
Po paru niepowodzeniach i spaleniu jednego mikrokontrolera jest sukces.
Ale nie do końca.

Mjoy jest widziany przez system (windows 7 home) ale tylko przez huba usb
przyciski działaja prawidłowo, enkodery również.
Mam jednak problem z przełącznikami dwupozycyjnymi - toggle z 3 końcówkami. dwustabilne
podłączam zgodnie z instrukcją (key matrix) i w żaden sposób svmapper nie widzi reakcji przy przełączaniu
zmapowałem klawisze dla wszystkich przycisków od 73 do 96 i nic, żadnej reakcji.

połączenia przełącznika są prawidłowe - przemierzony przełącznik w obu pozycjach i po podłączeniu do pinów - wszystko
od strony pomiarów prawidłowo.

przełącznik ma 3 piny - przy przełączeniach zwiera zewnętrzne ze środkowym.
podłączyłem do digital inputs 2 do pinów - J1 (do lewego - zewnętrzne złącze i do prawego - środkowe)
i do J2 lewego pina drugie zewnętrzne łącze przełącznika.

Czy ktoś mógłby podpowiedzieć coś w tym temacie, co można jeszcze sprawdzić/zmienić,
może robię jakiś szkolny błąd?

pozdrawiam
KaeM