Autor Wątek: Mjoy  (Przeczytany 169856 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Mjoy
« Odpowiedź #690 dnia: Lipca 30, 2010, 15:23:22 »
A mógłbyś polecić jakiś konkretny? Bo jest ich tam kilka i nie wiem, który będzie dobry?
Mogą to być enkodery do druku? Czy muszą być jakieś inne? Ile impulsów na obrót będzie odpowiednio? Bo są duże rozbieżności...

« Odpowiedź #691 dnia: Lipca 30, 2010, 17:00:54 »
Musisz sam zadecydować jaki Tobie jest potrzebny czy będzie przymocowany do płyty czołowej czy lutowany do druku.Działanie obu typów jest takie samo.Podobnie z obrotami,zależy od zastosowania.Ja na allegro ich nie kupowałem .Może ktoś tam kupował i ma rozeznanie.

Offline seeb

• Trolle
  • *
« Odpowiedź #692 dnia: Lipca 31, 2010, 11:46:10 »
Ten będzię dobry?
http://allegro.pl/item1163950963_impulsator_enkoder_obrotowy_os_scieta.html
Kupowałem u mnie działały i działają dobrze (kupiłem 11 sztuk po 2.50 PLN).

« Odpowiedź #693 dnia: Września 20, 2010, 22:58:44 »
Witam siadły dwie pierwsze sekcje przyłączy prze procku.
Dziwnie reaguje jeśli podepnę się w pierwszej sekcji do pierwszego przyłącza to w svmapper widać ze zostało wciśniętych kilka przycisków na raz.
Reszta przyłączy nie działa :/
W sekcji drugiej każde przyłącze uruchamia po kolei 2 przyciski.
W czym może tkwić problem ?

« Odpowiedź #694 dnia: Września 27, 2010, 19:30:51 »
Chciałem powrócić do mojego posta :
http://www.il2forum.pl/index.php?topic=8603.msg231209#msg231209

Otóż Vito sugeruje, że USB na moim PC zapamiętuje dane kontrolerów, które były wcześniej podpięte pod poszczególne gniazda. Przez to Mjoy u mnie może być nie rozpoznawany i trzeba będzie wyzerować rejestry dla wybranego portu. Czy ktoś miał może styczność z tą metodą ? Czy da się zrobić wyzerowanie dla konkretnego gniazda np. na hubie USB  :011:   

« Odpowiedź #695 dnia: Września 27, 2010, 20:25:53 »
Nie pamiętam dokładnie na jakim forum ktoś miał problemy z rozpoznawaniem nowych urządzeń podłączonych do USB.Ktoś sugerował zrobić następujące czynności:
The USB port should be recognized and autoconfigurated.If not,something is wrong in that port.It is possible that USB port has a autoconfigurated an HID device incorrectly and you should delete it.
For this,BE VERY CAREFULLY and them do the next steps:
1)Open the Run dialog
2)Type "cmd"
3)Type "set devmgr_show_nonpresent_devices 1=? and them
4)Type "start devmgmt.msc" then to start the Device Manager
5)Once in the Device Manager,select the menu Main View and them Show hidden devices
6)Now expands the category USB controllers.
You'll notice some icons of the USB logo colors that appear in normal colors,and other colors that appear tenuos.The weak are ghost devices.....
Nie sprawdzałem jak to działa,ponieważ na nowym pc nie mam tych problemów. W starym pc występuje to zjawisko.Nie jestem specem od pc,dlatego moja prośba do osób kompetentnych o wyjaśnienie czy podana metoda jest właściwa lub może jest inna.

« Odpowiedź #696 dnia: Września 28, 2010, 20:17:45 »
Znalazłem starego peceta z XP i SP 2 efekt wygląda następująco :

więc wychodzi na to, że jednak Mjoy jest ok. Niestety na jednym moich komputerów z SP 3 wygląda to tak :

ten komunikat z resztą pojawia się przez chwilę po czym znika. XP nie rozpoznaje urządzenia po czym zaczyna je ignorować

Czy to faktycznie jest problem związany SP3. Czy komuś jest bliżej znana metoda opisana wyżej przez Vito  :011: 

« Odpowiedź #697 dnia: Września 28, 2010, 20:27:52 »

« Odpowiedź #698 dnia: Września 28, 2010, 20:42:08 »
Ja też o tym pomyślałem,dlatego prosiłem mavericks aby sprawdził na innym pc czy MJoy jest sprawny.Ponieważ jest widziany na innym pc to zakładam,że są diody zenera 3.3V a nie zwykłe prostownicze.Wspomniałem o zerowaniu rejestrów związanych z USB,ponieważ inni mieli podobne problemy.U mnie w starym pc MJoy jest widziany tylko w niektórych USB.W nowym pc nie mam tych problemów.Ponieważ nie znam się na komputerach prosiłem w tym wątku o opinię na ten temat.

« Odpowiedź #699 dnia: Września 29, 2010, 07:52:47 »
Ponieważ od czasu do czasu pojawiają się problemy z MJoyem to myślę,że już najwyższy czas przejść na projekt Damosa,gdzie nie ma problemu z interfejsem USB.Mam nadzieję,że jeszcze w tym roku projekt będzie zakończony.

« Odpowiedź #700 dnia: Września 29, 2010, 20:29:31 »
Udało się  :002:
Ale nie potrafię tego sobie racjonalnie wytłumaczyć. Otóż zacząłem sprawdzać na każdym gnieźdźcie z osobna, wyciągnąłem wszystko joya,  myszkę, klawiaturę, drukarkę, pedały itp. W końcu załadowałem do huba ale tego bez zasilacza. I nagle cud, Mjoy pojawił się  na liście kontrolerów na całe 15 sekund  :020:. No to znowu wyjąłem i wsunąłem i pojawił się .. na jakieś pół minuty. Za trzecim podejściem pozostał na stałe ale dla pewniaka przepiąłem go do huba z zasilaczem i już jest ok ... przynajmniej na razie czyli przez około 10 godzin tfu tfu   :003:      No to teraz mogę się wreszcie brać za przełączniki i panele  !!!!  :banan

« Odpowiedź #701 dnia: Września 29, 2010, 20:39:58 »
Gratuluję,
  teraz możesz przejść do wątku "Aplikacja DomowyKokpit" i próbować przypisać jakieś funkcje do Mjoy. ;)
Lektura na kilka wieczorów ale polecam, nie znam nic lepszego do sterowania kokpitem. :)

« Odpowiedź #702 dnia: Września 30, 2010, 02:51:14 »
Ja także gratuluję sukcesu.Myślę,że KosiMazaki ma rację trzeba systematycznie kolejno podłączać urządzenia do pc i obserwować co się dzieje.

« Odpowiedź #703 dnia: Września 30, 2010, 14:37:20 »
W związku z prośbą mavericks o pomoc wróciłem do testów z MJoy.Po konsultacjach z KosiMazaki zainstalowałem program USBDevice do testów USB.W tym programie można uzyskać dużo informacji o urządzeniu podłączonym do danego wejścia USB.Można także odinstalować sterowniki.Robiłem testy z dwoma MJoy w starym pc (7lat) oraz nowym.Używałem dwa różne sznury do połączeń pc MJoy.Nie wchodząc w szczegóły testów doszedłem do wniosku,że interfejs USB w MJoyu jest trochę na granicy znormalizowanych parametrów tego styku.To dotyczy hardware oraz programowej realizacji tego interfejsu,dlatego niektóre pc mogą mieć problemy.Można poprawić ewentualnie hardware,ale jest to częściowe rozwiązanie problemu.Kiedyś Damos dokładnie opisał jak taki interfejs powinien wyglądać.Nawet jakość sznura połączeniowego ma wpływ na stabilną pracę styku.
Reasumując w przypadku problemów można szukać ''przyjaznego styku USB" w pc,można też zmienić hardware lub poczekać na nową wersję Damosa.

« Odpowiedź #704 dnia: Października 08, 2010, 10:23:39 »
Batalii ciąg dalszy. Mapowałem osie w Sturmoviku i jak dojechałem do ustawień HOTAS to napotkałem problem z ustawieniem osi ruddera. Wydaje mi się, że IŁ ma ograniczenia co do obslugiwanych osi lub kontrolerów ? Teraz mam podłączony CH Fighterstick, przepustnice od X45, kierownicę, rudder Pro Flight Saiteka i Mjoya. Przy podłączonym Mjoyu w ustawieniach nie widać osi ruddera od X45 oraz pedałów Saiteka. Po odłączeniu Mjoya zmienia się ID kontrolerów i osie są widocznie.  Zetknął się ktoś z takim problemem ?  Druga sprawa na liście kontrolerów Windy zamiast Mjoya mam teraz 9 osiowy joystick z 112 przyciskami samoistna zmiana nazwy kontrolera ?