Autor Wątek: Mjoy  (Przeczytany 169005 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Mjoy
« Odpowiedź #765 dnia: Sierpnia 25, 2011, 18:46:59 »
Jeśli kogoś interesuje współpraca MJoya z HSC to tutaj jest przyklad.
http://www.il2forum.xt.pl/index.php/topic,12641.new.html#new

« Odpowiedź #766 dnia: Sierpnia 28, 2011, 16:34:19 »
 Saper myli się tylko raz, więc od razu montuję dwie płytki(gotowce z drukowane.pl-piękna sprawa ukłony)mjoy16. Po skompletowaniu elementów, wykonaniu wszelkich domowych prac przez wiele tygodni krok po kroku poustawiałem sobie elementy, polutowałem, wmontowałem atmegę, wszystko liczmy razy dwa. Ponyprog+hex+ programator. Wszystko przebiegło read/write/security bez problemu. Podłączyłem 8-potów. System XP/Win7 oba widzą jako mj16 w panelu kontrolerów. Osie nie szaleją za to jest jakiś bug z guzikami.

oba mj16 pokazują to samo. Z wyjątkiem tego że na jednym świeci dioda, na drugim już nie, chociaż wczoraj świeciłą  :005:
w Tym nieświecącym diodą mj16 1+2 chodzi równo z 2+4. Bez drgań etc.
Spróbuję przeprogramować raz jeszcze ten nieświecący, zobaczę czy widzi go ponyprog, czy diodę mam walniętą(choć to najmniej prawdopodobne).
Interesuje mnie to, że w taki sam sposób coś zrobiłem nie tak, a to też mało prawdopodobne przy tylu lutach, że obie płytki pokazują te same wciśnięte guziki.
Nie robiłem żadnych mapowań klawiszy etc.
to jest podłączona płytka na surowo z podpiętymi potami.
jakieś sugestie?

Przejrzałem prawie cały wątek w poszukiwaniu podobnego problemu.

« Odpowiedź #767 dnia: Sierpnia 28, 2011, 16:55:46 »
ah. czy jest to możliwe że te guziki nie działają przez to że nie są dolutowane do końca piny do płytki? Co je zwiera zatem?

« Odpowiedź #768 dnia: Sierpnia 28, 2011, 17:11:27 »
Mapper pokazuje to samo(nic dziwnego pewnie) 1,2 cacy 3-6 wciśnięte potem 7-10 dobrze i tak na zmiane 4 wciśnięte 4 nie. Ostatni wciśnięt 62 potem długo przerwa i POV NE. Obie płytki pokazują ten sam błąd.
Na początku nie chciałem wcale guzików, ale skusiłem się na cały projekt.  Może ominąłem jakieś uwagi montażu/lutowania okolicy diodek i pinów. Może ktoś miał podobny problem.
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 28, 2011, 18:06:32 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #769 dnia: Sierpnia 28, 2011, 20:37:34 »
Mogę tylko zgadywać. Uruchomiłem kilka MJoy, ale na płytach uniwersalnych, gdzie diody były montowane w pobliżu przełączników oraz przycisków. Z tego co widać na zdjęciu jest to jakieś zwarcie kilku cyfr (kolumn) pozycje 3 do 6, dlatego świecą diody w całym bloku. Jest to błąd systematyczny ponieważ występuje na obu płytach. Może to być np. niewytrawienie ścieżek na druku dające zwarcie lub błąd przy montażu w obu płytach np.diody montowane odwrotnie. Jeśli masz zainstalowany program SVMapper to sprawdź czy na pozostałych pozycjach np.35, 36, 37 oraz 38 też są zwarcia.
Tak jak wspomniałem mam MJoy na druku uniwersalnym, ale pozostali koledzy mają na pcb i może wiedzą jak jest wyprowadzona matryca na łączówki. Może tam jest jakieś zwarcie, całej grupy.
W praktyce przyczyna takich błędów jest trywialna i wynika z błędu człowieka - złe wytrawienie płyt lub błąd montażu.
Szkoda, że nie sprawdziłeś płyty przed polutowaniem diod w matrycy oraz łączówek wyjściowych.

« Odpowiedź #770 dnia: Sierpnia 30, 2011, 10:00:36 »
Czy jest jakiś schemat które piny z tej płytki odpowiadają za które guziki? czy jest to rzędem od pierwszego do ostatniego pina, para za parą kolejność guzików. Fakt faktem że nie wlutowałem do końca tych pinów wszystkich, tylko pierwszą i ostatnią parę.
Nie wiem też dlaczego na jednym mjoy16 świeci się dioda, osie działają, guziki jak wyżej.
A na drugim dioda się świeciła, teraz przestała, osie działają w miarę poprawnie(potencjometr jeden okazał się walnięty, podmieniony i osie działają), guziki jak wyżej.
Czy nieświecenie się tej diody oznacza kłopoty?
Dręczy mnie też taka sprawa. Rozkręciłem Saitek-rudder i podlutowałem się do oryginalnego potencjometru podłączając pod oś w mjoy. Jednocześnie chciałbym żeby z ruddera działały hamulce jak działały. Latam w RoF najwięcej i tam hamulca używam jako rapid-zooma. Ale podłączony w ten sposób mjoy16 będzie miał zasilanie i z ruddera i ze swojego usb. Czy to nie przeszkadza w niczym?

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #771 dnia: Sierpnia 30, 2011, 10:07:46 »
Rozmieszczenie pinów pod przyciski jest takie jak w oryginalnym rozszerzeniu (key matrix), więc oryginalna instrukcja powie Tobie który pin za jaki przycisk odpowiada.

Dioda jedynie sygnalizuje napięcie z USB, jeżeli nie działa - to albo nie ma napięcia z USB (wtedy cały układ przestaje działać), albo coś z nią się stało.

Szukaj zimnych lutów i sprawdź czy na tych które zrobiłeś nie ma zwarć.

« Odpowiedź #772 dnia: Sierpnia 31, 2011, 11:54:40 »
Spróbuję przebadać piny i posprawdzać wg schematu. Mam rozumieć że drganie osi w jednym końcu jest spowodowane nieekranowanym długim pod biurko kablem?

« Odpowiedź #773 dnia: Sierpnia 31, 2011, 12:45:10 »
Jesli chodzi o drgania to moga byc albo nieekranowane przewody, albo brak zworek na reszcie, nieuzywanych zlaczach do potencjometrow.  Jesli chodzi o problem czesci zalaczonych przyciskow  to o ile dobrze pamietam byl juz poruszany taki problem . Przeczytaj jeszcze raz caly watek :D to tylko 52 strony.

« Odpowiedź #774 dnia: Września 03, 2011, 11:57:29 »
Jest... w wątku co ma 75 stron :)
W Avr studio należało przestawić parametr BODLEVEL z 2.7V na 4.0V.
uu...no to ja się poddaję.. mam AVR Studio no ale gdzie to znaleźć? ne znaju. PolBaj i Lancer2000. Ponyprog2000 obsłużyłem jak podała instrukcja ładowania flash do układu ze strony o mjoy16. Ale jak to zrobić i jak podłączyć w AVR Studio... nie widzę dla siebie tu nic zrozumiałego.

« Odpowiedź #775 dnia: Września 03, 2011, 12:17:10 »
sprawa jest taka że w AVR studio mam tylko com1 etc i usb. Nie ma LPT przy wyborze podłączania. Jestem w tym momencie zielony.
Sprawdzałem luty nic nie zwiera. Problem jest identyczny, przytaczany tu na forum przez PolBaj i Lancer2000. Lancer wspomina coś właśnie o ustawieniach z poziomu AVR Studio. Nie wiem od czego zacząć.

« Odpowiedź #776 dnia: Września 03, 2011, 12:33:03 »
tak się też zastanawiam skoro mowa jest o jakimś napięciu za małym czy taki stan rzeczy, wciśnięte na niby guziki(bo pewnie po jakiejś linii to leci skoro są grupami), czy może być to spowodowane samymi diodami, że są jakieś za mocne za słabe? Zamawiałem te ze strony o mjoy16. Jeszcze jedna rzecz przychodzi mi do głowy. Coś tam było wspominane o ustawieniach w BIOSIE LPT. Sprawa jest powtarzalna. Robię dwie płytki, obie mają ten sam numer

« Odpowiedź #777 dnia: Września 03, 2011, 13:38:31 »
Ponyprog2000 obsłużyłem jak podała instrukcja ładowania flash do układu ze strony o mjoy16
Jeśli w Ponyprog2000 zaprogramowałeś uP to jest o.k. Możesz jeszcze dla sprawdzenia czy kość jest zaprogramowana odczytać ją instrukcją read flash. Z tego co napisaleś to kość jest zaprogramowana oraz MJoy jest widziany przez Windows, czyli jest o.k.
Jedyny problem to zapalone niektóre pozycje w SVMapper a to można usunąć niestety wymaga to trochę praktyki. Jeśli znasz się na schematach i masz omomierz to możesz to stosunkowo łatwo znaleźć, ale mogą być niespodzianki w postaci zwarć ścieżek lub elementów. W tym przypadku pozostaje przecinanie ścieżki i pomiar czy jest nadal zwarcie jesli jest to kolejne cięcie itd., aż do skutku. Opisana metoda znajdowania zwarć jest dla początkujących w elektronice. Szkoda, że nie sprawdziłeś MJoy przed polutowaniem diod, to dałoby odpowiedć co powoduje zwarcie.
To co napisałeś o napięciach to dotyczyło przypadków gdy Windows nie widział MJoya. W Twoim przypadku MJoy jest widziany.

« Odpowiedź #778 dnia: Października 18, 2011, 13:42:31 »
Mam pytanie odnośnie własnych konstrukcji typu mjoy.

Czy jest możliwe możliwe podłączyć dwa potencjometry tak aby działały jako jedna oś?

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #779 dnia: Października 18, 2011, 14:21:51 »
Tak, łącząc je szeregowo.

Ale jeżeli myślisz o wykorzystaniu pedałów z zestawu rajdowego-samochodowego, to proponuję głębiej rozpatrzyć możliwość zrobienia dedykowanego lotniczego orczyka od podstaw. Opcjonalnie zakupu jakiegoś starego Thrustmastera.