Autor Wątek: Laptopowe platformy  (Przeczytany 85239 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Laptopowe platformy
« Odpowiedź #555 dnia: Października 08, 2022, 20:12:53 »
RTX 3050ti... nie schodziłbym poniżej RTX 3060.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #556 dnia: Lutego 07, 2023, 21:30:34 »
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

« Odpowiedź #557 dnia: Lutego 15, 2024, 23:18:48 »
Powoli dojrzewam do wymiany sześcioletniego laptopa który poci się już nawet przy oglądaniu Youtube. Będzie używany głownie do internetu i czasem filmów. Grać na nim raczej też nie będę. Kiedy przeglądam to, co jest dotępne w akceptowalnych dla mnie cenach, coraz bardziej kuszą mnie Asusy a matrycą OLED. Najprawdopodobniej 15,6" FHD. W sieci można znaleźć trochę komentarzy odnośnie żywotności OLED (wypalenie i umierające piksele) ale niewiele jest rzetelnych testów czy konkretnych przykładów. Raczej forumowi eksperci z gatunku "nie znam się to się wypowiem". ASUS niedawno rozszerzył gwarancję o wypalenie czyli chyba nie powinno być źle.

Używa ktoś OLED w laptopie albo monitorze od dłuższego czasu? Macie jakieś konkretne doświadczenia jak to faktycznie wygląda?
Русский военный корабль, иди нахуй

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #558 dnia: Lutego 16, 2024, 10:06:02 »
Laptopów Asusa nie widziałem, ale mam OLEDa od roku jako monitor i specjalnie się z nim nie pieszczę. Jeśli ekran będzie wyświetlał przez większość czasu statyczne elementy, to pojawią się ślady widoczne na planszach testowych, ale raczej poza ekstremalnymi przypadkami nie rzucające się w oczy w normalnym użytkowaniu. Do mieszanego zastosowania trochę internetu, trochę filmów powinno być ok.

Zwróć uwagę, że większość Oledów ma błyszczącą matrycę, to nie zawsze idealne rozwiązanie do laptopa. Z drugiej strony matowy ekran osłabia zalety oleda.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #559 dnia: Marca 02, 2024, 19:19:13 »
Czas zmienić laptopa, moje perypetie z klawiaturą są w innym wątku. Przeglądałem tak pobieżnie neta i moje wymagania są takie:

- matowa matryca
- 17 cali
- podświetlana klawiatura
- dobrej jakości software i firmware
- z racji wielkości 17 cali bez sensu jest cudowanie z 4K - 1080p wystarczy

Obecnie mam Asus ROG matowa matryca i nie wyobrażam sobie błyszczącej. 17 cali jest to też wartość optymalna.
Niestety z puli producentów musi odpaść Asus, gdyż jego oprogramowanie jest tragicznej jakości. Nie zamierzam płacić kilka tysięcy by dostać coś co nie jest dopracowane.
Mój budżet to ok. 5000 plus minus 1500 jeśli jest to lepsze, nie mam problemu by dołożyć.

Lapek będzie używany głównie do YT, Discorda, Excel, internet i od czasu do czasu grania. Wobec czego lepiej by to był produkt gamingowy - lepsze chłodzenie, a kiedy się ogląda YT to cały laptop jest cichy bo ma zapas chłodzenia.
Pobieżnie wyszukałem i zawęziłem krąg do MSI, Lenovo... innych producentów nie znam :C

« Odpowiedź #560 dnia: Września 09, 2025, 14:10:28 »
Co sądzicie o Dreammachines? Niestety nie mogę znaleźć laptopa, który spełnia moje wymagania. Patrzyłem na popularne marki, ale chyba są składane na łapu capu - typu matryca 1440p i GPU 4050, które będzie się krztusić w takiej rozdzielczości.
Dreammachines ma lepsze dopasowanie - chcę matrycę 1080p, GTX 5050-5060 oraz i7-i9. Pytanie tylko czy ten producent albo po prostu "składacz" nie leci w kulki w kwestii serwisu, aktualizacji BIOS itd? Dzwoniłem do nich by się zapytać gdzie są ich laptopy by fizycznie zobaczyć to niestety tylko na zamówienie.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #561 dnia: Września 10, 2025, 09:11:52 »
Firma jak firma. Ona składała coś co się kiedyś nazywało kadłubkami. Nie sugerowałbym się specjalnie firmą. Jak ma paść to padnie. Nie jeden Asus umarł na gwarancji. Trzeba brać to co w dobrej cenie i cieszyć się z tym, bo za trzy lata i tak będziesz szukał kolejnego sprzętu :D.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #562 dnia: Września 10, 2025, 10:17:31 »
No dobrze, z racji tego, że na rynku brakuje 17-calowych lapków, które mają sensownie skorelowane matryce i gpu to dam szanse :)
Wiem, że mamy 2 tygodnie na zwrot produktu - ale tyczy się to produktu tylko obejrzanego czy też testowanego? De facto jak zainstaluje system i gry to jakbym zwracał produkt używany i nie wiem czy prawo to też obejmuje?

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #563 dnia: Września 10, 2025, 10:21:39 »
To już zależy jak tam sobie sprzedawca/producent do tego podchodzi. Zapoznaj się z polityką zwrotów tam. Zapewne nie musi nosić śladów użytkowania, a dwa tygodnie testów to wg mnie są ślady użytkowania. Pytaj u źródła i tyle.