Może ktoś mi powiedzić jak z realizmem w nawigacji w rosyjskich maszynach w LockOnie?
Chodzi mi o te wyświetlanie lotnisk na MFD.
Nawigacja w LO:FC rosyjskich samolotów jest zrobiona dość po macoszemu, choć z dużym przymrużeniem oka

można powiedzieć iż samo wyświetlanie czy też prezentacja danych pod pewnymi względami mniej więcej wygląda podobnie (ze wskazaniem na "mniej więcej"

). Generalnie jednak mogłoby być znacznie lepiej, szczególnie w przypadku samolotu Su-27, tym bardziej że ED w zasadzie dysponuje stosowną wiedzą na temat nawigacji w rosyjskich maszynach myśliwskich. Nie to żebym od razu posądzał ich o lenistwo, ale w sumie, zamiast modelowania kolejnego T-55M, czemu nie mogliby dokonać małej korekty?
Napiszę może specjalnie dla Mava w przeraźliwym skrócie o co mi chodzi i jak to z grubsza w
real life wygląda. Mogę pisać trochę skrótami myślowymi, także proszę o wyrozumiałość. Mój główny zarzut tyczy się wskazań IPW, które w obecnej postaci w naszym symulatorze są co najmniej zubożone, co w szczególności tyczy się myśliwca Su-27. Poniżej na ten przykład widzimy wskazania na IPW trybu nawigacyjnego MARSZRUT (МАРШРУТ) w tym samolocie, czyli lotu po trasie.
Wskazania IPW w Su-27P/S (tryb MARSZRUT).Jak widzimy, na wskaźniku wyraźnie zaznaczona jest trasa, oraz numerki punktów nawigacyjnych (radiolatarni). Podczas wykonywania lotu po trasie pilot kontroluje kurs (azymut na radiolatarnię) z wykorzystaniem systemu nawigacyjnego, wedle wskazań IPW, KPP (radiokompas) oraz wyświetlacza przeziernego (poniżej, również w trybie МАРШРУТ). Radiolatarnie zapewniają właściwą radiokorekcję trasy.
Wskazania wyświetlacza przeziernego ILS (tryb MARSZRUT).Na samym IPW, oprócz punktów nawigacyjnych (
1,2,3) oraz skali (
7), mamy szereg innych informacji. Ponieważ Su-27 jest bardzo bogato wyposażony w środki łączności oraz wymiany informacji z innymi samolotami ugrupowania, wyświetlane jest zatem położenie innych samolotów sojuszniczych (
8), lecących po zadanej trasie. Informacji o położeniu innych samolotów oprócz środków łączności zapewnia także kompleks radiolokacyjny Narcyz-M. Pokazane jest także odchylenie od zadanego kursu (
2). Jak widać, zaznaczone jest również jedno z lotnisk (
5) zaprogramowanych w pamięci komputera CWM-80 sterującego systemem nawigacyjnym. Symbol (
9) oznacza inną grupę samolotów, będącą w pobliżu, i o której informacje pozyskano z
datalinka. Okresową kontrolę swojego położenia względem radiolatarni i bieżącego kursu dokonuje się z polpitu nawigacyjnego przyciskami NAWIGACIJA (НАШИГАЦИЯ). Kanały częstotliwościowe reguluje się przyciskiem KANAŁY (КАНАЛЫ) - różne położenia. Lot wykonuje się zarówno w zakresie ręcznym jak i automatycznym sterowania (kilka procedur). Przy ręcznym można posługiwać się zakresem stabilizacji horyzontalnej. Wznoszenie, oraz utrzymanie nakazanej prędkości/wysokości lotu odbywa się zgodnie z zaprogramowanym zadaniem.
Podczas lotu w trudnych warunkach atmosferycznych zaleca się je wykonywać na zakresie automatycznym układu sterowania, pilot jest obowiązany zwracać szczególną uwagę również na radiowysokościomierz, wskaźnika DA-200 i innych urządzeń, a także na ten przykład na stan instalacji ogrzewania przedniego wiatrochronu

.
Tryb powrotu włącza się przyciskami POSADKA (КАНАЛЫ). Istnieje co najmniej kilka trybów lądowania (zejście w zakresie ręcznym, automatycznym, z włączonym/wyłączonym zaprogramowanym lotniskiem, kilka procedur lotu na niezaprogramowane lotnisko itd.).
Zatem, z tego pobieżnego opisu widać, że to, co mamy w LO:FC w zakresie nawigacji w rosyjskich samolotach, jest zrobione zdecydowanie po macoszemu, choć trzeba przyznać iż samo wyświetlanie trasy wygląda "mniej więcej" poprawnie. Można to jednak było zrealizować znacznie lepiej, co jest tym bardziej dziwne że z tego co mi wiadomo Eagle Dynamics posiada całkiem sporo stosownych informacji na ten temat. W tym momencie jednak, z racji tego iż wspomniani Panowie raczej zajęci są innymi projektami. Na razie pozostaje chyba czekać i mieć nadzieję że może kiedyś znajdą czas i na to...