Autor Wątek: FS2004 - Pomoc i pytania - czyli pomagajmy sobie rozwiązywać problemy.  (Przeczytany 31494 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: FS2004 - Pomoc i pytania - czyli pomagajmy sobie rozwiązywać problemy.
« Odpowiedź #105 dnia: Lutego 16, 2010, 15:53:05 »
Deafaultowy GPS pokazuje to samo co FSowa mapa, choć są oczywiście bardziej zaawansowane zamienniki.

« Odpowiedź #106 dnia: Lutego 16, 2010, 16:38:47 »
Zgadzam się z Tobą co do GPSa, tylko że w "szmatolotach , kredensach" i w okresie "Złotej Epoki" ich po prostu nie było, a ja latam przede wszystkim na tym typie płatowców. Co miałeś na myśli pisząc bardziej zaawansowane zamienniki?

« Odpowiedź #107 dnia: Lutego 16, 2010, 16:48:28 »
Miałem na myśli któryś z darmowych dodatków rozszerzających FSowy nakolannik o możliwość wyświetlania map (.pdf, być może jest też jakiś integrujący mapy Google - jednak nie jestem pewien, sam nie korzystam z takich programów), lub płatne dodatki takie jak:
http://www.reality-xp.com/flightsim/st3400/index.html
http://www.reality-xp.com/flightsim/gns530/index.html
http://www.fsmap.net/
Jednak jak widzisz wszystkie są dosyć nowoczesne - do Twoich celów najlepiej by pasowała tradycyjna mapa "hardware'owa" ;)

« Odpowiedź #108 dnia: Lutego 16, 2010, 17:05:28 »
Elektronika, elektronika... Ehh smutny los miłośnika lotów z "... Wisłą pod pachą". :002: Dzięki Belfegor.

« Odpowiedź #109 dnia: Lutego 16, 2010, 17:18:56 »
Ha, niestety nie ma zbytnio za co dziękować... ;) Samoloty A2A mają coś w rodzaju GPSa bez całej nowoczesnej otoczki - zostaje sama mapa (widoczna w połowie strony tutaj), jednak z czymś takim w FS9 się nie spotkałem. Pod hasłem FS9/FS2004 moving map Google znajduje kilka programików, ale wszystkie to zewnętrzne aplikacje - wtedy chyba musiałbyś mieć FSa w trybie okienkowym.

« Odpowiedź #110 dnia: Lutego 16, 2010, 17:55:13 »
Właśnie o takie coś mi chodziło. Taka sama czysta mapa jest w IŁ-2 i stąd pojawiło się moje pytanie.

BartekTEO1908

• Gość
« Odpowiedź #111 dnia: Marca 03, 2010, 01:56:23 »
Witam. Mam Drobny problem, mianowicie Pobrałem dodatek ze strony Simviaton. Dodatek to paczka kilku samolotów LOTu i Wizzair'a ruchu AI. Dzięki bogu Readame było po polsku ale i tak nic z tego nie zrozumiałem. Cytuje Autora " Całość ( Addony, Air'y, Scenery) skopiuj do katalogu głównego FS2004. Ponieważ domyśliłem się że zamiana plików o idętycznych(identycznych) nazwach ( jak Air--Air, Scenery--Scenery, Addon Scenery--Adon Scenery.) skończyła by się automatycznym ich zastąpieniem, doszedłem do wniosku że poszczegulne(poszczególne) nazwy plików w paczce którą pobrałem odnoszą się do plików do kturych(których) należy skopiować ich zawartość!! Autor to wszystko bardzo zagmatwał, skopiowałem wszystko do odpowiednich folderów ( Air--Air, Addon Scenery-- Addon Scenery, Scenery--> Word ---> Scenery --- Scenery---> WORD--> Scenery) Uruchomiłem FS i..... i nic. Ani jednego samolotu ruch AI. Całe Okęcie było puste!!!! Sprawdziłem jeszcze na innych lotniskach EPLL--> nic EPKK--> nic. Aa muszę oczywiście w tym miejscu dodać że kiedy zainstalowałem po raz pierwszy scenerie w FS, była to sceneria lublinka. Od razu zniknoł(zniknął) cały ruch AI nawet nad Chicago nie było żywego ducha!!. Więc pomyślałem że coś musiałem usunąć albo coś się wykasowało, sprawdziłem w plikach Air B-737, B-777, B-747, C-172 itp. Wszystko było na swoim miejscu więc pomyślałem że ściągne sobie nowe scenerie aby zrekompensować sobie zniknięcie ruchu na niebie, ale niedługo mnie to zadowoliło bo chce mieć pelne niebo!!!!!!!! Więc teraz ściągnołem(ściągnąłem) ten dodatek ale jak widzę nic to nie zmieniło. Boję się trochę grzebać w tych wszystkich gaugesach dla tego(dlatego) proszę was o pomoc, może ktoś miał już ten problem albo wie jak go rozwiązać??
Bardzo przepraszam za błędy ale niestety posiadam też wady jak np. Dysleksia Sorry Pozdrawiam Bartosz.

[gmod]Niestety, Twoje wady nas nie interesują. Zakładając konto tym samym zaakceptowałeś regulamin tutaj obowiązujący. Proszę się z nim dokładnie zapoznać zanim napiszesz swoje kolejne posty. Na razie, jako ostrzeżenie - "zielony pasek". Dziadek Kos.[/gmod]
« Ostatnia zmiana: Marca 03, 2010, 07:03:06 wysłana przez Kos »

« Odpowiedź #112 dnia: Marca 03, 2010, 08:47:23 »
Za ruch AI w powietrzu jak i na ziemi odpowiada traffic..... .bgl. Wklejasz go do C:\Program Files\FS9\Scenery\World\scenery. Musisz jeszcze sprawdzić jak masz ustawiony traffic w samym FS-ie. Jeśli masz np. 10 czy 15% to chyba za dużego ruchu nie będzie. Pamiętaj też że poszczególne traffic-i nie gwarantują Ci zapełnienia wszystkich lotnisk, tylko tych które wziął pod uwagę autor dodatku. Jeszcze jedno. Piszesz że autor dodał jeszcze coś do Addon Scenery. Nie zapominaj że takie scenerie musisz ręcznie dodać do FS-a w ustawieniach i ponownie uruchomić symulator. Jeśli jest dodana jakaś sceneria to mam wrażenie że Twój dodatek może odnosić się do konkretnego(ych) lotniska

BartekTEO1908

• Gość
« Odpowiedź #113 dnia: Marca 03, 2010, 11:01:50 »
To znaczy właśnie dodałem to właśnie tam te Trafic'i ale nic z tego, może chodzi o to że scenerie wgrane prze ze(przeze) mnie pokryły się z podstawowymi sceneriami z FS?? i dla tego(dlatego) nic nie widać?? Strasznie mnie wkurza to  grzebanie w tych plikach mimo że nieco się w tym orientuje to i tak jest to nużące.

[gmod]Jeśli nie poprawisz pisowni, kolor paska zmieni się na żółty. Więcej upomnień już nie będzie. Dziadek Kos.[/gmod]
« Ostatnia zmiana: Marca 03, 2010, 11:17:13 wysłana przez Kos »

« Odpowiedź #114 dnia: Marca 03, 2010, 11:15:03 »
Sama sceneria nie ma nic do traffic-ów.Możesz zostać przy oryginalnej i wgrać tylko traffic. Samo to już powinno dodać Ci loty AI z założeniem że będzie on wykorzystywał domyślne samoloty z FS-a. Jeśli ktoś w traffic-u wpisał własne samoloty, musisz je tez dodać bo po prostu będziesz miał bezużyteczny plik. Podobnie zresztą jest z lotniskami wykorzystywanymi przy tworzeniu lotów AI. Niektórzy autorzy tworzą własne scenerie i to do nich jest tworzony nowy traffic. Podaj link do tego pliku co ściągnąłeś. Nie widząc go nie wiele(niewiele) można powiedzieć co może być Twoim nie powodzeniem(niepowodzeniem).   
« Ostatnia zmiana: Marca 03, 2010, 11:20:26 wysłana przez Kos »

BartekTEO1908

• Gość
« Odpowiedź #115 dnia: Marca 03, 2010, 11:57:44 »
http://www.simviation.com/fs2004scenery33.htm   --- U samego dołu listy.

Jak widać grasuje tu prawdziwy Szeryf ortograficzny, trzeba uważać na to co się piszę bo władza czuwa.

« Odpowiedź #116 dnia: Marca 03, 2010, 14:26:24 »
EBCI,EDDK,EDFH,EGSS,EPGD,EPKT,EPPO,EPWA,EPWR,LEMD,LFPG,LGAV,LIRF - to są lotniska które zostały wykorzystane dla ściągniętego przez Ciebie traffic-u. Z tego co widać po ściągnięciu pliku nie powinieneś mieć żadnych problemów z jego uruchomieniem w FS-ie. Zawartość jest tak czytelna że można się obejść nawet bez manuala. 

BartekTEO1908

• Gość
« Odpowiedź #117 dnia: Marca 03, 2010, 14:31:13 »
No Ok w pewnym stopniu coś mi się poprawiło, przynajmniej FS czyta samoloty, Ale wrzuciłem samoloty do Air i teraz zamiast ruchu AI mogę sobie polatać tymi modelami sam, a to chyba nie o to chodzi nie?? Sam już nie wiem co robię (jeżeli w ogóle robię) źle.

« Odpowiedź #118 dnia: Marca 03, 2010, 17:33:46 »
Wystarczy że wszystko umieścisz dokładnie tam gdzie jest to podane w ściągniętej przez Ciebie paczce. Nic więcej nie trzeba robić. Ruch lotniczy sam się załaduje i to co ma latać na pewno nie spadnie. Samoloty są widoczne bo po prostu musiały być dodane do folderu w którym FS przechowuje wszelkie swoje latadła. Nie od razu to oznacza że musisz nimi latać. Twój AI traffic po prostu z tego folderu ładuje to co mu jest potrzebne i tyle.

BartekTEO1908

• Gość
« Odpowiedź #119 dnia: Marca 03, 2010, 17:36:36 »
Nie wiem ale mi to nie chodzi, ani jednego samolotu na niebie już mnie to naprawdę wkur.....