Autor Wątek: Saitek X52 - pytanie o modyfikacje zastowowane przez użytkowników  (Przeczytany 15791 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Piniol

• JG300
  • *
Odp: Saitek X52 - pytanie o modyfikacje zastowowane przez użytkowników
« Odpowiedź #30 dnia: Stycznia 12, 2008, 01:04:33 »
Ja na magnesach mam takie czerwone pionowe kreski narysowane mazakiem.
Ten mod jest dobrze opisany i ofotografowany w dalszej części http://forum.lockon.ru/showthread.php?t=21199
Jesli macie wątpliwości to odkręćcie chociaż obudowę a oświeci was natychmiast. BigMac, chyba są różne wersje elektroniki w tych joyach więc chyba nie każdy może ten mod wykonać. Ale spróbować można.

« Odpowiedź #31 dnia: Stycznia 14, 2008, 10:03:52 »
Modyfikacja wykonana  :banan
Wszystko działa jak należy, aż się zdziwiłem. zwiększyła mi się rozdzielczość, no i kółeczka wychodzą idealnie. :020:

Offline Piniol

• JG300
  • *
« Odpowiedź #32 dnia: Stycznia 14, 2008, 10:54:18 »
Cieszę się! Mi też się udało ale największy problem sprawiło mi ustalenie odległości magnesu od czujnika Halla.
Poprawne wykonanie moda zajmuje ok. 30 minut. Potrzebne będą:
śrubokręty krzyżakowe (2 rozmiary), nożyczki, obcęgi albo piłka do metalu, klej super glue, taśma izolacyjna szerokości 1 cm.
Odkręcamy podłogę (4 śrubki).
Następnie odkręcamy to co na tym rysunku http://forums.eagle.ru/attachment.php?attachmentid=12521&d=1191962315
Wyjmujemy wózki z magnesami i wyciągamy tylko 2 magnesy. Można je bardzo łatwo wyjąć czymś ostrym wykorzystując otwór w obudowie wózka.
Wózki nie będą nam potrzebne więc chowamy je w celu ewentualnego powrotu do starej konfiguracji.
Odkręcamy 2 elementy widoczne na fotce i wkręcamy małe i krótkie śrubki(ok 5 mm - trzeba będzie je skrócić obcęgami albo piłą do metalu)  w otwór fabryczny. Jeśli otwór jest za mały trzeba go powiększyć np. wiertarką. Ważne aby śrubka miała płaski łeb aby można było przykleić magnes i gwint na całej długości aby można było dokonać regulacji w pionie co jest bardzo istotne dla zasięgu osi.

Tu zamontowana śrubka w elemencie.

A tu przyklejony do niej magnez. Ważne aby magnes był przyklejony właściwą stroną bo inaczej osie będą poruszać się odwrotnie. W moim modelu magnesy są oznaczone czerwonym markerem i tą stroną powinien mieć on kontakt z hallotronem. Następnym ważnym czynnikiem jest to, że magnes powinien być przyklejony centrycznie do łba śrubki. Jeśli będzie on przesunięty bliżej zębatek to osie będą przy końcu wychyłu cofać się z powrotem do centrum. Możemy więc najpierw przykleić magnes do śrubki a potem próbować go wkręcić co nie jest proste albo zrobić odwrotnie ale bardzo trudno wtedy wcelować magnesem w środek główki śrubki.

Po zainstalowaniu elementu z magnesem i przykręceniu czujników Halla dokonujemy korekty wysokości magnesu. Ważne jest aby tak ją dobrać żeby osie dociągały prawie do końca do maximum w panelu kontrolnym. Potem używamy tego:

aby ograniczyć i dopasować ich zakres do zakresu drążka. Na pewno zdarzy się że jedna strona osi będzie miała inny zakres, klikamy więc prawą myszą na indykatory i odznaczamy "link deadzones".

Moim osobnym modem jest przyklejenie na końcówkę sztycy joya kawałka taśmy izolacyjnej. Zapewnia to całkowite wyeliminowanie deadzony z osi y.

Zalety modu:
Całkowita linearność obu osi - można kreślić idealne kółka w joytesterze.
Całkowity brak deadzony powodowany przez wózki z magnesami i luz sztycy w prowadnicy osi Y.

Polatałem 2 dni bez moda, nie mogłem się przyzwyczaić. Z modem przyzwyczaiłem się po ok. godzinie treningu.
Pozdrawiam i życzę udanego majsterkowania!

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #33 dnia: Stycznia 14, 2008, 14:34:31 »
Pięknie! Ja się boję, ale spróbuję... Jak już porobiłem to i owo w joystick-u, to i coś nowego mu też zaaplikuję...
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: Stycznia 14, 2008, 16:08:23 »
Ok widzę, że znalazłeś rozwiązanie moich problemów z małym zakresem i cofkami ;) Spróbuję za jakiś czas znowu, może tym razem się uda.

EDIT: Czy wiadomo jaki ma być rozmiar gwintu tej małej śrubki? M-ile? I czy to ma być wkręt, śruba czy obojętnie?

« Odpowiedź #35 dnia: Stycznia 14, 2008, 16:25:14 »
Fabrycznie jest tam tylko otwór bez żadnego gwintu. Wiec robisz sobie jaki chcesz. Ten otwór jest niewykorzystywany

« Odpowiedź #36 dnia: Stycznia 14, 2008, 22:43:12 »
Ja nie chcę wyjść tu na malkontenta, ale skoro po takim modzie trzeba potem zmniejszyć zakres pracy osi, to co to za zysk. Chyba raczej strata precyzji. No ne wiem, ja się zastanawiam czy to zrobić mojemu X52, bo w sumie to nic mi tam nie przeszkadza, no może z wyjątkiem za słabej spręzyny centrującej, ale to jest mały problem, muszę ja wycągnąć i rozciągnąć, albo włożyć podkładki
Nieważne, ile zapierających dech w piersi akrobacji wykonasz - jeśli w decydującym momencie nie zestrzelisz wrogiego samolotu......będziesz martwy.

HL- EKG_Polbaj

Offline Piniol

• JG300
  • *
« Odpowiedź #37 dnia: Stycznia 15, 2008, 01:08:45 »
Też tak myślałem ale w joytesterze dalej mam 2048 mimo że zakres jest mniejszy ok o 20%. Oczywiście można tak precyzyjnie ustawić magnes że nie trzeba będzie nic korygować w panelu ale musiałby być chyba nagwintowany otwór na gwint metryczny.  :020: Poza tym fabrycznie to miałem przy ok 80 % wychylenia wajchy pełny wychył na testerze więc to chyba większa strata.
Nie wiem czy zostałem dobrze zrozumiany ale jak wszystko się ustawi to opór drąga mam tam gdzie się kończy zakres w panelu.

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: Kwietnia 21, 2008, 01:38:05 »
Usiadłem przed chwilą znowu z wkrętakiem w dłoni i rozebrałem X52. Tym razem zrobiłem dokładnie jak na obrazku http://img.photobucket.com/albums/v26/_Big_Mac_/joystick/X52_MOD_JaBoG32_prinzartus.jpg
(nie mój)

Czerwoną kreseczką w stronę czujnika (polaryzacja ma znaczenie). Magnes jest przyklejony do tego kawałka spinacza superglutem, a sam spinacz jest dociśnięty śrubką i można go regulować.

Okazało się, że winowajcą były nieoryginalne magnesy. Do tego modu należy wykorzystać te, które siedzą w wózkach, nie żadne neodymowe kupione na allegro. Dwa, jeden na drugim.

Oto co wygenerowała moja rozchybotana ręka :)

Nie ma żadnego ograniczenia zakresu, wszystko ustawione tak jak domyślnie, a położenie magnesów wyregulowałem sobie tak, że krzyżyk siedzi idealnie w środku strefy. Żadnych deadzonów, nic nie korygowałem w panelu.
 :banan

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #39 dnia: Kwietnia 21, 2008, 09:05:09 »
No to gratulacje udanego modowania... (Ja się nadal boję...)

Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #40 dnia: Listopada 27, 2008, 22:26:01 »
Witam (po +120 dniach).

Właśnie przestałem się bać i spróbowałem mod-a... No i masz Ci los! Prawa strona, a głównie prawa dolna ćwiartka działa nie prawidłowo. Joy idzie do końca, a potem wraca dużym skokiem...

Nie wiem, może miałem to wcześniej - choć wątpię - chyba bym w Iłku zauważył, ale co ciekawe powrót do "wózków z magnesami" nic nie pomógł. Masakra :-(

Czy szanowni koledzy spotkali się z takim zachowaniem w trakcie eksperymentów z X52, ewentualnie przy aplikowaniu moda? Propozycje naprawy?

Pozdrawiam,
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #41 dnia: Listopada 27, 2008, 22:55:39 »
I pytanie dodatkowe - czy ten osławiony czujnik halla może się "przestawić", "rozkalibrować", "stracić częściowo czucie" (z jednej strony) ?

Pozostając w żałobie po X52
pozdrawiam,
Sorbifer.
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline QWAZAR

• *
  • co mnie to kto, albo co, kiedy ja nikomu ani nic
« Odpowiedź #42 dnia: Listopada 29, 2008, 15:33:31 »
Sorki za może głupie pytanie : gdzie można znaleźć taki fajny programik do testowania joya ?

Schmicht

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: Listopada 29, 2008, 16:20:33 »
Sorki za może głupie pytanie : gdzie można znaleźć taki fajny programik do testowania joya ?

Między innymi tutaj:
http://rapidshare.com/files/168569793/JoyTester2.zip.html

Offline QWAZAR

• *
  • co mnie to kto, albo co, kiedy ja nikomu ani nic
« Odpowiedź #44 dnia: Listopada 29, 2008, 19:26:18 »
Dzięki !
U mnie modyfikacja zajęła ok 20 minut i jest "w razie czego" w pełni odwracalna, jako że zamiast kleju i śrubki została przeprowadzona wyłącznie przy użyciu dwustronnej taśmy samoprzylepnej. Nałożenie trzech wartsw taśmy + magnes dało odpowiedni dystans do czujnika i pełen zakres pracy. Regulacji położenia magnesu można dokonywać odklejając go i odpowiednio przesuwając, po czym znów dociskając do kleju taśmy. Jeśli grubość 3 warstw okazałaby się zbyt duża byłem przygotowany na zastosowanie dwóch warstw taśmy dwustronnej + kilka wartsw zwykłej taśmy papierowej (typ "żółty" - stosowany np. przy malowaniu pomieszczeń), która ma dobry klej z jednej strony, a  drugą dobrze klei się do taśmy dwustronnej. Miałaby służyć za pokładkę dystansową.

Sposób jak już wspomniałem okazał się skuteczny, jednocześnie całkowicie bezpieczny, gdyż w 100% odwracalny. Efekt podobny do wcześniej opisanych, różnica precyzji w porównaniu z wersją oryginalną - zdecydowanie na  plus modyfikacji !
Teraz pora na testy w locie i opanowanie "nowego" sprzętu ...  :021: