Autor Wątek: Samolot dla FSX: PZL-130 Orlik  (Przeczytany 103594 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

empeck

• Gość
Odp: Samolot dla FSX: PZL-130 Orlik
« Odpowiedź #45 dnia: Października 09, 2007, 23:30:31 »
Pięknie to wygląda!

Dzięki :)

Jak te samoloty będą gotowe to idę kupić FSX  :banan

Może już trafi do taniej serii :D Bo to 'trochę' jeszcze potrwa.

Już się nie mogę doczekać, aż exteriory będą gotowe i będziemy Was kusić screenami z FSa w formacji ;)

empeck

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: Listopada 27, 2007, 21:06:39 »
Mam pytanie dotyczące malowania Orlika. Niestety w swoich źródłach nie znalazłem dokładnych kolorów jakimi jest malowany Orlik. Najchętniej przyjmę wartości w RGB, bądź Federal Standard.

Przybliżone kolory już mam od some1, mianowicie (cytuję) 'szarobury wojskowy i oczojebny pomarańcz', ale podejrzewam, że to trochę za mało.

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #47 dnia: Listopada 27, 2007, 21:10:51 »
A nie możesz zdjąć próbki (chyba jest taka opcja w programach graficznych jak 'color probe', no ale ja się nie znam) z jakiegoś zdjęcia, np. tego?

http://www.airliners.net/open.file/1297063/L/
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

empeck

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: Listopada 27, 2007, 21:14:14 »
Próbowałem. Niestety każda fotka ma inny odcień i ciężko powiedzieć, na ile prawdziwy jest pobrany kolor.

Jak malowałem Lublina, to znalazłem na Polskiej Witrynie Modelarskiej kolory których używano w PSP przed wojną w kodach Federal Standard. Tu by się przydało to samo...

« Odpowiedź #49 dnia: Listopada 27, 2007, 21:21:00 »
Próbowałem. Niestety każda fotka ma inny odcień i ciężko powiedzieć, na ile prawdziwy jest pobrany kolor.

Czy to nie będą te same kolory co w naszych MiGach? Na "oko" wygląda podobnie - gdzieś kieąłm te kolory, które kombinowałem podczas robienia malowań do LO. Pytanie tylko czy ten sam kolor w Photoshopie da ten sam kolor w różnych grach?

Przy okazji mam aktualnie kontakt zawodowy z pewnymi ludźmi z OSzL (akurat to oni ode mnie coś potrzebują) i jest okazja zdobycia informacji. Daj znać co potrzebujesz, może uda mi się załatwić jakąś dokumentację (oczywiście taką, która może być udostępniona) czy informacje.

Offline Kusch

• Global Moderator
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

empeck

• Gość
« Odpowiedź #51 dnia: Listopada 27, 2007, 21:30:18 »
Na pewno w grze to nie będzie ten sam kolor który będzie bezpośrednio na texturze, wpływ też ma oświetlenie z gry. Zresztą, textura też nie może być jednolitym, płaskim kolorem, niestety rendering czasu rzeczywistego jest zbyt ubogi, by mu zostawić całą robotę, część cieniowania trzeba zrobić za niego.

Ale im dokładniejszy będzie kolor wyjściowy, tym lepszy efekt uzyskam.

Przydałby się też rysunek dokładnego podziału blach na skrzydłach, od godziny analizuję zdięcia, większość robiona pod dziwacznym kątem i do tego celu się absolutnie nie nadaje :D (co niektórzy to mieli łatwiej, do Orlika nie ma dobrze opracowanej kartonówki  :118:)

Dzięki Kusch za apel :)

Offline Josiv

• *
  • Zerstörer
    • http://www.kg200.zary.com.pl
« Odpowiedź #52 dnia: Listopada 28, 2007, 00:11:45 »
Z Boczkeim to pewnie masz już kontakt, na ten temat on miał najwięcej takich zdjęć w kontach przydatnych.
Jak ja robiłem skina na mustanga ala orlik dla PAT do il2, to też dokładnie tą samą droga poszedłem i też po próbkowaniu paru dziesięciu zdjęciach miałem paletę barw całego zakresu szarości :/, w końcu wybrałem dwa najbardziej uśrednione kolory i metodą prób i błędów dobrałem kolor który moim zdaniem w samej grze najbardziej przypominał Orlikowy. Oficjalnej nazwy farb/składu nigdzie nie znalazłem. Zdecydowanie jak się takie coś pojawi też będę wdzięczny.
_____ | _____             █▀ ██ ▀█▀      ORLIK
 _\__(o)__/_                   ▼             /
      ./ \.                www.eagles.pl ---
Graf -1973-†2006 ..ó?o........ó?o.ó?oó?o...

empeck

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: Listopada 28, 2007, 19:19:33 »
Hehe, dzięki. Fotek mam już ostro ponad tysiąc, ale bądźmy szczerzy - ich nigdy dość :)

@Josiv - jak nie znajdę nic innego, to pójdę Twoją drogą, dzięki.

poko24

• Gość
« Odpowiedź #55 dnia: Listopada 29, 2007, 18:06:35 »
Ale fajny temat. Ze tez wszesniej tutaj nie trafilem... Swietna robota, swietne modele empeck. Nie przejmuj sie kolorem i skinami na razie. Moim zdaniem wszystko z czym wyjdziesz bedzie super nawet jezeli odcienie sporo beda odbiegaly od rzeczywistych. To mozna poprawic pozniej. Najwiekszym problemem jest VC. Bede sledzil ten topic - jezeli znajde cos w czym moge pomoc napewno sie ofiaruje. Pozdrawiam i powodzenia.

empeck

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: Listopada 29, 2007, 19:55:21 »
Dzięki :)

Pozwole sobie się z Toba nie zgodzić. Dla mnie samolot nie składa się z osobnych elementów, ale traktuję go jako jedną całość. Chcę zrobić jak najlepszy addon w miarę moich skromnych możliwości. Na to się składa dobry model exteriora, malowanie, animacje, VC, FM, awionika.

Oczywiście, że jeśli kolor będzie nieco odbiegać od rzeczywistości to świat się nie zawali, ale jeśli będę w stanie model pomalować poprawnie, to wg mnie podniesie wartość addonu. Podejrzewam, że większość wirtualnych pilotów nie zwróci na takie detale uwagi, ale kilku to jednak zauważy i to właśnie dla nich (i dla siebie :D) przykładam wagę do takich szczegółów.

Poza tym, nie zabiorę się za VC dopóki nie będe zadowolony z exteriora, za dużo jest przy kokpicie pracy, by rozpraszać się pracą przy dwóch rzeczach równocześnie.

Dzięki jeszcze raz :)

poko24

• Gość
« Odpowiedź #57 dnia: Listopada 29, 2007, 20:48:23 »
Ok, rozumiem. Chodzilo mi jedynie o organizacje pracy, bo malowanie napewno i tak zrobisz super - predzej czy pozniej. Hmm, moze by tak tez zajac sie sceneria Deblina? Byloby to takze z pozytkiem dla szkoly?

Offline cygan

• APAsq
  • *
« Odpowiedź #58 dnia: Listopada 29, 2007, 21:05:53 »
Wydaje mi się ze Radom będzie miał wiekszą rację bytu jeśli chodzi o scenerie.
FS 2004/FSX  DCS  BMS  TOH  ARMA3

empeck

• Gość
« Odpowiedź #59 dnia: Listopada 29, 2007, 21:32:58 »
Ktoś by musiał się tym zająć. Problem ze sceneriami jest taki, że nie ma ogólnodostępnego i przede wszystkim taniego źródła legalnych fotografii satelitarnych naszego pięknego kraju.

Fajnie by było mieć scenerię zarówno Dęblina, jak i Radomia :)