Autor Wątek: Samoloty i śmigłowce z FS2004 - działające w FSX - wymiana spostrzeżeń i porad.  (Przeczytany 18453 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
A tutaj mamy kolejny "rodzynek" wykonany narzędziamy FS2004. Ansaldo SVA 5 i 9. Autorem jest Manualle Villa, twórca włoskich malowań do wielu dodatków oraz serii wspaniałych bombowców włoskich : S.M.79, S.M.81 i in.
Dodatek dostępny tutaj: http://www.simviation.com/simviation/download.php?ID=2374
http://www.simviation.com/simviation/?ID=88&page=1000

Dostępny jest też paintkit: http://www.simviation.com/simviation/download.php?ID=2349

Co prawda model jest wykonany narzędziami FS2004, ale, uwaga, działa bez problemów w FSX w trybie dx10. Są oczywiście problemy z teksturą śmigła i szyb, ale nie są aż tak drażniące.

Model wykonany jest perfekcyjnie z najmniejszym detalem. Dostajemy dwa modele samolotów: SVA 5 oraz dwuosobowy SVA 9. Ten ostatni posiada malowanie z rajdu Rzym - Tokio z 1920 roku. SVA 5 posiada dwa karabiny maszynowe Vickers. Początkowo wykorzystywany jako samolot myśliwski, z czasem, z racji swej szybkości, używany był do roli wywiadowczej.
Obie wersje posiadają przyzwoity VC. Chwała autorowi, że odwzorował włoskie zegary pierwszowojenne, unikając używania gaugów np. z Camela recenzowanego przez Razora. Instrumenty mają marginalną funkcjonalność. Tu sprawa jest bardzo uproszczona, choć w przypadku maszyny tak starej i prostej, to nie przeszkadza.

Maszyna ma bardzo przyzwoity model lotu jak na darmową produkcję. Świetnie reaguje na ster wysokości, jest delikatnie ciężka "na ogon". Samolot potrafi wejść w korkociąg przy bardzo mocnym przeciągnięciu i skrzyżowaniu sterów. Bardzo trudno go wtedy wyprowadzić.

Plus za podjęcie tematu, dokładny model i kapitalne malowania wykonane z wielką pieczołowitością. Śmiało mogę go polecić osobom z FSX z uwagi na dobre klatkowanie i nie rzucające się w oczy problemy z wyświetlaniem tekstur. Mimo, że jestem FSXowym purystą i najgłośniej krzyczę gdy widzę modele 2004 w X, to samolot mnie urzekł i zagości na moim dysku na dłużej.
« Ostatnia zmiana: Września 14, 2008, 22:10:04 wysłana przez lucas »

"Skrzydlata husaria współczesna, lotnictwo polskie, czuwa w powietrzu. Warkot motoru chroni każdą piędź polskiej ziemi." - Kronika PAT, maj 1939.

Co prawda model jest wykonany narzędziami FS2004, ale, uwaga, działa bez problemów w FSX w trybie dx10. Są oczywiście problemy z teksturą śmigła i szyb, ale nie są aż tak drażniące.

Chyba nie tak do końca - efekt w kombinacji FSX Acc/Vista64 jest taki:

To efekt niedostosowania dodatku w pełni do pracy z FSX czy to ja tylko mam taki bug?

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
Wybacz Razor, zasugerowałem się wypowiedzią faceta z innego forum. Niestety, nie napisał, że odnosi się to tylko do tekstur zewnętrznych. Moja wina. Jednak maszyna powinna bez problemów pracować w dx9.

"Skrzydlata husaria współczesna, lotnictwo polskie, czuwa w powietrzu. Warkot motoru chroni każdą piędź polskiej ziemi." - Kronika PAT, maj 1939.

Online some1

• Global Moderator
Ja mam tak samo jak Razor, w DX9.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Jednak maszyna powinna bez problemów pracować w dx9.

Moje fotki odnoszą się do DX9 (w ogóle nie używam DX10 bo denerwują mnie bugi na wielu lotniskach).

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
Też gapa ze mnie. Tam jest coś takiego jak "shared texture", której zawartość trzeba wkleić do każdego folderu texture.xxxx

Ewentualnie, można zrobić texture.cfg i zrobić alias do tego folderu.

Też gapa ze mnie. Tam jest coś takiego jak "shared texture", której zawartość trzeba wkleić do każdego folderu texture.xxxx

Gapy to chyba z nas  :icon_redface: - bo to stoi napisane w "readme" (Akurat nie "shared ...", a "common textures" - ale to szczegół).

Inna kwestia, że trzeba dwie sprawy poprawić w FSX instalując te maszynę:

1. Dźwięk odnosi się do samolotu Curtiss Jenny z FS9, którego nie ma oryginalnie w FSX. Jak było wspomniane wcześniej w tym wątku ten samolot można pobrać w wersji dla FSX albo z posiadanego, zainstalowanego FS9 albo  np. z Simviation: http://www.simviation.com/fsxvintage14.htm i dostosować do pełnej współpracy z FSX Acc/SP2 przy pomocy plików Empecka: http://simhangar.com/main/index.php?option=com_content&task=view&id=32&Itemid=34

- jeżeli mamy ten samolot pobrany nie z FS9, a z np. z Simviation to trzeba zmienić wpis w pliku "sound" (folder "Sound") wpisując prawidłową nazwę pliku.

Oryginalnie jest:

[fltsim]
alias=Curtiss_Jenny\sound

... a w przypadku zastosowania tej maszyny z Simviation musi być:

[fltsim]
alias=Microsoft Curtiss_Jenny FX\sound

Oczywiście można pokombinować z dźwiękami od innego "szmatolotu".

W zestawie jest dodatkowy folder "Correct_Sounds", ale też odnosi się do dźwięków (nie wiem czy wszystkich, ale kilku na pewno), których nie ma w FSX - więc niewiele to daje.

2. W samolocie błędnie umieszczono pozycję pilota - jest zbyt cofnięta, co powoduje przenikanie kadłuba za kabiną przy poruszaniu głową.

W pliku aircraft.cfg zrobiłem taką korektę, aby to zmienić:

- oryginalny wpis ...

[views]
eyepoint=-6.7,0,2.36

... zmieniłem na:

[views]
eyepoint=-6,0,2.36

Ale tych zabiegach samolocik faktycznie przyjemny  :001:
« Ostatnia zmiana: Września 21, 2008, 08:12:52 wysłana przez Razorblade1967 »

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
Jest też wydany paintkit. Co prawda myśmy używali SVA 300 i Ansaldo Balilla, ale był też u nas na testach jeden SVA.5 oraz kilka SVA.9.

Niestety, jeszcze nie doszedłem, co robię źle, że tekstury mi się nie wyświetlają na modelu, ale do tego dojdę.

37Darek

• Gość
Faktycznie Ansaldo SVA 5/9 warto wciągnąć do swojej biblioteki szmatolotów. Porobiłem wszystkie zmiany o jakich wyżej wspominaliście i na viście 64bit nie ma kłopotów z teksturami. Tylko cisza denerwuje w czasie lotu. Wrzuciłem do folderu sound dźwięki z Tiger Motha, tak silnik pewnie mniejszy miał ale mnie się podoba. Dodatkowo imitacja wiatru pomiędzy naciągami nadaje smaczku otwartej kabinki. Dla chętnych na taką podmiankę http://rapidshare.com/files/147296180/sound_Ansaldo_SVA.rar.html

kapulet

• Gość
Samolot naprawdę - perełka :001:

Offline JacD

• *
  • 7WEDS
Odp: Samoloty i śmigłowce z FS2004 - działające w FSX - wymiana spostrzeżeń i po
« Odpowiedź #40 dnia: Września 26, 2009, 21:27:46 »
Aero Vodochody L-159A released: 4/18/2009...? Co możecie Panowie powiedzieć o tym dodatku?

http://speed99.webhosting.klfree.net/class/witex/endownload.html

Jest jeszcze Zlin Z137T...Ja osobiście nie jestem ekspertem :015:
Gravity is a cruel mistress!
7WEDS

Maciuś

• Gość
Odp: Samoloty i śmigłowce z FS2004 - działające w FSX - wymiana spostrzeżeń i po
« Odpowiedź #41 dnia: Września 28, 2009, 00:49:35 »
Namierzyłem  MD500E ftp://www.simviation.com/dynamic/1MD500E_CGA.zip
Niby pisze że jest pod ten dodatek Acceleration ale i z SP2 w DELUXe chodzi dobrze ( BTW - ma w końcu po normalnej stronie fotel pilota )