Długo przymierzałem się żeby coś zacząć, ale jakieś trzy tygodnie i trzy dni temu pod wpływem nagłego impulsu (może wakacyjne słońce mi przygrzało

) zacząłem robić. Plan jest bardzo ambitny, bo zamierzam stworzyć Iskrę dla FSX o jakości której nie powstydziłby się płatny dodatek. Czyli z realistycznie odwzorowaną awioniką i systemami samolotu, w pełni funkcjonalnym VC dla obu kabin, oraz przyjemnym dla oka modelem i teksturami. Iskrę wybrałem bo jest to a) odrzutowy b) zgrabny c) polski samolot, który da się w miarę dobrze odwzorować w FSX (poddźwiękowy, bez radaru i rozbudowanej awioniki bojowej itp). Traf chciał, że niezależnie od siebie wpadliśmy z empeckiem na pomysł zrobienia dwóch różnych samolotów szkolnych używanych przez PSP, więc jeśli oba projekty uda nam się wspólnie doprowadzić do końca (trzymać wszyscy kciuki!) to nasze siły powietrzne będą miały piękne odwzorowanie w symulatorze. Zdaję sobie sprawę, że nie wykonałem jeszcze nawet 5% całości i że jeśli za rok o tej porze bedzie można udostępnić pierwszą wersję samolotu to i tak będzie to wielki sukces. Zresztą nie będę powtarzał tego, co napisał empeck w swoim wątku dotyczącym Orlika:
http://www.il2forum.pl/index.php/topic,9165.msg139927.htmlNa chwilę obecną zrobiłem główną bryłę samolotu i wstawiłem do FSX'a z wykorzystaniem plików innego samolotu (Soko G-2 Galeb który kiedyś pokazał tu Razorblade, chyba najbardziej zbliżony pod względem osiągów). Lata toto nawet nawet, o czym świadczą poniższe screeny. Planuję najpierw skończyć cały exterior (wraz z teksturami i animacjami), traktując go jako poligon szkolny przed przejściem do naprawdę ważnych rzeczy, czyli kokpitu i awioniki. Mam nadzieję, że uda mi się do tego czasu zgromadzić potrzebną dokumentację.
Przede wszystkim chcę wykonać wersję samolotu na której lata zespół akrobacyjny "Biało-Czerwone Iskry", jako że jest to model najbardziej pasujący do charakteru i możliwości FS'a. Niestety o ile samoloty zespołu zostały obfotografowane z zewnątrz niemal ze wszystkich stron, o tyle nie znalazłem żadnych przydatnych fotografii wnętrza, a zapewne różni się ono od kokpitów zwykłych TS-11, których fotografii też nie mam zbyt wielu.
Poszukuję zatem fotografi kokpitu Iskry, zwłaszcza wersji MR, zdjęć detali zewnętrznych (tego nigdy za wiele), oraz dokumentacji technicznej (instrukcja obsługi, procedury, dokładniejsze dane techniczne do modelu lotu itp). Nie są to rzeczy potrzebne mi w tej chwili, gdyż jak wcześniej napisałem najpierw wykończę model zewnętrzny (a to potrwa), ale z oczywistych względów chciałbym je zgromadzić wcześniej.
Trochę screenów na dobry początek

. Model jest nieoteksturowany więc jedyne co się liczy to kształt (klikać na miniaturki):

Widok z kokpitu na razie byle jak (to zewnętrzny model, więc owiewka przy takim zbliżeniu jest mocno kanciasta)