Czy czas reakcji 6 ms grey to grey będzie wystarczający do gier, czy lepiej kupić model na TN z 2 ms?
pozdrawiam!
Wszystko zależy do czego będziesz wykorzystywał taki monitor. Chodzi mi o to że jeśli do gier to spokojnie starczy TN, ale już do grafiki to zaczynaj szukać od MVA w górę.
W domu mam 22" Gateway'a 2275W na TN'ie - kosztował mnie 670 zł brutto i bardzo sobie go chwalę. Do zastosowań typowo rozrywkowych jest wprost stworzony i nie wyobrażam sobie żebym do grania inwestował większe pieniądze - 36 m-cy gwarancji i dobry serwis no i matryca Samsunga. Tak więc skoro nie ma różnicy to po co przepłacać.
Jak powiedziałem TN to do zabawy i rozrywki oraz netu i pracy biurowej.
Mój drugi monitor to Belinea 19" na MVA i do grafiki mi wystarcza. Nie widzę większych przekłamań w kolorach, obraz jest naprawdę bardzo dobry.
Ta Belinea na MVA ma właśnie czas reakcji 8 ms grey-grey. Efekt jest taki że realny czas odpowiedzi matrycy black-black to ok. 15-20 ms. W praktyce wygląda to jednak super i nie zauważam smużenia. Jeśli jednak się zdarza to nie razi w oczy. Najbardziej widać smużenie np. przy przewijaniu stronki internetowej gdzie na czarnym tle są jasne napisy.
Jeśli chodzi o tego Gateway'a 2485W to jest to następca modelu 2185W i posiada matrycę S-PVA Samsunga. Na tym ostatnim pracuję na codzień i mogę powiedzieć że jest świetny. Podejrzewam że ten 2485W to też bardzo dobry monitor.