Autor Wątek: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCEGO W FSX  (Przeczytany 294476 razy)

Odp: POMOC DLA POCZĄTKUJĄCEGO W FSX
« Odpowiedź #675 dnia: Czerwca 19, 2010, 15:57:56 »
10 - kurs 100, 12 - kurs 120, 18 - kurs 180, 30 - kurs 300, 33 - kurs 330 itd.

« Odpowiedź #676 dnia: Czerwca 19, 2010, 16:34:40 »
Miodek, to w takim razie jeśli, np jest to pas 12, to jaki kurs ustawiam na HDG?
Samo ustawienie HDG 120 nic nie daje. Oprócz FSowej mapki, są i normalne mapy lotnisk, podejść, procedur, na których jest podany dokładny kurs pasa...
http://www.aztec.pl/forum/viewtopic.php?t=9896
http://www.pl-vacc.org/pol3/maps.php
http://www.ais.pata.pl/aip/
http://ais.pansa.pl/vfr/
itd...

PS http://www.maverick.webd.pl/pliki/gsschool_pl.pdf
http://www.aztec.pl/forum/viewtopic.php?t=6513
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

« Odpowiedź #677 dnia: Czerwca 19, 2010, 16:39:53 »
A czy ktoś z was latał (chodzi mi teraz o FS9) Boeingiem 747 - 400 ULtimate Edition PMDG? On jest nieco lepszy niż ten wgrany oryginalnie z grą, ale ja oczywiście mam z nim mały problem w kwestii ( a jakże !!!) lądowania :). Podczas podchodzenia na ILS w radiu wprowadzam częstotliwość pasa i teraz powinienem podać jego kurs...ba, ale gdzie go mam wpisać? Oryginalny 747 na panelu autopilota ma wskaźnik z napisem "course" i tam też się podaje żądany kurs. W tym dodatku na panelu AP tego nie ma. Help me ....

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #678 dnia: Czerwca 19, 2010, 18:22:59 »
Miodek, to w takim razie jeśli, np jest to pas 12, to jaki kurs ustawiam na HDG?

Podchodzisz właśnie na kierunek 120 do lądowania.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #679 dnia: Czerwca 19, 2010, 18:24:54 »
Strona NAV RAD w FMC. Prawdziwa -400 też nie ma na MCP pokrętła course.
Podchodzisz właśnie na kierunek 120 do lądowania.
Nie bardzo, przecież numer pasa to zaokrąglony kierunek magnetyczny pasa - dane należy brać z mapek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #680 dnia: Czerwca 19, 2010, 18:31:47 »
Tak ale przy vfr kierujemy sie bardziej wzrokiem i korekcja już kursu przy wlasciwym podejsciu to zatem +\- kilka stopni zatem lekkie jedno lekkie kopniecie orczyka. Nie stanowi to problemu w realu. Doklanie bedziemy mieli w dokumentacji lotniska

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #681 dnia: Czerwca 19, 2010, 18:35:42 »
A czy ktoś mógłby mi w skrócie oczywiście wytłumaczyć na czym polega to NAV/RAD w FMC? Jestem początkujący wiec nie bardzo kumam jeszcze te wszystkie zagadnienia i skróty.

« Odpowiedź #682 dnia: Czerwca 19, 2010, 18:47:32 »
Hm, co ma do tego lot VFR? Pytanie dotyczyło podejścia ILS, tam wymagana jest znajomość prawidłowego kursu.

Misza_28 - manual i polskie poradniki wszystko Ci wyjaśnią. Strona NAV RAD wygląda tak:
http://i538.photobucket.com/albums/ff343/adhikalee/WADD_NAVRAD.jpg
Oczywiście podejście możesz wybrać na stronie approach reference, a wtedy nie musisz sam wbijać kursu.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #683 dnia: Czerwca 19, 2010, 20:20:04 »
A sorry nie zauważylem że pytanie dotyczy to podejscia precyzyjnego  :D

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #684 dnia: Czerwca 20, 2010, 10:10:11 »
O orientacje pasa było pytanie pierwsze, czyli podczas lądowania VFR, więc proszę nie siać zamętu. :)
Z tego co pamiętam, to gdy samolot złapie ścieżkę ILS to zwykle nie trzeba mu już podawać dokładnego kursu lotniska, bo sam się ustawi zgodnie z ILSem.
A trzecie pytanie niestety nie dla mnie, bo ja jestem niedzielnym kierowcą Airbusów wszelakich. :)

« Odpowiedź #685 dnia: Czerwca 20, 2010, 10:53:13 »
O orientacje pasa było pytanie pierwsze, czyli podczas lądowania VFR, więc proszę nie siać zamętu. :)
Przecież na ostatnich stronach nie ma żadnych pytań o lot VFR... podejście z widocznością nie oznacza przejścia do lotu VFR (a jak mniemam lot na st. Maarten w 744 to raczej był IFR). Pytanie o ILS było drugie, i na nie właśnie odpowiedziałem, tak więc wydaje mi się, iż żadne sianie zamętu nie miało z mojej strony miejsca.
Z tego co pamiętam, to gdy samolot złapie ścieżkę ILS to zwykle nie trzeba mu już podawać dokładnego kursu lotniska
W FSie całkiem często nie trzeba wpisywać kursu, jednak warto sobie wyrobić ten nawyk, zwłaszcza przy skomplikowanych samolotach.

« Odpowiedź #686 dnia: Czerwca 20, 2010, 11:33:49 »
Mam kolejne pytanko odnośnie lądowania, a mianowicie chodzi o visual landing. Ostatnio odbyłem lot z metą na lotnisku St.Marten. Tamtejszy pas nie posiada ILS, wiec musiałem lądować samodzielnie :). Chodzi mi o to, w jaki sposób mogę się dowiedzieć, jaki jest kurs pasa nie posiadającego ILS. Po prostu chciałbym ustawić swoja maszynę tak, żeby leciała prosto na pas, a z resztą to już sobie poradzę. Studiowałem mapy danego lotniska przed lądowaniem, ale tam takich danych nie ma, albo ja źle patrze. Z góry dziękuję za pomoc.

To jest pierwszy post, z pytaniem o orientacje pasów. :)

A czy ktoś z was latał (chodzi mi teraz o FS9) Boeingiem 747 - 400 ULtimate Edition PMDG? On jest nieco lepszy niż ten wgrany oryginalnie z grą, ale ja oczywiście mam z nim mały problem w kwestii ( a jakże !!!) lądowania :). Podczas podchodzenia na ILS w radiu wprowadzam częstotliwość pasa i teraz powinienem podać jego kurs...ba, ale gdzie go mam wpisać? Oryginalny 747 na panelu autopilota ma wskaźnik z napisem "course" i tam też się podaje żądany kurs. W tym dodatku na panelu AP tego nie ma. Help me ....

A to drugi post, z pytaniem o lądowania z użyciem ILS, czyli oczywiście IFR.
Odpowiadaliśmy na lądowanie VFR na lotnisku St. Marten, bez ILSa. Chyba, że ja coś mocno pokręciłem. :P

« Odpowiedź #687 dnia: Czerwca 20, 2010, 11:43:44 »
Odpowiadaliśmy na lądowanie VFR na lotnisku St. Marten, bez ILSa.
Ale jakie "lądowanie VFR"? Pewnie uznałeś pytanie dotyczące podejścia z widocznością za pytanie dotyczące VFR - tymczasem, jak już nieco bardziej węzłowato napisałem w poprzednim poście, by wykonać takowe podejście wcale nie trzeba kasować planu IFR ani przechodzić na VFR. Gdyby tak było, końcówka większości podjeść ILS musiałaby być lotem VFR....
lądowania z użyciem ILS, czyli oczywiście IFR.
Przy VFR także można używać ILSa.

« Odpowiedź #688 dnia: Czerwca 20, 2010, 22:23:27 »
W tym dodatku na panelu AP tego nie ma. Help me...
Jakoś mi to śmierdzi lewizną... ;) Poza tym akurat PMDG ma bardzo dobre manuale.

Dwa:
Nie mylmy zasad lotu z podejściami. IFR i VFR swoje, a podejścia swoje.

Trzy:
Wpisywanie kursu to dobry zwyczaj, który w dodatku ułatwia (w przypadku HSI) wyobrażenie sobie pozycji samolotu względem localizera. W dodatku, w przypadku płatnego dodatku, może się pojawić śliczny komunikat o niezgodności kursu między nastawami CRS a danymi z FMC. ;)
Taaaa...
MSI MAG B650 TOMAHAWK, Ryzen 7 7800X3D, DDR5 2x32GB, Arctic Liquid Freezer II 2x120, RTX4080S, W11

« Odpowiedź #689 dnia: Czerwca 22, 2010, 10:51:54 »
Dziękuję wszystkim za porady.

RzEmYk, skoro jesteś taki obryty w tym modelu PMDG to trochę Ci podkręcę tą lewiznę  :). Powiedz mi, bo może ja naprawdę źle widzę albo nie potrafię szukać, czy w nim istnieje coś takiego jak panel GPS? Nie chodzi mi tu o panel FMC, bo wiem, że takowy tam jest, tylko o zwykły, standardowy GPS, ten, który jest we wszystkich oryginalnych samolotach zainstalowanych razem z FS9 lub FSX (uruchamiany bodajże kombinacją shift + 3).