Autor Wątek: Fotografie i filmy z FSX/P3D/MSFS  (Przeczytany 335250 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Ruhisu

• Gość
Odp: "Fotografie" i filmy z FSX/P3D/MSFS
« Odpowiedź #390 dnia: Listopada 17, 2008, 17:03:19 »
Może inaczej.
Kiedyś był podobny problem na forum Operation Flashpoint i Armed Assault więc wolę się spytać by uniknąć takiej sytuacji.

Czy "tuning" na moich screenach w jakiś sposób przeszkadza?
Nie jestem obrażony ani nic gdyby ktoś tak pomyślał ale wolę wiedzieć czy mogę nadal stosować tą metodę czy byście woleli jednak oryginały.
Ja w zasadzie staram się praktycznie ograniczać tuning do minimum czyli jedynie czasem poprawiam kontrast i światła a czasem tylko wyostrzę.

Ruhisu

• Gość
« Odpowiedź #391 dnia: Listopada 17, 2008, 19:17:07 »
Przepiękny wieczór na Wiedniem

« Odpowiedź #392 dnia: Listopada 18, 2008, 09:52:34 »
Może inaczej.
Kiedyś był podobny problem na forum Operation Flashpoint i Armed Assault więc wolę się spytać by uniknąć takiej sytuacji.

Czy "tuning" na moich screenach w jakiś sposób przeszkadza?
Nie jestem obrażony ani nic gdyby ktoś tak pomyślał ale wolę wiedzieć czy mogę nadal stosować tą metodę czy byście woleli jednak oryginały.
Ja w zasadzie staram się praktycznie ograniczać tuning do minimum czyli jedynie czasem poprawiam kontrast i światła a czasem tylko wyostrzę.

Jeżeli chodzi o FSX to jest to sytuacja trochę delikatna a mianowicie był czas gdy twórcy FSa, wystawiali na widok publiczny screeny "z poprawionym kontrastem i czasem wyostrzonym światłem tylko", czyli naprawdę zapierające dech widoczki z uber wodą oczywiście, twierdząc że to obrazki żywcem z gry. Potem przyznali się do "drobnych" poprawek.

Na angielskojęzycznych forach dodaje się gdzieś małe słówko "EDIT" i to załatwia sprawę.

poprawiam
ROB

m4rio

• Gość
« Odpowiedź #393 dnia: Listopada 18, 2008, 11:36:04 »
Osobiście mi nie przeszkadza czy stosujecie PS czy cokolwiek innego, choć przyznam że dobrze wiedzieć,
ponieważ patrząc na te FOTY czuję niedosyt wrażeń graficznych, stąd moje pytanie czy (pomijając edycje) używacie dx10, jak bardzo on poprawia wygląd FSX-a ?

wzbraniam się przed vistą, ale dx 10 brzmi kusząco, a jaka jest prawda ? czy poprawa jest warta udręki z wadami visty ?

Jakie jest wasze zdanie ?

kapulet

• Gość
« Odpowiedź #394 dnia: Listopada 18, 2008, 11:45:20 »
Jakie jest wasze zdanie ?

99% wszystkim moich prac w tym topiku pochodzi z DX9. Dużym minusem DX10 jest to, że możesz używać Anty Aliasingu jedynie x2. Poza tym jest wiele jeszcze innych niedogodności, które mogą przeszkadzać, jak migotające cienie (choć na 9 też się czasem zdążają). Co do ilości FPS to tez większej różnicy nie ma, choć podobno bloom jest mniej klatkożerny.

kapulet

• Gość
« Odpowiedź #395 dnia: Listopada 18, 2008, 13:06:45 »
Pozostałe z lotu nad Szwajcarią F-5E
Oczywiście screeny w oryginale - bez jakiejkolwiek ingerencji. Dodatek Aerosoft Szwajcaria Pro X.

http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=0c62f3c07949b6ca

Ruhisu

• Gość
« Odpowiedź #396 dnia: Listopada 18, 2008, 13:11:04 »
Dokładnie. Chociaż, że tak jak kapulet mam FSX zainstalowanego na Viście to korzystam z DX9 z wyłączonym bloomem bo DX10 faktycznie pozwala używać antialiasingu tylko x2 i nawet nhancer nie jest w stanie pomóc jak to robi w przypadku DX9. Mam też wyłączony ruch uliczny bo nawet na dobrym komputerze jak się nadleci nad duże skupisko ruchliwych ulic to można otrzymać pokaz slajdów czyli w tym momencie loty nad dużymi miastami stają się nie możliwe. Poza tym nie latam aż tak nisko by mi był potrzebny ruch uliczny.

Co do screenów to jakoś zawsze lubiłem chociaż w tych 5% upiększać fotki z gier. W Armed Assault i OFP to się bardzo sprawdzało bo oryginalne fotki miały mdłe barwy itp.
Cóż, sytuacja z FSX jest o tyle dobra, że przez te lata już nauczyłem się osiągać potrzebny efekt przy naprawdę minimalnej edycji. Kiedyś moje pierwsze screeny z OFP były tak przepakowane filtrami jak amerykańskie pseudo gwiazdy makijażem.

----------

Merlin w okolicach Zielonej Góry

O pierwszym brzasku

P.S. Kapulet...
Respect

empeck

• Gość
« Odpowiedź #397 dnia: Listopada 18, 2008, 22:49:55 »
Jeden z najładniejszych samolotów w FSie :) Niestety wersja FS9, ale trudno.

Łódki wokół mierzei (niestety jpg je trochę popsuł)...

« Odpowiedź #398 dnia: Listopada 19, 2008, 04:58:11 »
Osobiście mi nie przeszkadza czy stosujecie PS czy cokolwiek innego, choć przyznam że dobrze wiedzieć,
ponieważ patrząc na te FOTY czuję niedosyt wrażeń graficznych, stąd moje pytanie czy (pomijając edycje) używacie dx10, jak bardzo on poprawia wygląd FSX-a ?

No to dla jasności - nie wstawiam tutaj zbyt wiele screenów, ale jedyna obróbka screena, którą stosuję to kadrowanie, zmiana rozmiaru i ewentualna poprawa jasności (czasem przy wieczornych ujęciach na ekranie widać lepiej niż na screenie potem, stąd sreena trzeba rozjaśnić, podobnie przy ujęciach z wewnątrz kabiny) za pomocą Infan View (szybkie, łatwe i przyjemne).

Nie używam DX10 (bugi, ząbkowane cienie itp.) choć mam FSX postawionego na kompie z Vistą64 (za to Vista potrzebna jest do obsługi sporej ilości RAM). Efekt wizualny screena odbiegający od wrażeń niektórych użytkowników z ich własnych FSX-ów wynika głownie z:

- zastosowanie dodatków poprawiających wygląd grafiki zjawisk i terenu (w moim przypadku XGraphics i inne zmieniające np. tekstury drzew);
- zastosowanie dodatków poprawiających wygląd terenu (np. UTX-y, pozmieniane tekstury);
- w dużej mierze do wyglądu tego co tutaj się pokazuje wpływa możliwość ustawień FSX, przy w miarę mocnym sprzęcie można ustawić FSX "na maxa" i mieć jeszcze te 20FPS co do screenów w zupełności wystarcza

kapulet

• Gość
« Odpowiedź #399 dnia: Listopada 19, 2008, 08:57:45 »
Kici kici - po screenach Ruhisua też nabrałem ochoty na ten samolot

« Odpowiedź #400 dnia: Listopada 19, 2008, 09:06:54 »

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #401 dnia: Listopada 19, 2008, 09:20:07 »
Ale fajnie by było mieć ten radar, co nie? ;)
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #402 dnia: Listopada 19, 2008, 09:36:32 »
To bierzemy się za ten radar, some1. Ogólny pomysł/idee/projekt już mam ;)

Sorry za OT.

pozdrawiam
ROB

Ruhisu

• Gość
« Odpowiedź #403 dnia: Listopada 19, 2008, 19:29:24 »
Start z Alpanach Mil

Ghostriders
Ano prawda co nie kapulet?:) Aż samemu chce się mruczeć.

kapulet

• Gość
« Odpowiedź #404 dnia: Listopada 19, 2008, 20:30:19 »
Ale fajnie by było mieć ten radar, co nie? ;)

Ten radar wygląda jak wąsy suma :001: Widziałem parę filmików z FS-a z tym samolotem i wyglądały bardzo obiecująco.