Autor Wątek: Gwizdanie, kondensatory na mobo?  (Przeczytany 2102 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Gwizdanie, kondensatory na mobo?
« dnia: Października 13, 2007, 23:23:55 »
Dziwny jest ten świat......
Zaczeło mi gwizdać w kompie.  COś jak dioda w szerszeniu Shmeissera.
Najsampierw myślałem że któryś z wentylatorów, ale nie. Po zatrzymaniu wszystkich wiatraków nadal gwiżdże........
Nie ciągle ale w przypadkowych interwałach, czasami przestaje na kilka godzin , a czasami gwiżdże non stop.
Dźwięk jak zacierające się łożysko
Kończą mi się pomysły, trzeba się liczyć z wymianą płyty? Czy kondensatory mogą tak gwizdać?

help?!

Odp: Gwizdanie, kondensatory na mobo?
« Odpowiedź #1 dnia: Października 13, 2007, 23:28:17 »
Zaczeło mi gwizdać w kompie.[...]Czy kondensatory mogą tak gwizdać?

A może to świstak? Ponoć robotę stracił i nie zawija (choć druga wersja mówi, że siedzi bo sreberka były kradzione) to może gwiżdże u Ciebie w kompie teraz.  :karpik

Sorry tak mi się skojarzyło  :001:

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #2 dnia: Października 14, 2007, 00:49:04 »
Pewnie to cewki piszczą. Nie spotkałem się żeby ktoś kiedyś mówił że kondenatory wydają jakiś dzwięk. Kondensatory można wymienić, cewki zasmarować najlepiej lakierem bezbarwnym (niektórzy proponują kropelkę ale nie ja)
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #3 dnia: Października 14, 2007, 11:21:47 »
Cewki? hmmm

A coś bliżej na temat "zasmarowania"?  Jakiego rodzaju ? Taki jak do paznokci? Czy koniecznie musi być bezbarwny?
Wydaje mi się że normalnie powinny być zatopione w silikonie?
Czy podejrzana może być też karta graficzna?

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #4 dnia: Października 14, 2007, 12:56:22 »
Żadna filozofia, wyciągasz płytę i malujesz. Technika dowolna zarówno jeżeli chodzi o styl, jak i substancję którą malujesz. Normalnie robi się to lakierem, bądź żywicą. Inni robią to kropelką, silikonem, butaprenem, lakier do paznokci, lakier do drewna, galaretki itp.

W nowszych płytach i przewaznie tych droższych można spotkać cewki "nowego typu", czyli drut obudowany i zalany żywicą w środku. Najczęściej pakowane tam gdzie jest mało miejsca i trzeba coś nieźle zasilić. Są wciąż stosowane klasyczne czyli na pierscień ferytowy albo plastikowy nawinięty miedziany drut. Generalnie z obiema postępuje się tak samo. Malując nie zmieniasz ich warunków pracy, nic się nie powinno spalić itp.

Co do kolorów to również dowolność, ale chodzi o to żeby nie zostawić śladów w razie gdyby trzeba było na gwarancje odsyłać kiedyś tam części.

Tylko powtarzam jeszcze raz, dobrze zlokalizuj źródło dzwieku, żeby się nie okazało że pomalowałeś to co nie trzeba.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #5 dnia: Października 14, 2007, 15:52:25 »
O, to chyba w końcu mam wymówkę by kupić sobie to:

http://www.allegro.pl/item251708547_stetoskop_internistyczny_dwustronny_f_vat.html

:020:

Teraz jeszcze tylko wymyślić sposób na wyciszenie buczenia tych cholernych głośników ;>

« Odpowiedź #6 dnia: Października 14, 2007, 20:29:55 »
zlokalizowałem, ale nie wygląda mi to na solenoid
czarny walec z dziurką na górze, wygląda jak  tfu tfu  buczek i znajduje się na karcie graficznej

« Odpowiedź #7 dnia: Października 14, 2007, 20:43:03 »
http://resources.vr-zone.com/Shamino/inno78/inno3d_7800GS2.jpg

na tym zdjęciu widać , pomiędzy portem  a kondensatorem na dole karty

co to  jest? kiedy "zatykam" palcem dźwięk cichnie..........

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #8 dnia: Października 14, 2007, 20:47:22 »
Bo to jest buczek :)

« Odpowiedź #9 dnia: Października 14, 2007, 20:48:57 »
W ramach desperacji, możesz nawet zalepić plasteliną biurową.  :003:
"Verkaaft's mei Gwand 'I foahr in himmel!"

« Odpowiedź #10 dnia: Października 14, 2007, 21:16:54 »
zalepiłem, po 5 minutach karta siadła i mam ciemność

żartuje

Krzol daruj sobie taki komentarz, to jest dział o hardware, poważny temat a nie żarty
bo jak siecoś spali to kosztuje pieniądze, jesteś gotowy oddać 200$ za swoją błędną poradę?

wracając do tematu
doczytałem że przyczyną może być zasilanie
w tej chwili mam 500W na dual core 6400 , dołożyłem drugi giga ramu, zmiana na 550W dużo nie da, chyba
na forum nvidi sugerują 450-550 W z 30 amp na lini 12 volt, cokolwiek to znaczy..........

« Ostatnia zmiana: Października 14, 2007, 21:22:28 wysłana przez Ramzey »

« Odpowiedź #11 dnia: Października 14, 2007, 21:42:40 »
update, sorry edit time minął

zadzwoniłem do producenta (niedziela południe), wymienią mi kartę.........

Offline Ger0nim0

• Administrator
  • Ojciec Założyciel
    • Wszystko
« Odpowiedź #12 dnia: Października 14, 2007, 21:42:59 »
Tak na mój rozum, jak buczy buczek, to znaczy że coś jest nie tak. Temperatura, lub coś jest niezgodne z parametrami a ten dźwięk to jest alarm.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #13 dnia: Października 14, 2007, 22:30:58 »
To miło z ich strony, ja jednak bym dołożył wszelkich starań i upewnił się ze ta karta już nigdy do mnie nie wróci. A buczk abym zakleił w ramach eksperymentu pewnie nic by mu nie było, bo to tylo buczek. Spalić nic się nie spali, nawet jak go zakleisz.