Autor Wątek: FSX: Acceleration  (Przeczytany 30226 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: FSX: Acceleration
« Odpowiedź #105 dnia: Grudnia 08, 2007, 09:06:20 »
Czy u kogoś z Was też coś takiego występuje?

Miałem takie efekty jeszcze przed Acceleration, wtedy gdy testowałem różne darmowe scenerie i meshe (u mnie chyba darmowy mesh Afryki i jakaś sceneria Maroka dawała takie "słupy"). To może być wynik niekompatybilności. Jeżeli masz jakieś dodatkowe pliki scenerii to wyłącz je i sprawdź ten sam teren na "gołym" FSX Acc.

Czy są jakieś rekomendowane sterowniki nvidii do FSX XPack?

Chyba jeszcze nie ma - przed chwila sprawdzałem ostatni to 163.75. U mnie występują problemy z użyciem paska komend podczas "lotu" - gra się wtedy czasem "wywala". Podobno to wina sterowników NVidii (na innych kartach chyba problemów nie ma), trzeba chyba poczekać na nowe sterowniki (tak już w przeszłości bywało z różnymi grami), które powinny rozwiązać problemy z nowymi elementami.

Offline raugust

• *
  • Anytime, Baby...!
« Odpowiedź #106 dnia: Grudnia 08, 2007, 09:31:15 »
...u mnie tak jest na "gołym" FSX + SP1 + Xpack  :015: poprzednio na samym FSX + SP1 nie miałem żadnych tego typu problemów.
Problemy z paskiem przy Xpack miałem na starych sterownikach grafiki, chyba 93.?? wygladało to tak że znikały mi napisy i pojawiało sie "..." albo "|||" co było dośc wkurzające bo trzeba było wybierać polecenia instynktownie  :021:
po zainstalowaniu nowych sterów, w tej chwili mam XTreme-G 169.04 problem z paskiem zniknął ale "słupy" pozostały :015:
http://img525.imageshack.us/img525/6027/su7attackfv3.gif

"...a jeśli z Nas ktoś padnie wśród szaleńczych jazd, czerwieńszy będzie kwadrat, nasz lotniczy znak..."

« Odpowiedź #107 dnia: Grudnia 08, 2007, 09:44:18 »
w tej chwili mam XTreme-G 169.04 problem z paskiem zniknął ...

Przetestuję w wolnej chwili ten sterownik ...

... ale "słupy" pozostały :015:

Czy możesz podać położenie geograficzne tych "słupów" - może ktoś kto ma goły FSX+SP1+Acc to sprawdzi? Ja mam Mesh Global  2008, wyłączę i sprawdzę, ale lepiej jak to by zrobił ktoś kto nie żadnych dodatków tego typu.

Offline raugust

• *
  • Anytime, Baby...!
« Odpowiedź #108 dnia: Grudnia 08, 2007, 10:20:53 »
...a położenie to EPWR i okolice  :020: ale gdzie indziej (w Polsce) też sie pojawiają tylko że mam wrazenie że te słupy to nie mesh ale rozciągniete obiekty autogenu, pojawiają sie np. przy szybkich zmianach widoków zewnetrznych, czasem na chwilę, a czasem wyrasają tak gesto że FPS spada do 2-4

"...a jeśli z Nas ktoś padnie wśród szaleńczych jazd, czerwieńszy będzie kwadrat, nasz lotniczy znak..."

« Odpowiedź #109 dnia: Grudnia 08, 2007, 10:23:34 »
Właśnie robie reinstalkę Fsx-a + Acceleration to sprawdzę czy ten błąd też występuje w gołej grze.
Polish Virtual Air Force-LO:FC  1st FIS Spec

« Odpowiedź #110 dnia: Grudnia 08, 2007, 10:59:09 »
Waśnie polatałem w okolicach EPWR i nie zaobserwowałem żadnych anomalii...
Polish Virtual Air Force-LO:FC  1st FIS Spec

« Odpowiedź #111 dnia: Grudnia 08, 2007, 14:18:37 »
Hmm... a ja mam tak na XP:Fsx+sp1+Acc+Xpack+FsGlobal2008+cloud9XclassEuropa v1.05 na sterach 163.75 i wszystko ok , żadnej "pustyni" ani "kominów" nie mam :001: Z wyświetlaniem paska również ok :001:   
Spokój cechuje Mistrza.

Offline raugust

• *
  • Anytime, Baby...!
« Odpowiedź #112 dnia: Grudnia 08, 2007, 15:16:23 »
@Destracto, u mnie Xpack = skrót od FSX Acceleration Pack a u Ciebie, co to za Xpack? :karpik

« Odpowiedź #113 dnia: Grudnia 08, 2007, 17:50:51 »
He,he...tak to jest jak sie człowiekowi śpieszy - powinno być of kors tak : Fsx+sp1+Accpack+FsGlobal2008+cloud9XclassEuropa v1.05. Dzięki raugust za zwrócenie uwagi i przepraszam za zamieszanie  :054:
Odnośnie zwjechy po wyświetleniu paska to zauważyłem, że występuje to tylko wtedy, gdy wciśnięcie Alt poprzedzone jest Pause, jak uruchamiam pasek bez pauzy jest ok :008: .
Spokój cechuje Mistrza.

Offline raugust

• *
  • Anytime, Baby...!
« Odpowiedź #114 dnia: Grudnia 14, 2007, 15:22:17 »
...nie żebym sie czepiał ale zrobiłem pewien test :021:, odinstalowałem fsx i wszystkie dodatki, zdefragmentowałem dysk i zainstalowałem "gołego" FSX, wyżyłowałem ustawienia grafiki w FSX na maksa i polatałem dziś w rejonie EPWR efekt jest taki:

jak widać poziom FPS żałosny, pracuje tylko jeden rdzeń w procesorze  :015:
potem zainstalowałem Xpacka (bez instalacji SP1 - chyba nie jest konieczna, prawda?)
i znów polatałem w tej samej scenerii:

na dokładnie tych samych ustawieniach detali poziom FPS sie nie zmienił  :008: widać że wykorzystane są oba rdzenie procesora. Teraz do FSX.cfg dodałem zapis:
[JOBSCHEDULER]
AffinityMask=3
(przy okazji może mi ktoś wytłumaczy co on w zasadzie ma zmieniać w działaniu FSX)
a wynik:

jak widać między gołym FSX a SP2 nie ma żadnej poprawy, czy ja mam pecha, czy rzeczywiście ktoś z Was zauważył wzrost wydajności po zainstalowaniu SP1 czy SP2 a może to po prostu jakaś autosugestia  :118:
Wyraźnie widać że z SP FSX wykorzystuje 2 rdzenie, ale absolutnie to nic nie daje, zrobiłem jeszcze eksperyment i w menadżerze zadań wyłaczyłem jeden rdzeń procesora w trakcie pracy FSX i wydajność ani nie wzrosła ani nie spadła.
Jest jeszcze jedna rzecz na jaką zwróciłem uwagę po zainstalowaniu Xpacka, a którą jeszcze obserwuję, mianowicie temperatura na jednym ze rdzeni procesora wzrosła mi w trakcie pracy z FSX Xpack o kilka stopni w stosunku do "gołego" FSX i chwilami prawdopodobnie osiaga 70 stopni i to prawdopodobnie jest powód pojawiania sie błędów grafiki w postaci "słupów" o których wcześniej pisałem. W ogóle FSX strasznie obciąża proca bo temp bez obciażenia wynosi u mnie ok 22 i 32 stopnie odpowiednio na 1 i 2 rdzeniu.
Słowem ja jestem zaj... rozczarowany FSX Xpack  :118:

« Odpowiedź #115 dnia: Grudnia 14, 2007, 20:31:26 »
...wyżyłowałem ustawienia grafiki w FSX na maksa i [...] jak widać poziom FPS żałosny ...

Wybitnie przesadziłeś z ustawieniami. Na tym sprzęcie (nie wiem ile masz RAM i jaką kartę graficzną) można osiągnąć zadowalającą płynność przy ustawieniach (scenerii i autogenu) "normal" lub "dense" (zależy od rejonu). W każdym razie ja mam takie ustawienia i około 30-40 klatek przy gorszym sprzęcie:

procek - AMD Athlon 64 X2 4200+
płyta  - ASUS A7V600-X
pamięć - 2 GB RAM
karta - GF 7600 GS (512MB)

Mam przy tym główne ustawienia w FSX Acc:

- Global texture resolution - High
- Level of detail radius - Medium
- Mesh complexity - 75
- Mesh resolution - 38m
- texture resolution - 2m
- Water effects - High 1.x
- Scenry complexity - Dense
- Autogen detensity - Normal (na terenach mało zurbanizowanych mogę sobie dać na "Dense")
- Special efects detail - High

Samolot ma włączone:
- High resolution 3D VC
- Cienie samolotu na grunt
- Iluminacja świateł

Limit FPS na 50
Ruch na 25% (wszystko)
Filtering - Trilinear oraz włączone "Lens flare" i Light bloom".

Ponadto mój FSx jest rozbudowany o XGraphics, ASX, X Global 2008, Vectory, Ultimaty i Cloud9. Brak objawów "słupów" czy grzania się czegokolwiek. Jedyny problem to, że czasami gra się wiesza podczas użycia paska komend w górnej części ekranu (po prostu używam teraz skrótów klawiszowych).

Sądzę, że przy ustawieniach maksymalnych (jakie zastosowałeś) nic już nie sprawdzisz. Można zapewne wyłapać różnicę pomiędzy poziomem 10-15 FPS, a poziomem 15-20 FPS itp., ale gdy masz 6-7 klatek to nie wiem czy zobaczysz jakąkolwiek prawidłowość w działaniu gry ze względu na zmiany ustawień itd. - po prostu się "dusi" i tyle.

...potem zainstalowałem Xpacka (bez instalacji SP1 - chyba nie jest konieczna, prawda?)

Chyba nie ma, ale ja na wszelki wypadek zainstalowałem. W pliku readme pisze tak:

"Installing Flight Simulator X: Acceleration

If your computer does not support automatic installation, we recommend that you install Flight Simulator X: Acceleration per the following instructions to ensure the best experience.

* You must have Flight Simulator X Standard or Deluxe installed and activated before installing Flight Simulator X: Acceleration.
    * If you have not installed Flight Simulator X Service Pack 1 (from fsinsider.com) before installing the expansion pack, Flight Simulator X: Acceleration Setup will install it."

Czyli niby zainstaluje SP1, ale w papierowej instrukcji nie ma o tym mowy.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 15, 2007, 07:43:12 wysłana przez Razorblade1967 »

« Odpowiedź #116 dnia: Grudnia 16, 2007, 20:54:51 »
Panowie czy znow czeka mnie reinstall FSX??
No bo mnie szlak trafi.
Jeśli raz posmakowałeś latania, będziesz już zawsze chodził z oczami utkwionymi w niebo; bo tam byłeś i zawsze będziesz chciał tam wrócić.

« Odpowiedź #117 dnia: Grudnia 16, 2007, 21:02:07 »
Panowie czy znow czeka mnie reinstall FSX??

Niekoniecznie (mam nadzieję). Wywal ASX i zainstaluj nowszy NET Framework (do ASX potrzebny jest 2.0), po czym spróbuj ponownie zainstalować ASX (tyle, że po odinstalowaniu wyczyść rejestr) - powinno pomóc. W każdym razie u mnie to była przyczyna problemów.

« Odpowiedź #118 dnia: Grudnia 16, 2007, 21:29:18 »
ASX i XG istalujemy po "gołej" instalce FSX ( bez SP1, Acc , SP2).Następnie wgrywamy FSX SP1, na to ASX SP1 i XG SP1.Później Acceleration bądź SP2 i na sam koniec ( ASX i XG) SP2.

PS.: Po zainstalowaniu FSX->ASX warto odpalić FSX'a.Dopiero później można spokojnie instalować resztę dodatków.

« Odpowiedź #119 dnia: Grudnia 16, 2007, 21:48:18 »
No wlasnie a ja dalem FSX+sp1+sp2+addony+ASX+Xgraph.
Jeśli raz posmakowałeś latania, będziesz już zawsze chodził z oczami utkwionymi w niebo; bo tam byłeś i zawsze będziesz chciał tam wrócić.