Autor Wątek: Samoloty dla FSX  (Przeczytany 238794 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Samoloty dla FSX
« Odpowiedź #135 dnia: Września 26, 2008, 22:10:21 »
Przymierzam się do zakupu mosolotu do FSX. Jako, że w niedalekiej przyszłości czeka mnie wymiana kompa, opcja "dziś kup ten, za miesiąc najwyżej dokupisz inny" nie wchodzi w grę - dlatego bardzo chcę wybrać dobrze :). Póki co, wstępnie wybrałem te oto trzy:

Aerosoft Twin Otter
Aerosoft Cheyenne
Flight1 ATR-72-500

I mam co do nich kilka pytań :).

Po pierwsze, czy jest może ktoś, kto ma wszystkie trzy (lub chociaż dwa z nich) i mógłby porównać klatkowanie? Logika podpowiada, że Twotter, jako prostszy, będzie mniejszym obciążeniem dla komputera od Cheyenne, który z kolei będzie lżejszy od ATRka... ale może jest inaczej? Nie mam najnowszego kompa, więc jest to dla mnie dość istotne.

Po drugie, który samolot jest najbardziej dopracowany (tj. ma najmniej bugów)?

Nie pytam o to, który jest najlepszy, jako że są to bardzo różne samoloty i wiem, że nie ma sensu ich porównywać.  Wszystkie mi się podobają, dlatego decydującym kryterium będzie dopracowanie i klatkożerność produktu :).

EDIT: Takie może trochę głupie pytanie dodatkowe. Czy w Cheyenne da się przypisać oś pod condition lever? Spotkałem się z informacją sugerującą, że mogą być z tym problemy.

Jeśli ponadto ktoś ma jakieś inne uwagi nt. wymienionych samolotów albo chciałby mi polecić inny, interesujący twin turboprop, to będę również bardzo wdzięczny :).

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #136 dnia: Września 26, 2008, 22:16:09 »
Nie mam  żadnego z nich, więc znawcą nie jestem, ale ATR jest "portem" z FS2004, w związku z czym nie będzie działał w DX10 (gdyby kiedyś naszła Cię ochota go używać), a w DX9 będzie się wyświetlał nie do końca poprawnie (drobiazgi ale denerwujące, np śmigła za którymi znikają chmury). Wymienione samolociki Aerosoftu nie mają takich problemów.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #137 dnia: Września 26, 2008, 22:18:05 »
Cheyenne to też samolot oryginalnie wydany do FS9, musisz sprawdzić jak będzie z działaniem w trybie DX10.
Takie może trochę głupie pytanie dodatkowe. Czy w Cheyenne da się przypisać oś pod condition lever? Spotkałem się z informacją sugerującą, że mogą być z tym problemy.
Raczej sie nie da, w tym dodatku CL ma tylko 2 położenia (3 w wersji IIXL).

Ruhisu

• Gość
« Odpowiedź #138 dnia: Września 26, 2008, 22:58:19 »
Polecam bardzo Twin Ottera.
Dobrze wykonana maszynka. Często sobie wykonuję nim loty nad Kanadą.
Gdybym miał wybierać między ATR a Twin Otterem to wybrałbym Twin Ottera.

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #139 dnia: Września 26, 2008, 23:43:00 »
Cheyenne to też samolot oryginalnie wydany do FS9, musisz sprawdzić jak będzie z działaniem w trybie DX10.

Nie będzie problemów, samolot dostał nowy model zrobiony pod FSX'a wystarczy popatrzeć na screeny - porty nie rzucają cienia na siebie:
http://www.fspilotshop.com/images/cheyenne_16.jpg

« Odpowiedź #140 dnia: Września 27, 2008, 00:30:49 »
Dziękuję bardzo :).

Jeszcze jedna rzecz mi się przypomniała co do Twin Ottera. Na stronie Aerosoftu dostępna jest instrukcja obsługi opisująca poszczególne systemy samolotu (142 stronicowy PDF), jednak brakuje w niej jakichkolwiek danych odnośnie prędkości, osiągów itp. Czy odpowiednia dokumentacja jest dostarczana wraz z produktem, czy to co jest na stronie to wszystko co dostajemy?

« Odpowiedź #141 dnia: Września 27, 2008, 14:03:24 »
Nie będzie problemów, samolot dostał nowy model zrobiony pod FSX'a wystarczy popatrzeć na screeny - porty nie rzucają cienia na siebie:
http://www.fspilotshop.com/images/cheyenne_16.jpg
Racja, dzięki - to ich Katana i Do-27 nie są w pełni kompatybilne z FSX.

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #142 dnia: Października 01, 2008, 22:52:35 »
http://www.justflight.com/microsoftc152.asp

Stary płatny model, ale wyeksportowany do FSX (natywny) i za darmo, więc nie ma co wybrzydzać.

Ruhisu

• Gość
« Odpowiedź #143 dnia: Października 02, 2008, 10:45:39 »
Ooo ładna maszynka! :)
Zapakować. Biorę

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #144 dnia: Października 02, 2008, 23:00:30 »
Przydałoby się trochę malowań aeroklubowych. W końcu trochę C-152 u nas lata. Paintkit jest tutaj:
http://justflight.com/communityDownloads.asp?downloadCategoryID=18&downloadCommunityID=4

Trzeba zjechać na sam dół.

"Skrzydlata husaria współczesna, lotnictwo polskie, czuwa w powietrzu. Warkot motoru chroni każdą piędź polskiej ziemi." - Kronika PAT, maj 1939.

Zgredd

• Gość
« Odpowiedź #145 dnia: Października 02, 2008, 23:41:30 »
A ja czekam cały czas na C152 z Carenado a tu taka niespodzianka :karpik
Ściągam i testuję czy warto czekać na Carenado :banan

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #146 dnia: Października 11, 2008, 23:00:19 »
A znajdzie się może jakis przyzwoity Tu-144 do FSXa? widziałem jakiegoś darmowego ale to port z fs2004 :(
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #147 dnia: Października 11, 2008, 23:53:40 »
Niestety nie, ani Tutki ani Concorde'a (ten drugi się robi ale pewnie dużo czasu minie zanim go wydadzą).

« Odpowiedź #148 dnia: Października 12, 2008, 10:01:36 »
Nawet potęga Project Tupolev zaraz po wyjściu FSXa oznajmiła że nie podjmuje się wersji Tu-154 do FSX, z wzgędu na to że większość fanów którzy przygodę zaczynali z FS2004, nie przesiada się do FSXa... Wie ktoś może coś o Jaku-40 pod FSXa?
Lotnik, skrzydlaty władca świata bez granic, ze śmierci drwi, w twarz się życiu głośno śmieje

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #149 dnia: Października 12, 2008, 15:54:45 »
Nawet potęga Project Tupolev zaraz po wyjściu FSXa oznajmiła że nie podjmuje się wersji Tu-154 do FSX, z wzgędu na to że większość fanów którzy przygodę zaczynali z FS2004, nie przesiada się do FSXa...

Nie tylko. Oni tam naładowali tyle hacków i własnego kodu działającego inaczej niż wszystko (nawet inaczej niż inne skomplikowane samoloty które w większości używają interfejsu FSUIPC), że zrobienie tego samolotu do jakiejkolwiek innej wersji symulatora będzie oznaczało praktycznie przepisanie większości kodu od nowa. Widząc ogólny zastój w temacie (od roku prawie czekam na sprawne VC w Tu-154M, chociaż jedno głupie HSI), wątpię że tak się stanie.

Wie ktoś może coś o Jaku-40 pod FSX

Bardzo wątpliwe. Suprunov raczej odpuścił w ogóle robienie addonów.