Wątek już dość długo nie poruszany, ale dopiero ostatnio miałem okazję polatać opisanym tu modelem Fokkera... No i naszło mnie trochę wątpliwości. Napisano tu m.in. o tym, że Dr.1 nie miał płynnej regulacji "gazu". Kiedy trochę poszukałem, natrafiłem (fakt, że może niezbyt wiarygodne, bo na jakimś forum) informacje, że silnik Oberursel używany (zdaje się nie jako jedyny) w Dr.1 dawał możliwość (choć z pewnymi ograniczenia) regulacji RPM w czasie lotu.
Było by to o tyle miłe, że wspomnianym modelem lata się w FSX bardzo ciężko na pełnej mocy, bo strasznie wyrywa do góry (chyba, że nabierze się ponad 3k metrów wysokości), a trymera tu nie uświadczę.
Pytanie 1: Czy ma ktoś z Was dostęp do jakiegoś wiarygodnego źródła (może polecić książkę, artykuł, link etc) które rozwieje te wątpliwości?
Pytanie 2: Można skądś jeszcze ściągnąć ten model? Bo zdaje się że ja posiadam jakąś wcześniejszą wersję, oryginalna strona już nie działa, a link Razorblade'a już wygasł (na szczęście do malowań jeszcze nie).
Bonus: podziwiałem sobie właśnie malowania przygotowane przez Razorblade (dzięki, dobra robota!), i zrobiłem sobie taki obrazek dla porównania

Nie zachowałem perspektywy wprawdzie, ale trudno "wcelować" widokiem z wieży:

Zmieniłem sposób wyświetlania obrazka bo nic się nie pokazywało. Razorblade 1967