Autor Wątek: Fokker Dr.1 od Gennadich  (Przeczytany 19855 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Fokker Dr.1 od Gennadich
« Odpowiedź #45 dnia: Maja 29, 2008, 05:19:32 »
Ty Razor powinieneś więcej rzeczy wrzucać na avsim, czy simviation.

Czy ja wiem? Przy wykonywaniu skinów nie bawię się w perfekcję tak jak np. YoYo. Czyli nie mam śladów rdzy, brudu (choć akurat te repliki na wszystkich fotach są czyste aż do bólu), zacieków, robionych ręcznie czcionek oznaczeń itd. Stąd uważam, że moje skiny nie są jakościowo aż tak dobre aby je umieszczać w tego typu serwisach. Są zasadniczo po to aby online można było sobie polatać z różnymi malowaniami. Skoro jednak jest problem ze ściąganiem z rapida to postaram się to gdzieś umieścić. Skończę chyba w sobotę bo teraz z czasem u mnie kiepsko (na urlop idę w czerwcu i muszę wszystko w robocie dograć i przekazać zastępcy), a muszę jeszcze pozmieniać kolorystykę śmigieł i parę detali.

W międzyczasie postanowiłem dołączyć jeszcze dwa skiny są to malowania replik:

PH-DRI (przy okazji ciekawa rejestracja - jak myślicie wykupił to sobie?)

G-BTYV

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #46 dnia: Maja 29, 2008, 15:25:42 »
Oj, Razor, nie bądź taki skromny. Wiele osób byłoby Ci wdzięcznych za taką paczkę malowań! W tym zagraniczniaków. A przecież robiłeś jeszcze rzeczy do Mi-2, malowania ONZ, itd.

"Skrzydlata husaria współczesna, lotnictwo polskie, czuwa w powietrzu. Warkot motoru chroni każdą piędź polskiej ziemi." - Kronika PAT, maj 1939.

« Odpowiedź #47 dnia: Maja 29, 2008, 20:02:56 »
Pozwolisz lucas, że się z tobą nie do końca zgodzę. Uważam, że na strony dotyczące dodatków o pewnej renomie (tak jak np. Avsim czy Simviation) powinny trafiać dodatki na pewnym jakościowym poziomie. Trudno aby każdy wrzucał tam wszystko co sobie namaluje w godzinę czy dwie bo serwisy utonęły by w "śmieciach".

Ja po prostu jestem za leniwy, aby siedzieć i dłubać jakiegoś super dokładnego skina, więc nie przejmuję się drobiazgami, że tam jakiś mały elemencik jest czerwony, z powinien być biały lub odwrotnie. Podobnie jak nie widzę czegoś na dostępnych fotografiach to sobie to "dośpiewam" i jestem zadowolony. To praca w miarę możliwości robiona w jak najkrótszym czasie bo dla mnie ważniejsze jest sobie "polatać" niż "podłubać". Skąd jakość takich skinów zbyt wysoka nie jest.

W każdym razie są jakie są - do latania online się zapewne nadają. Do pobrania tutaj (na razie tylko na "rapidzie"): http://rapidshare.com/files/118631684/FokkerDR1.zip.html

Pliczek "waży" 57,1 MB i zawiera osiem wspomnianych wcześniej malowań inspirowanych istniejącymi replikami Dr.1.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #48 dnia: Maja 29, 2008, 21:05:22 »
Bzdury gadasz, twoje skiny są lepsze niż 3/4 tego co trafia na avsim. Nie muszą być od razu zakurzone as real as it gets, ważne że są dokładne.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Glebas

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: Maja 30, 2008, 00:42:47 »
Dzięki Razorblade, właśnie sobie ściągam... No to weekend zapowiada się klimatycznie  :004:

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #50 dnia: Czerwca 01, 2008, 13:59:45 »
Chris Brisland wrzucił dzisiaj na Avsim trzy malowania Dr.I

n864dr.zip  <------z filmu "Wielki Waldo Pepper"
 rhinebeck.zip <------ z kolekcji starych samolotów w Rhinebeck w stanie Nowy York
 phebf.zip  <--------- rejestracja PH-EBF - niebieski kolor

"Skrzydlata husaria współczesna, lotnictwo polskie, czuwa w powietrzu. Warkot motoru chroni każdą piędź polskiej ziemi." - Kronika PAT, maj 1939.

Offline krmichal

• *
  • gg: 3008541
« Odpowiedź #51 dnia: Listopada 17, 2008, 16:20:21 »
Wątek już dość długo nie poruszany, ale dopiero ostatnio miałem okazję polatać opisanym tu modelem Fokkera... No i naszło mnie trochę wątpliwości. Napisano tu m.in. o tym, że Dr.1 nie miał płynnej regulacji "gazu". Kiedy trochę poszukałem, natrafiłem (fakt, że może niezbyt wiarygodne, bo na jakimś forum) informacje, że silnik Oberursel używany (zdaje się nie jako jedyny) w Dr.1 dawał możliwość (choć z pewnymi ograniczenia) regulacji RPM w czasie lotu.
Było by to o tyle miłe, że wspomnianym modelem lata się w FSX bardzo ciężko na pełnej mocy, bo strasznie wyrywa do góry (chyba, że nabierze się ponad 3k metrów wysokości), a trymera tu nie uświadczę.

Pytanie 1: Czy ma ktoś z Was dostęp do jakiegoś wiarygodnego źródła (może polecić książkę, artykuł, link etc) które rozwieje te wątpliwości?

Pytanie 2: Można skądś jeszcze ściągnąć ten model? Bo zdaje się że ja posiadam jakąś wcześniejszą wersję, oryginalna strona już nie działa, a link Razorblade'a już wygasł (na szczęście do malowań jeszcze nie).

Bonus: podziwiałem sobie właśnie malowania przygotowane przez Razorblade (dzięki, dobra robota!), i zrobiłem sobie taki obrazek dla porównania ;)  Nie zachowałem perspektywy wprawdzie, ale trudno "wcelować" widokiem z wieży:

Zmieniłem sposób wyświetlania obrazka bo nic się nie pokazywało. Razorblade 1967
« Ostatnia zmiana: Listopada 17, 2008, 19:45:12 wysłana przez Razorblade1967 »
"Każdy głupi umie latać z silnikiem."

« Odpowiedź #52 dnia: Listopada 17, 2008, 20:09:37 »
Pytanie 2: Można skądś jeszcze ściągnąć ten model? Bo zdaje się że ja posiadam jakąś wcześniejszą wersję, oryginalna strona już nie działa, a link Razorblade'a już wygasł (na szczęście do malowań jeszcze nie).

Link do Fokkera jest przecież cały czas aktywny (przed chwila sprawdzałem): http://www.neoqb.com/fokker/
Malowania wrzuciłem kiedyś na Avsim: http://library.avsim.net/esearch.php?CatID=fsxacrp&DLID=128171

Kiedy trochę poszukałem, natrafiłem (fakt, że może niezbyt wiarygodne, bo na jakimś forum) informacje, że silnik Oberursel używany (zdaje się nie jako jedyny) w Dr.1 dawał możliwość (choć z pewnymi ograniczenia) regulacji RPM w czasie lotu.

O ile się nie mylę - gdzieś na forum o tym już dyskutowaliśmy - dawał możliwość regulacji skokowej, nie wiem, ale chyba 3-4 opcje.

Między innymi dlatego zrobiłem sobie malowania replik, a nie samolotów z okresu PWS - bo mają zwykle nowocześniejsze silniki, które pozwalają na płynną regulację - czyli tak jak w FSX z użyciem przepustnicy.

EDIT > Przy okazji porównania dokonanego przez kmichala widać na jakie problemy z dostosowaniem bardziej współczesnych silników do repliki starego płatowca - wyraźnie widać różnice długości białej osłony silnika

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #53 dnia: Listopada 17, 2008, 20:18:40 »
O ile się nie mylę - gdzieś na forum o tym już dyskutowaliśmy - dawał możliwość regulacji skokowej, nie wiem, ale chyba 3-4 opcje.

W sumie da się coś takiego w FSX zrobić.

Przy okazji porównania dokonanego przez kmichala widać na jakie problemy z dostosowaniem bardziej współczesnych silników do repliki starego płatowca - wyraźnie widać różnice długości białej osłony silnika

Z ciekawości, tam jest silnik gwiazdowy, czy rotacyjny?

« Odpowiedź #54 dnia: Listopada 17, 2008, 20:22:56 »
W sumie da się coś takiego w FSX zrobić.

A możesz podać przepis?

Z ciekawości, tam jest silnik gwiazdowy, czy rotacyjny?

Podejrzewam, że gwiazdowy - raczej były problem z nabyciem silnika rotacyjnego - wyszły przecież z użycia dość dawno.

Np. amerykańska replika N2009S ma silnik gwiazdowy 7 cylindrowy Warner 165 Super Scarab.

Nie wiem też jak byłoby z dopuszczeniem do normalnego lotu - zauważ, że repliki rejestrowane w miarę normalnie tak jak inne małe samoloty mają oprzyrządowanie kabiny zgodne z obowiązującymi przepisami.

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #55 dnia: Listopada 17, 2008, 20:24:28 »
Musi być gwiazda, chociażby z powodu ulokowania rury wydechowej. Rotacyjne takich "zbytków" nie posiadały :)

Razor, takie rzeczy dadzą się zrobić przez ingerencję w modelu 3D, o ile się nie mylę.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #56 dnia: Listopada 17, 2008, 20:25:57 »
A możesz podać przepis?

Visual Studio, SimConnect API i wolne popołudnie. Ale moje, nie Twoje :D

Można to dodać do już istniejącego modelu, na tej samej zasadzie co mój gauge do trymowania śmigłowców. W najgorszym przypadku animacja przepustnicy będzie skokowa.

« Odpowiedź #57 dnia: Listopada 17, 2008, 20:37:18 »
Visual Studio, SimConnect API i wolne popołudnie. Ale moje, nie Twoje :D

Wieeedziałem  :005: Kiedyś usiłowałem to rozgryźć, ale poprzez jakieś proste kombinacje w plika konfiguracyjnych się nie dało.

Wracając do silników w replikach Dr.1:

1. Silnik 4 cylindrowy Lycoming 0-320 nieco "zamaskowany" - http://www.ronsandsreplicas.com/images/NARKUNAS_3.jpg

2. Silnik 7 cylindrowy gwiazdowy Warner 165HP - http://www.ronsandsreplicas.com/images/Sands_DR-1_Front.jpg

3. Tutaj http://www.ronsandsreplicas.com/images/Day_DR-1.JPG nie widać silnika, ale w opisie:  Engine 145 Warner

4. Tutaj "kombinacja" z silnikiem (Lycoming) w replice grającej we Flyboys - http://www.abpic.co.uk/popup.php?q=1004969

5. Kolejna replika do której robiłem skina czyli G-BTYV ma silnik Lycoming O-360-A4A - http://www.airliners.net/photo/Untitled/Fokker%20DR-1%20Triplane%20(replica)/0323258/L/&width=1028&height=666&sok=WHERE__(reg_%3D_%27G-BTYV%27)_&sort=_order_by_photo_id_DESC_&photo_nr=1&prev_id=&next_id=NEXTID
« Ostatnia zmiana: Listopada 17, 2008, 20:44:38 wysłana przez Razorblade1967 »

empeck

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: Listopada 17, 2008, 20:38:31 »
W najgorszym przypadku animacja przepustnicy będzie skokowa.

Myślę, że moglibyśmy z tym żyć :D

Offline Sherman

• *
  • 1. Pułk Lotniczy, 2. Eskadra Wywiadowcza, 105.WPŚB
« Odpowiedź #59 dnia: Listopada 17, 2008, 20:59:22 »
Cytat: Razorblade
Podejrzewam, że gwiazdowy - raczej były problem z nabyciem silnika rotacyjnego - wyszły przecież z użycia dość dawno.
Być może już niedługo... http://thevintageaviator.co.nz/projects/oberursel-engine/urii-action
Marcin "Rahonavis" Rogulski (1986-2019)

Nie przepuszczą żadnej owcy,
Z drugiej chłopcy wywiadowcy.