Dziękuję kolegą za dyskusję. Wydawało się, że wątek już się kończy, ale nastąpiło jego ożywienie. Jestem mile zaskoczony, że w tak krótkim czasie tyle nowych informacji na temat "nowych elementów". Co do eksperymentów to się zgadzam, najlepiej zrobić model a poźniej wersję docelową. Tak jak wspomniałem wcześniej muszę zrobić pomocniczą klawiaturę z podświetlanymi klawiszami. Ten temat przedstawię pod dyskusję na forum, mam na myśli założenia. Co do klawiszy to propozycja mj jest interesująca. Zobaczymy jak wyjdzie w praktyce pomysł Tomu z diodami smd.
Co do wstępnych założeń uniwersalnej pomocniczej klawiatury to z praktyki używania symulatora w moim przypadku BMS4 potrzebuję conajmniej kilka funkcji "pod ręką". Potrzebuję komunikację radiową. Mam obecnie przerobioną klawiaturę 4x4 bez podświetlania i spełnia bardzo dobrze swoje funkcje. Druga pomocnicza klawiatura ma wymiar 4x3 i są tam bardzo przydatne funkcje związane z obsługą symulatora np. wyjście z gry, zatrzymanie gry, zapis obrazu, przyspieszenie x4 i inne.
Klawiatura o której myślę powinna być uniwersalna tzn. napisy będą naklejane na klawisze i zrobione z foli przeźroczystej pod drukarkę atramentową. Tak mam u siebie. Jeśli po jakimś czasie potrzebuję inne funkcje to mogę zmienić folię. Można oczywiście założyć, że nie będzie zmian i zastosować inną technologię. Do sterowania chciałbym zastosować DMKeys Damosa, jest prawie gotowy i ma dużo zalet. Mam nadzieję, żę prąd z USB wystarczy do zasilania LED, to będzie można obliczyć.
Co do ICP to prawdopodobnie zrobię kopię projektu Tomu, ponieważ jest szansa na bardzo dobry projekt w sensownej cenie.