Autor Wątek: eCockpit F-16  (Przeczytany 151324 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Marcin_B

• *
  • MABO
Odp: eCockpit F-16
« Odpowiedź #780 dnia: Grudnia 18, 2015, 22:38:27 »
U mnie soft Damosa na Win7 działał. Przestał po migracji do Win 10.

« Odpowiedź #781 dnia: Grudnia 18, 2015, 23:15:27 »
A co z biblioteką LibUSB-Win32-devel-filter-1.2.00, czy ją instalowałeś czy inną wersję. Czy masz Win7 64 bit.

Offline Marcin_B

• *
  • MABO
« Odpowiedź #782 dnia: Grudnia 19, 2015, 00:25:30 »
Mialem Win 7 64-bit. Swój soft Damos uruchomił u mnie online - bo też miałem z tym problem :)

« Odpowiedź #783 dnia: Grudnia 19, 2015, 14:03:04 »
Program do konfiguracji DMKeys8 DamosUSBCfg pracuje poprawnie i mogę konfigurować. Mam problem z programowaniem uP w Flip 3.4.1. Nie ma komunikacji po USB. Zainstalowałem LibUSB-Win32-devel-filter-1.2.00. Filter jest enable. Robiłem programowo DFU oraz ręcznie bez powodzenia. Sprawdziłem na innym programie USBDeview i także nie widzi ATm32U4DFU. Na żony pc z WinXP nie ma problemu. Czy może ktoś sprawdzić w Win7 czy po wciśnięciu DFU w programie DamosUSBCfg pojawi się ATm32U4DFU zamiast DMKeys8. Jeśli tak to prawdopodobnie będzie także dobrze w Flip 3.4.1. Tutaj wystarczy wybrać uP czyli  ATm32U4DFU oraz komunikację po USB. Jeśli pojawi się w okienku communication ON to jest ok  jeśli OFF to mamy problem.
Powrót do programu DMKeys8 nastąpi jeśli wyciągniemy i włożymy wtyczkę USB od DMKeys8. Nic nie uszkodzimy. Możemy oczywiście wgrać nowy program hex oraz epp, ale nie ma takiej potrzeby, chodzi tylko o sprawdzenie czy jest komunikacja.

« Odpowiedź #784 dnia: Grudnia 21, 2015, 19:42:56 »
Pomału opanowuję Win7, ale nie odbyło się bez problemów. Ponieważ stosowałem w XP program AML Free Registry Cleaner to zainstalowałem wersję 4.25 w Win7. To spowodowało złe działanie FireFoxa, żądał połączeń szyfrowanych. Musiałem zrobić restore programem Clonezilla i jest teraz o.k. Co do możliwości programowania uP w DMKeys8 to się potwierdziła moja poprzednia uwaga.  LibUSB-Win32-devel-filter-1.2.00 nie umożliwia komunikacji DMKeys8 z Flip 3.4.1. Jeśli chodzi o kontroler SimOUT to nie mam w pc interfejsu LPT i nie mogę sprawdzić czy można programować uP programem PonyProg 2000. Tutaj można próbować znaleźć konwerter na USB i sprawdzić zarówno w XP jak i Win7.
Udało się uruchomić program OpenCockpits i to starą wersję ver 3.5 oraz FAST. Działa także Contralador. Nie podłączałem jeszcze do kokpitu ale myślę, że będzie o.k. Program Damosa do konfigurowania DMKeys8 jest zainstalowany podobnie HSC Codeking. Nie sprawdzałem z kokpitem to zrobię później . Teraz będę instalował kolejne aplikacje i opiszę czy wystąpiły problemy.

« Odpowiedź #785 dnia: Grudnia 23, 2015, 19:26:55 »
Udało się zainstalować drivery do Cougara na Win7. Jak to zrobić jest opisane w tej krótkiej instrukcji.
Installation Instructions:
For 64 bits OS download the following driver:
DOWNLOAD>>
http://ts.thrustmaster.com/download/accessories/pc/hotas/exe/HOTASCOUGAR/2007_HCO_VISTA_64_RC1.exe
1. Unplug your HOTAS Cougar joystick.
2. These drivers where designed for Windows Vista, but if you install them on your Windows 7 in Compatibility mode with "Vista SP2". You can do this by right clicking on the icon of the driver and chose Properties. There, on the second tab from left to right, called "Compatibility", check the box called "Run this program in compatibility mode with" and, from the drop-box found below, chose "Windows Vista SP2".
3. Follow the instructions on the screen.
4. You are now ready to use your HOTAS Cougar.
Nie tłumaczę, ponieważ jest to prosty opis. Interesujące w tej instalacji jest to, że w  pakiecie jest także program Foxy, który nie tworzy osobnego folderu tylko aplikacja jest w folderze HOTAS. Po zrobieniu ręcznej kalibracji plik z rozszerzeniem ccf jest ukryty i zapisany na ścieżce użytkownika.
Na koniec chciałbym podziękować Yossarian za pomoc w Win7, którego dopiero poznaję.

« Odpowiedź #786 dnia: Stycznia 10, 2016, 16:50:32 »
Czas na podsumowanie mojej działalności z kokpitem uruchamianym w nowym systemie operacyjnym Win7. Konfiguracja sprzętowa mojego pc jest taka sama jak w starym WinXP podobnie w kokpicie. Dla przypomnienia w kokpicie są 2 sterowniki DMKeys8 oraz jeden DMJoy, SimOUT oraz SimIN oraz karty OpenCockipits (nie wymieniam jakie, ponieważ tylko Maciej je posiada). Z sterownikami jest powiązany soft i tutaj kilka uwag.
Damosa program działa w Win7, można konfigurować oraz programować kości w FLIP. Damos wyjaśnił jak wgrać drivery uP i jest ok.
Program Codeking HSC działa bez problemów.
Działa także SIOC dla sterowników OpenCockpits. Zmieniłem starą wersję v 3.5 na nową v 5.0 i też działa. Program FAST powiązany z Falconem oraz SIOC też działa.
Działa także najnowsza wersja MFDE 0611.
Cougar działa, ale trzeba wgrać drivery od Visty, który ma także wbudowane oprogramowanie Foxy, które także działa.
Działa program wspomagający programowanie plików key dla BMS4 o nazwie FoxyFalconKeyFileAnalizer.
W BMS 4.33 można wgrać plik key z BMS 4.32. Nie sprawdzałem dokładnie tylko pobieżnie, ale callbacks ją te same, chociaż doszły nowe i niektóre stare są już nieaktualne. Może kiedyś to sprawdzę.
To są te najważniejsze sprawy związane z tematem kokpit, sprzęt oraz Win7. Może komuś się to przyda. Teraz muszę przypomnieć sobie jak obsługiwać kokpit i zacząć latać, ponieważ po prawie 2 latach przerwy zapomniałem.
Nie wiem jak BMS4 oraz kokpit (fizyczny) zachowuje się  w Win10. Jest to oddzielny temat. Może Maciej zdecyduje się na taką konfigurację, chociaż podobno Win7 jest bardzo stabilny. Na temat BMS 4.33 nie mogę się wypowiedzieć, ponieważ na początek muszę przypomnieć sobie misje treningowe w 4.32. Zauważyłem jednak, że w 4.33 nie ma takiej płynności jak w 4.32, ale może to wynikać, że mam ustawienia konfiguracji na max. i to jest powodem.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 10, 2016, 19:18:55 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #787 dnia: Stycznia 17, 2016, 19:22:23 »
Piszę teraz o moich problemach z Cougarem w swoim wątku, ponieważ maciej wyjaśnił już problem swojego Cougara. U mnie raczej jest uszkodzony rejestr w drążku, ale to dokładnie jeszcze sprawdzę gdy zrobię tester do tego celu.
Obecnie muszę zrobić tzw. prowizorkę z dostępnych elementów. Jest możliwość podmiany funkcjonalnej przycisku S3 z przyciskiem T6 w przepustnicy. Trochę jest to niewygodne, dlatego próbowałem zastosować do tego celu inny sterownik. DMKey8 nie ma funkcji wysyłania ciągłego kodu sekwencji klawiszy przy wciśniętym przycisku. Codeking ma takie 2 funkcje, ale nie działają z simIN natomiast działają z GameControllersInput, dlatego podłączyłem starego MJoya. W MJoy funkcje działają, ale jest problem w HSC z klawiszami specjalnymi do których należy klawisz Space. Niektóre klawisze specjalne działają np {F1}. Zmieniłem w pliku key wpn-pickle z space na wolną sekwencję klawiszy w moim key i zadziałało. Teraz muszę spokojnie wykonać kilka testów w symulatorze zrzutu bomb w opcji CCRP i zobaczymy czy opcja jest dobra. Jak widać lepiej mieć sprawny Cougar, ale trzeba sobie jakoś radzić.

« Odpowiedź #788 dnia: Stycznia 19, 2016, 09:46:51 »
Sprawy idą w dobrym kierunku. Wyjaśniła się sprawa dlaczego wspomniane 2 funkcje z skryptu codeking HSC działały w MJoy16 a nie w simIN. Funkcje są opisane małymi i dużymi literami, dlatego mój błąd w simIN polegał na zastosowaniu w opisie tych funkcji  tylko małych liter.
Druga dobra wiadomość dotyczy DMJoy Damosa. Jest szansa, że sterownik oprócz 8 wejść analogowych będzie miał możliwość programowania matrycy diodowej w tym przypadki o których pisałem tzn. trzymania przez dłuższy czas przycisku. Tutaj mała uwaga dotycząca BMS4 oraz Cougara. Są sytuacje w symulatorze gdzie wciskamy przycisk przez dłuższy czas np. hamowanie podczas kołowania czy opcja zrzutu bomb CCRP. Jest też w Cougar przycisk modyfikujący funkcje Pinky S3, który też trzeba przyciskać wykonując w tym czasie działania np. na hat-ach. U mnie tak się złożyło, że obydwa przyciski nie działają tzn. Pinky oraz Pickle.
Damos wyjaśnił mnie na czym polega różnica w działaniu klawiatury pc a sterownikami np. gier. Dochodzę do wniosku, że być może w programie symulatora są odpowiednie procedury dla tych specjalnych callbacks odpowiedzialne za np. hamowanie czy CCRP, dlatego można to robić z poziomu klawiatury. Chcę zrobić testy polegające na zastosowaniu przycisku odpowiedzialnego za Pinky (modyfikator), ale w innym sterowniku nie w Courar. Myślę, że to akurat nie zadziała ponieważ Foxy widzi tylko S3 w stick  nawet jeśli jest on przypisany do klawisza tak jak u mnie do "x".
Jeśli będę miał Damosa DMJoy z nowym wsadem to chciałbym zaprogramować go pod stick (model) i zastosować callbacks z BMS4 i zobaczyć jak to będzie działać w symulatorze. Jest to problem podobny do macieja, który ma uszkodzony kontroler Cougara.