Czas na podsumowanie mojej działalności z kokpitem uruchamianym w nowym systemie operacyjnym Win7. Konfiguracja sprzętowa mojego pc jest taka sama jak w starym WinXP podobnie w kokpicie. Dla przypomnienia w kokpicie są 2 sterowniki DMKeys8 oraz jeden DMJoy, SimOUT oraz SimIN oraz karty OpenCockipits (nie wymieniam jakie, ponieważ tylko Maciej je posiada). Z sterownikami jest powiązany soft i tutaj kilka uwag.
Damosa program działa w Win7, można konfigurować oraz programować kości w FLIP. Damos wyjaśnił jak wgrać drivery uP i jest ok.
Program Codeking HSC działa bez problemów.
Działa także SIOC dla sterowników OpenCockpits. Zmieniłem starą wersję v 3.5 na nową v 5.0 i też działa. Program FAST powiązany z Falconem oraz SIOC też działa.
Działa także najnowsza wersja MFDE 0611.
Cougar działa, ale trzeba wgrać drivery od Visty, który ma także wbudowane oprogramowanie Foxy, które także działa.
Działa program wspomagający programowanie plików key dla BMS4 o nazwie FoxyFalconKeyFileAnalizer.
W BMS 4.33 można wgrać plik key z BMS 4.32. Nie sprawdzałem dokładnie tylko pobieżnie, ale callbacks ją te same, chociaż doszły nowe i niektóre stare są już nieaktualne. Może kiedyś to sprawdzę.
To są te najważniejsze sprawy związane z tematem kokpit, sprzęt oraz Win7. Może komuś się to przyda. Teraz muszę przypomnieć sobie jak obsługiwać kokpit i zacząć latać, ponieważ po prawie 2 latach przerwy zapomniałem.
Nie wiem jak BMS4 oraz kokpit (fizyczny) zachowuje się w Win10. Jest to oddzielny temat. Może Maciej zdecyduje się na taką konfigurację, chociaż podobno Win7 jest bardzo stabilny. Na temat BMS 4.33 nie mogę się wypowiedzieć, ponieważ na początek muszę przypomnieć sobie misje treningowe w 4.32. Zauważyłem jednak, że w 4.33 nie ma takiej płynności jak w 4.32, ale może to wynikać, że mam ustawienia konfiguracji na max. i to jest powodem.