Za namową Cpt. Wacha wrzucam tutaj zdjątka czegoś, co tworzyłem w sumie przez kilka lat, w bólach, i z niemałym poświęceniem domowego budżetu

Linki do serwisu fotosik.pl, waga: 578 kb każde.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7ae79fe878ffe964.htmlhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e80e3bfef17e44ff.htmlCałość oparta jest na 9 kartach interfejsowych by OpenCockpits z Hiszpanii i 9 własnych płytkach montażowych. Dojdą jeszcze 3 hiszpańskie karty dodatkowo i trochę pracy, ale ... to kiedyś. Jak widać na załączonym obrazku, konstrukcja jest własna, kompozytowa (epoksyd), fotel wyciągnięty z jakiegoś malucha

a do lukania po horyzoncie służy hełm UnionGear zmuszony nadludzkim wysiłkiem do współpracy z XP. Całości dopełnia niezbyt wyeksploatowany X45. W zasadzie oprócz panelu Test i kilku drobnych groszy na które zabrakło przyłączeń w kartach, wszystko zostało sprzęgnięte z blaszakiem. Czego nie widać na obrazkach, to tego, że większość lampek kontrolnych i częściowo backlight również działa, a brakuje najważniejszych elementów - w pełni funkcjonalnych MFD, HUD-a, DED i PFL oraz oczywiście TH Cougar-a i jakichś przyzwoitych orczyków.
Ponoć kogoś na tym forum interesuje wykonanie sobie takiego rupiecia w pokoju.
Powiem tak - koszty finansowe i wkład pracy może zniechęcić każdego wytrwałego. Dzisiaj, gdybym miał ponownie zainwestować pieniądze - kupiłbym za to lepszą furę, lepszy joy, orczyki i TIR. Lub staranniej poszukał gotowych i tanich rozwiązań. Dodam to, co chyba najważniejsze dla mnie - kokpit w niczym nie pomógł mi lepiej latać, ponieważ jego budowanie zabrało czas na trenowanie latania, a każda niedoróbka (błędy, zwierające przełączniki) powodowały niestabilność systemu i zniechęcenie do latania.
Jeżeli kogoś interesują szczegóły, chętnie odpowiem w tym wątku, zaznaczam jednak z góry - będę zniechęcał

To rodzaj rozwijanego hobby na wiele lat, kosztownego, wymagającego miejsca i czasu na kolejne upgrady. Jako porównanie - koszty realizacji któregoś z sensownych pomysłów na wykonanie obu wyświetlaczy DED i PFL zaczynają się od 800 zł w górę. Kto jednak zaglądał na
www.viperpits.org wie doskonale, że mojemu meblowi daleko do świetności wielu kokpitów. Mam nadzieję, że moja wiedza o budowaniu takiego symulatora przyda się komuś do właściwego spojrzenia na to zagadnienie i będzie moim niewielkim wkładem w budowanie tego forum

Pozdrawiam
Intruder