Witam,
rozwiązanie jest bardzo proste.Montuję MJoya na płycie uniwersalnej wg.schematu.Wyprowadzam na łączówkę 9 pin ozn. np LMFD następujące sygnały:PC0,PC1,PC2,PC3 oraz PB0,PB1,PB2,PB3,PB4.20 diod prostowniczych jest umieszczonych na płytce z tyłu LMFD.Diody te łącznymy z wyżej wymienionymi sygnałami tworząc matrycę zgodnie z tabelą tzw."Table of mapping in Mode 1" na str.28.Lewy MFD zajmuje pozycie tabeli:1-4,9-12,17-20,25-28 oraz 33-36.
Dla prawego RMFD wyprowadzam na inna łączówkę ozn. RMFD sygnały:PC4,PC5,PC6,PC7 oraz PB0,PB1,PB2,PB3,PB4.Matryca z 20 diod jest zbudowana z tych sygnałów na płytce podobnie jak dla LMFD.W tym przypadku zajmuję następujące poz.tabeli:5-8,13-16,21-24,29-32 oraz 37-40.
Dla ICP wyprowadzam na łączówce 16 pin (przewody taśmowe) następujące sygnały:PC0-PC7 oraz PB5,6,7 (dla pushbuttons) oraz PD4 dla toggle switch.Dla enkoderów wyprowadzamy sygnał PD5.
To rozwiązanie daje minimalną liczbę przewodów,ale wymaga utworzenia matryc diodowych w pobliżu (z tyłu) MFD oraz ICP.
Optymalne rozwiązanie to MJoy dla LRMFD oraz ICP.Zostają jeszcze do wykorzystania sygnały dla toggle switch analogi.Jeśli będziesz stosował podświetlenie ICP to możesz z zasilacza dla układów OpenC poprowadzić dodatkowo +5v oraz GND.
Rozumiem,że masz standard MJoy.W tym przypadku jeśli chcesz zminimalizować liczbę połączeń MJoy LRMFD oraz ICP to musiałbyś trochę poprzerabiać płytę a to jest trochę kłopotliwe i nie wiem czy warto to zmieniać.MJoy jest pomyślany jako uniwersalny sterownik.W moim przypadku ja zmieniłem wyprowadzenia sygnałów przystosowując go do sterowania konkretnych modułów.Myślę,że wyjaśniłem Twoje wątpliwości
pozdrawiam,vito_zm