Autor Wątek: eCockpit F-16  (Przeczytany 151921 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: eCockpit F-16
« Odpowiedź #240 dnia: Listopada 12, 2008, 18:56:52 »
Witam po przerwie.Przy montażu LCD oraz płyty sterowania klawiatury G15 Logitecha do mojego kokpitu uszkodziłem albo sterownik albo wyświetlacz LCD.Płytka sterowania jest połączona z LCD taśmą zakończoną cieńkim wtykiem.Naprawić tego nie jestem w stanie,ale chciałbym zlokalizować uszkodzenie (płyta czy LCD).W związku z czym mam pytanie jak można stwierdzić czy płyta sterowania klawiatury jest sprawna.Klawiatura jest usunięta,płyta jest połączona tylko z LCD.

« Odpowiedź #241 dnia: Listopada 13, 2008, 12:22:27 »
Witam,przedstawiam aktualny stan prac związany z budową "semi-kokpitu".Na zdjęciach pokazane są panele LRMFD,ICP oraz MISC połączone z MJoy.MJoy steruje tymi panelami.Matrycę tak zaprogramowałem aby zminimalizować połączenia MJoya z panelami.Pozostałe elementy tzn.wskaźniki LED,alarmy oraz kilka funkcji realizowanych na przełącznikach będą sterowane z paneli OpenCockpits.

Zrealizowałem pierwszy etap budowy kokpitu.Teraz muszę zrobić okablowanie i połączyć kokpit z panelami OpenCockpits.Później muszę napisać tzw.skrypt coś w rodzaju prostego programu,który umożliwi sterowanie elementami kokpitu z sterownika OpenCockpits.Myślę,że sobie z tym poradzę.Jak widać pracy jest sporo.Wczoraj przy montażu LCD oraz sterownika z klawiatury G15 Logitech uszkodziłem któryś z elementów prawdopodobnie wyświetlacz.Jest on przeznaczony do wyświetlania DED.
Muszę teraz kupić klawiaturę G15 Logitech.Jeśli ktoś na forum posiada uszkodzoną klawiaturę z sprawnym wyświetlaczem LCD to chętnie ją odkupię.Zapomniałem wspomnieć,że panele są podświetlane.Ja widać pracy jest dużo,ale mam nadzieję,że za 2 miesiące powinienem zakończyć ten etap realizacji kokpitu.
« Ostatnia zmiana: Listopada 13, 2008, 12:28:25 wysłana przez vito_zm »

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #242 dnia: Listopada 13, 2008, 14:27:44 »
Wygląda świetnie, wielkie gratulacje vito!

« Odpowiedź #243 dnia: Listopada 15, 2008, 10:16:24 »
Dzięki BigMac za słowa uznania.Chwilowo kokpit jest na szafie,ponieważ muszę wykonać dosyć dużo kabli i nie mam miejsca na biurku.

Kupiłem na aukcji klawiaturę G15 i mam szansę wymienić uszkodzony LCD w DED
pozdrawiam,vito_zm

Offline cygan

• APAsq
  • *
« Odpowiedź #244 dnia: Listopada 15, 2008, 18:15:54 »
Odwzorować samą kabinę efa , bo mniemam ze boczne panele też będą to świetna robota .
Ale ze zrobić tak zeby to jeszcze działało to dla mnie mistrzostwo świata......naprawdę extra.
FS 2004/FSX  DCS  BMS  TOH  ARMA3

« Odpowiedź #245 dnia: Listopada 15, 2008, 18:58:13 »
Dzięki za słowa uznania.Oczywiście mam w planach wykonanie kilku dodatkowych paneli z lewej i prawej strony.Założyłem,że kokpit musi zajmować minimum miejsca i dlatego są pewne ograniczenia.Jestem w trochę lepszej sytuacji,ponieważ znam się trochę na elektronice i nie muszę prosić o pomoc.Korzystam także z forum Viperpit oraz OpenCockpits
pozdrawiam,vito_zm

« Odpowiedź #246 dnia: Grudnia 10, 2008, 18:09:14 »
Witam po dłuższej przerwie.Na początek chciałbym podziękować kolegom z forum za pomoc w identyfikacji niektórych funkcji w FalconAF.Jestem na etapie uruchamiania LED,wyświetlaczy 7-segmentowych oraz przycisków przypisanych do kart OpenCockpits.
ICP,lewy oraz prawy MFD oraz 90% MISC jest sterowane z MJoy,pozostałe elementy (LED,7-seg.)są sterowane z kart OC.Na zdjęciach widać taśmy łączące 7-seg.z kartami OC.Kokpit tak zaprojektowałem,że praktycznie kable oraz elektronika jest ukryta pod półką co widać na jednym z zdjęć.Przesunąłem indexsery bardziej na zew.aby nie zasłaniały ekran (na zdjęciu są nieprzesunięte zdjęcie już nieaktualne).
Dokłany opis przedstawię po całkowitym uruchomieniu kokpitu.Na dzień dzisiejszy mam uruchomione ICP,MDF,MISC,wskaźniki 7-segment (mach,altitude,fuel flow,rpm oraz fuel qty), indexery oraz mastre caution.

PS
Znalazłem sposób symulacji awarii w FalconAF.OpenCockpits zaprojektował program monitorujący pracę wszystkich wskaźników z możliwością testowania ręcznego.

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #247 dnia: Grudnia 13, 2008, 10:18:40 »
Przerażające... w pozytywnym znaczeniu :D

« Odpowiedź #248 dnia: Grudnia 18, 2008, 13:44:00 »
Zakończyłem 1-y etap budowy kokpitu dla F-16Jest uruchomiony i gotowy do pracy.Realizacja tego projektu zajęła prawie 12 miesięcy.
W poprzednich post opisałem co on realizuje.Parę dodatkowych uwag.
1.Aby uruchomić kokpit należy kolejno załączyć następujące programy:
   -SVMapper
   -G15 Viper
   -OpencockpitSIOC
   -FAST
   -Falcon 4.0 AF
2.Kokpit można podświetlić,jest to ważne,ponieważ wieczorem nie widać opisów na panelach.
3.Ponieważ posiadam stary 4 letni PC to przy załączeniu G15 Viper,który realizuje DED nie mam płynność lotu,są małe zatrzymania.Dlatego do czasu zakupu nowego PC nie załączam tego programu.
4.Z kart OpenCockpits mam jeszcze do dyspozycji 2 wyświetlacze 7-segment,21 LED oraz 63 wejścia.
Plany na następny rok.
Ponieważ mam do dyspozycji parę elementów z OC to planuję zaprojektować następujące panele:
-chaff,flare panel
-helm mount display
-treat warning auxiliary panel
-landing gear panel
oraz częściowo caution light panel.
Te założenia mogę jeszcze zrealizować na starym PC.
Plany na przyszłość.
Mam  zamiar wykonać testy CP zrealizowanym przy pomocy programu FalconGauges oraz MFD przy pomocy programu MFD Extractor.Aby to wykonać muszę kupić nowy PC.
Na zakończenie chciałbym podziękować kolegom z forum za pomoc oraz konsultacje.Będę jeszcze potrzebował waszej pomocy przy realizacji dalszej rozbudowy kokpitu
pozdrawiam,vito_zm
Załączone zdjęcie (nie najlepszej jakości) pokazuje działanie LED-ów.

Offline syringe

• *
  • Centipede
« Odpowiedź #249 dnia: Grudnia 18, 2008, 15:19:59 »
WIELKIE GRATULACJE!!! :037: :064: :064:
Super robota!
Całość wygląda cudnie!

Kiedy oblewasz?  :002: :002: :002:

Pozdrawiam Serdecznie

« Odpowiedź #250 dnia: Grudnia 18, 2008, 18:35:32 »
Gratulację za determinację w dążeniu do celu! Samego kokpitu nie trzeba chyba komentować? Zdjęcia mówią samo za siebie, takiego kokpitu nie powstydziło by się samo USAF, dzieło sztuki!

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #251 dnia: Grudnia 18, 2008, 22:18:01 »
Fantastyczna choinka, w sam raz na święta :D Wielkie gratulacje!

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #252 dnia: Grudnia 18, 2008, 22:49:30 »
Jest naprawdę fajnie, ale do pełni szczęścia brakuje mi czarnego monotora. Oklej go albo pomaluj :D
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #253 dnia: Grudnia 19, 2008, 07:51:25 »
Dziękuję za opinie oraz rady.Mam zamiar kontynuować budowę kokpitu pomimo pewnych problemów.Mam parę ograniczeń.Jedno z nich dotyczy ograniczenia powierzchni w moim pokoju przeznaczonej na kokpit.Aby ją powiększyć musiałbym zlikwidować jakieś meble.To ograniczenie ma decydujący wpływ na projekt.Dodatkowe panele z lewej strony będą umieszczone na przesuwanej konstrukcji,która będzie podłączana do kokpitu tylko podczas gry (w tym czasie rozkładany stolik będzie schowany).Z prawej strony mam już wykonany rozkładany blat przymocowany do ściany,gdzie będzie joy.
Problem pojawi się jeśli testy nowego CP na LCD wypadną pozytywnie.Następny krok to prawdziwe MFD,jeśli to wypali to mam prawdziwy problem i pytanie co dalej.
Moim priorytetem jest budowa taniego kokpitu,dlatego stosuję swoje rozwiązania a nie kupuję gotowe.W związku z czym najpierw buduję tani prototyp i go testuję,jeśli rozwiązanie jest realne oraz względnie tanie to realizuję projekt.Przykład to wykonanie pakietów OpenCockpits.
Aby wykonać CP na LCD oraz MFD to muszę kupić nowy PC oraz LCD.Jest to niezbędna inwestycja.Tutaj liczę na pomoc kolegów,ponieważ nie jestem specjalistą od komputerów.Na koniec chcę podziękować Intruderowi,który podzielił się swoją wiedzą na temat budowy swojego kokpitu,co bardzo mi pomogło.

« Odpowiedź #254 dnia: Stycznia 01, 2009, 13:53:47 »
Witam w Nowym Roku 2009.Po dłuższym namyśle postanowiłem otworzyć wątek na forum viperpits.Miałem wątpliwości,czy moje (amatorskie) rozwiązanie można tam zaprezentować.Przyjęto mnie życzliwie z czego się cieszę.Głównym motywem mojej decyzji było zaakcentowanie,że u nas także  potrafimy coś zrobić mając mniejsze możliwości.Oprócz mnie jest tam zarejestrowanych paru kolegów z naszego forum.Podaję link do mojego wątku:
http://www.viperpits.org/smf/index.php?topic=4399.0
pozdrawiam,vito_zm