Witam,
ja korzystam z rozwiązań OpenCockpits,ale układy robię pod swoje potrzeby.Karty OpenCockpits komunikują się z pc przez USB lub LPT.Ja wybrałem (z różnych powodów)LPT.Cały system sterowania jest oparty na cyklicznym przepytywaniu wejść oraz wystawianiu informacji.W przypadku LPT informacja wystawiana do kart jest szeregowo po jednym bicie. Płyta główna tzw.Master dekoduje sygnały do pozostałych kart.Do jednej płyty Master można podłączyć 4 karty tzw.display.Ja projektuję te karty pod swoje potrzeby w tym przypadku realizuję wyświetlanie za pomocą 9 LED położenie hamulców aerodynamicznych.Tyle informacji ogólnych,teraz odpowiedzi na pytania
1.Kod BCD jest 4 bitowy.Zakres działania hamulców jest od 0 do 100 (w procentach).Czyli potrzeba przesłać jedności (4 bity),dziesiątki (4 bity) oraz jeden bit setki.
2.Na poziomie karty display informacja jest przesyłana równolegle po 4 bitach.
3.Stosuję układy CMOS jeśli brak w sklepie to LS.
4.Cena płytki to elementy,druk uniwersalny to 8 zł.Nie liczyłem,ale chyba poniżej 60 zł.
5.Parę lat temu projektowalem układy PLD dużej skali integracji,obecnie stosuję układy katalogowe.
Aby układ był minimalny trzeba zastosować minimalizację funkcji wyjściowych.Trzeba zamienić jedności,dziesiątki oraz setkę w kodzie BCD na funkcję 9 bitową sterującą 9 LED.U mnie zapalają się kolejno od lewej do prawej strony diody w kolejnych wierszach gdy otwieramy hamulce i odwrotnie gdy zamykamy.
Na koniec jedna uwaga.Zaprojektowanie takich kart nie jest łatwe,potrzebna jest pewna wiedza z dziedziny elektroniki.Myślę,że odpowiedziałem na zadane pytania.