Autor Wątek: eCockpit F-16  (Przeczytany 151553 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: eCockpit F-16
« Odpowiedź #450 dnia: Marca 29, 2011, 00:11:05 »
Witam,
rozpocząłem po dłuższej przerwie latać w FalconieAF.

Hehe. Właśnie się zastanowiłem, kiedy ostatnio latałem w FS... nie pamiętam. Uruchamiałem tylko do krótkich testów autopilota - skryptów :-) Budowa tak mnie zaabsorbowała, że właściwie już nie latam :-) Ciekawe co się stanie jak skończę mój mini kokpicik... Pewnie sprzedam :-)

A co Twojego... Co z orczykiem?

« Odpowiedź #451 dnia: Marca 29, 2011, 08:35:31 »
Niestety jest to cena,którą trzeba zapłacić za to hobby.Ja miałem długą przerwę i uruchamiałem Falcona tylko w celu testów kokpitu.Mam pedały od symulatora samochodowego,ale Mavericks chce mi podarować swoje,które są już zmodyfikowane (dwa odzielne pedały).W przyszłości zrobię orczyk lub go kupię.
Budowanie kokpitu niestety wciąga,ale jest ciekawym zajęciem.
Kompromisem byłoby budowanie mini kokpitów dla wsparcia latania w nowych symulatorach np.DCS w stosunkowo krótkim czasie np.1 roku.Gdyby projektant mini kokpitu miał wsparcie kolegów testujących nowy symulator np.DCS 10A-C to byłoby to realne.Poznanie nowego symulatora zajmuje sporo czasu.Dodatkowo musiałaby powstać grupa osób współpracująca z sobą.Są to moje doświadczenia.Bez pomocy innych budowa nawet mini kokpitu byłaby uciążliwa a nawet niemożliwa.

« Odpowiedź #452 dnia: Marca 29, 2011, 14:03:46 »
Niestety jest to cena
Nie wiem czy niestety - dla mnie samo budowanie daje satysfakcję. Nawet złapałem się na tym, że dawkuję czas na to potrzebny, żeby dłużej ta przyjemność trwała :-)

Bez pomocy innych budowa nawet mini kokpitu byłaby uciążliwa a nawet niemożliwa.
A tego to akurat ja jestem przykładem. Więc podpisuję się pod tym nawet prawą ręką (a jestem leworęczny) :-)

Offline Flanker

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #453 dnia: Marca 29, 2011, 14:21:57 »
Można oczywiście zastosować program nie pamiętam nazwy do komunikacji głosowej.

Nie wiem czy to miałeś na myśli, ale są też programy rozpoznające Twoją mowę i wysyłającą do symulatora przypisaną mu komendę. Np po powiedzeniu "Request Picture" program wysyła [Q + 1]. O ile w trakcie lotów multi jest to nieużyteczne to już na singlu daje się z powodzeniem zastosować ;)

« Odpowiedź #454 dnia: Marca 29, 2011, 16:49:20 »
Ten program miałem na myśli.Kiedyś się nim bawilem i on działał.Ciekawe jest to,że rozpoznaje głos (po kilku testach w czasie których zapamiętuje parametry głosu).Nie jestem pewien czy dotyczyło to tylko starego  falcona a nie działało z AF.
Ponieważ nauka obu wersji falcona zajmnie mi sporo czasu to jestem skazany na grę w singlu,dlatego potrzeba zrobienia mini klawiatury.
samo budowanie daje satysfakcję
Zgadzam się z Tobą,powiem więcej jest to bardziej interesujące od samej gry.Jest jednak pewne ograniczenie.Gdybym chciał np.od jutra budować mini kokpit dla DCS A10-c to byłoby to niemożliwe,ponieważ nie znam tego symulatora.Są jeszcze inne ograniczenia:czas,pieniądze znajomość innych dziedzin techniki.Z drugiej strony pokonując te ograniczenia człowiek się uczy nowych rzeczy.

« Odpowiedź #455 dnia: Marca 30, 2011, 17:46:50 »
Na zdjęciach jest przedstawiona przerobiona klawiatura 3x4.Oryginalna mie ma diod i dlatego musiałem ją zmienić.Diody jeszcze nie są polutowane.Wyjście jest na złączu 10pin.

Uploaded with ImageShack.us

Klawiatura jest przeznaczona do komunikacji radiowej.

« Odpowiedź #456 dnia: Kwietnia 01, 2011, 07:24:39 »
Zakończyłem montaż mini klawiatury.Na zdjęciach jest pokazana strona elementów,test w kokpicie oraz po złożeniu.

Jest ona przeznaczona do wysyłania komunikatów.Znak # będzia zastąpiony znakiem Q a znak "*" znakiem TAB.W ten sposób mam możliwość wywołania komunikatów,wybór opcji,strony oraz zakończenie.

« Odpowiedź #457 dnia: Kwietnia 05, 2011, 18:14:04 »
Witam,mały postęp w pracach dzięki koledze Mavericks,który podarował mi swoje pedały.Pedały są większe od moich.Dostałem je już przecięte na połowę.Zrobiłem podpórki z rurki aluminiowej oraz mdf 6mm co widać na zdjęciu.

Użyłem śrub z specjalnymi nakrętkami,dzięki którym można regulować długość śruby + nakrętka.
W pozycji spoczynkowej potencjometry są ustawione na pełen zakres.Suwaki pot są połączone z wejściem uP,końcówka jednego pot jest na +5V (analog) a drugiego pot na gnd.Czyli 3 przewody są wyprowadzone z pedałów do sterownika w moim przypadu do MJoya.W pozycji spoczynkowej na uP jest podawane napięcie 2.5 V.W zależności od tego który pedał jest naciskany napięcie może się zmieniać w pełnym zakresie od 0 do +5 V.Potencjomerty mają 51Kom.Aby zabezpieczyć zasilacz przed zwarciem (wpiśnięte oba pedaly na max) połączyłem suwaki pots rezystorem 470 om.

« Odpowiedź #458 dnia: Kwietnia 06, 2011, 22:05:03 »
Vito,
dla porównania Twojego symulatora z tym w Krzesinach :

Poza ekranami, fotelem i zapewne lepszym oprogramowaniem, wyglądem nie robi wrażenia jak na profesjonalny. Twój można śmiało z dumą postawić obok.  :001:

« Odpowiedź #459 dnia: Kwietnia 06, 2011, 22:17:07 »
Elegancko to wygląda, cieszę się, że na coś się jeszcze przydały bo już prawie skończyłyby w śmieciach :002:. U mnie z kolei z tego zestawu do mjoya jest podłączona dźwignia zmiany biegów służąca do opuszczania podwozia. Widzę Vito, że sprytnie poradziłeś sobie z usztywnieniem obudowy poszczególnych pedałów  :001:     

Vito możesz prowadzić korepetycje dla przyszłych pilotów ze swoim sprzętem   :001:

« Odpowiedź #460 dnia: Kwietnia 07, 2011, 06:55:33 »
Dzięki za słowa uznania.Te pedały nadają się do modyfikowania ze względu na gabaryty oraz rozstaw.
Teraz czas pomyśleć o innych detalach.
Zastanawiałem się czy można byłoby wykorzystać kokpit w innych symulatorach np.DCS 10A-C.Byłby to sztuczny twór w sensie wyglądu kokpitu,ale funkcjonalnie można byłoby to wykorzystać.Jedno już widać Falcon jest starym symulatorem,który może działać na starszym sprzęcie.DCS prawdopodobnie wymaga dobrej karty graficznej,która prawdopodobnie nie będzie działać z Falconem.Jest to temat na przyszłość.
Po moich pierwszych testach mogę stwierdzić,że główną zaletą mojego kokpitu jest ergonomia.Główne elementy to odpowiednio umiejscowiony Cougar w stosunku do fotela oraz sam fotel.Dalej łatwy dostęp do przycisków MFD oraz ICP.Czego brakuje to dużego ekranu mam na myśli projektor.
Jeszcze jeden wniosek związany z budową kokpitów.Nie da się całkowicie odwzorować kokpitu oraz funkcji symulatora.Przykład to komunikacja radiowa i problem klawiatury oraz proste czynności związane z obsługą symulatora (mysz).Tutaj trzeba znaleźć jakiś kompromis.Tyle moich bieżących uwag.

« Odpowiedź #461 dnia: Kwietnia 07, 2011, 17:46:03 »
Jeszcze jeden wniosek związany z budową kokpitów.Nie da się całkowicie odwzorować kokpitu oraz funkcji symulatora.Przykład to komunikacja radiowa i problem klawiatury oraz proste czynności związane z obsługą symulatora (mysz).Tutaj trzeba znaleźć jakiś kompromis.Tyle moich bieżących uwag.

Bo i w profesjonalnych symulatorach kokpit to tylko część systemu. Zawsze jest jeszcze stanowisko obsługi. My sami musimy zadbać o uruchomienie i przygotowanie do lotu symulatora - chyba, że masz kogoś w rodzinie, kto będzie siedział przy komputerze i czuwał nad wszystkim, kiedy ty będziesz przemierzał przestworza - wtedy można by realny kokpit zrobić :-)

« Odpowiedź #462 dnia: Kwietnia 20, 2011, 08:41:09 »
Witam,kolejny krok do przodu.Na zdjęciach jest przedstawiony projekt mojej dźwigni do katapultowania.

Na zdjęciach są pokazane elementy składowe oraz sposób montowania mechanizmu.

« Odpowiedź #463 dnia: Kwietnia 29, 2011, 09:33:56 »
Świetna robota Vito, domyślam się że dźwignia będzie podłączona do Mjoya ?  Co ty na to aby wykonać jeszcze jedną sztukę dla mnie  :011:

« Odpowiedź #464 dnia: Kwietnia 29, 2011, 12:44:09 »
Jest podłączona do MJoya. Wymiary są na wyczucie. Wykonanie nie jest skąplikowane, ale wymaga dopasowywania (korekcji) miejsca umieszczenia przycisku w stosunku do ruchu dźwigni. Jeśli będą problemy z wykonaniem jakiś detali to pomogę. Prawdopodobnie lepiej wykonać rączkę uchwytu (żółty kolor) z 3 elamentów, ponieważ jest problem z umocowaniem do "podstawy". Środek jest zaczopowany i klejony. Jedno ramię jest przykręcone wkrętem, drugie jest tylko klejone. Uchwyt jest z mdf 8 mm. Pozostałe elementy są przypadkowe, ponieważ mam zasadę wykorzystać to co mam pod ręką.