Autor Wątek: MMJoy-2 Konfiguracja i wybranie opcji - Arduino LEONARDO Atmega32U4  (Przeczytany 20810 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Witam

Wątek ma na celu przygotować i uruchomić Arduino  Leonardo Atmaga32u4 do działania. Wskazówki i porady jakie opcje wybrać mile widziane. Jak zmusić do wczytania Opcje - Upload firmware"

W oknie mam informacje " Connecting to programmer: .

Odp: MMJoy-2 Konfiguracja i wybranie opcji - Arduino LEONARDO Atmega32U4
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 10, 2016, 23:01:13 »
Sprawdzałeś może, czy port się zgadza - w menadżerze urządzeń (device manager) w sekcji Ports (COM & LPT) powinien znajdować się element:
- Arduino Leonardo bootloader (COM...)
U mnie akurat jest na porcie COM04 (Rysunek na stronie 2 - http://www.geneb.org/mmjoy2/pro-micro-instructions.pdf).

Przy czym pojawia się on tylko na chwilę po resecie (przycisk do resetu znajduje się na płytce Arduino Leonardo) i po chwili znika (w tym czasie musisz zrobić upload firmware).

A tak na marginesie jest już nowsza wersja oprogramowania :-) (co raczej w tym przypadku nie będzie miało znaczenia, ale poprawione zostały niektóre błędy i wprowadzane są sukcesywnie nowe modyfikacje).

« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 16, 2016, 00:32:34 »
Czytałem o wgrywaniu bootloader-a ,czy musi być wgrany ? 
   Problemy z Arduino Leonardo. Wypalanie bootloadera - USBasp
Właśnie mam trochę inaczej w Menedżer urządzeń nie mam wgranego Bootloader-a. Próbowałem wgrać przez aplikacje 1.7.8 Narzędzia >>Wypal bootloader bez rezultatu.

Arduino:1.7.8 (Windows Vista), Płyta:"Arduino Leonardo"

avrdude: usbdev_open(): did not find any USB device "usb"

Błąd przy wgrywaniu bootloadera.

BŁĄD

« Ostatnia zmiana: Lutego 20, 2016, 21:49:35 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 17, 2016, 19:36:53 »
Nic poza oprogramowaniem MMJoy2 nie potrzebujesz. Najpierw należy wrzucić sterowniki (ale to chyba zrobiłeś, bo system rozpoznaje Arduino). Po podłączeniu Arduino lub jego resecie na liście w menadźerze urządzeń pojawia się na 8 sekund Arduino Leonardo Bootloader (COM$x1$) po tych ośmu sekundach znika i pojawia się Arduino Leonardo (COM$x2$). Numery portów COM$x1$ i COM$x2$ są różne. W pole Port(arduino) wpisujesz COM$x1$ - ten który się pojawia zaraz po włączniu Arduino. Chyba najprościej skorzystać z opcji Auto-start upload firmware when COM ports is active.

Reasumując procedura może wyglądać następująco (zakładając, że drivery zostały wcześniej zainstalowane):
  • włączamy menadżera urządzeń,
  • podłączamy fizycznie Arduino (poprzez podłączenie kabla USB),
  • z menadżera urządzeń spisujemy numer portu pod jakim pojawił się Arduino Leonardo Bootlader (mamy na to 8 sekund) - COM$x1$,
  • odłączamy Arduino (poprzez odłącznie kabla),
  • uruchamiamy oprogramowani MMJoy i przechodzimy do zakładki firmware. Ustawiamy wymagane pola (w zrzucie ekranu, który zamieścieś w pierwszym poście są one ustawione prawidłowo), ustawiamy numer portu (Port(arduino)) na COM$x1$ oraz zaznaczamy opcję Auto-start upload firmware when COM ports is active.
  • podłączamy Arduino i automatycznie zostanie wgrany firmware.

Powodzenia. Trochę zakręcone, ale w sumie proste. Robi się to tylko raz - a jak masz wrzucony firmware, to zmiana przycisków dodanie lub usunięcie osi nie wymaga ponownego jego wgrywania :).

« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 20, 2016, 01:08:25 »
Chyba  się zaopatrzę w  Leonardo Micro bo umnie coś są problemy z działaniem MMjoy2  w  czytywaniu firmware.
U mnie się nie pojawia w  Menadżer urządzeń    Arduino Leonardo Bootloader 

Robię Upload  firmware i mam  info, a następnie okno znika.

« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 20, 2016, 09:12:03 »
Bardzo ciekawy temat. Nie wiedziałem, że taki program istnieje. Może to jest rozwiązanie dla macieja problemów z uszkodzoną płytą kontrolera dla Cougara. Z ciekawości przejrzałem Internet i tam preferują  Leonardo Micro. Nie będzie działać np. na UNO, ale na Loenardo powinno tak sądzę.

« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 20, 2016, 21:25:18 »
Z tym Arduino Leonardo (ATMEGA32u4 mam problem do podłączenia  może robię coś źle.

Uszkodzenie uszkodzonej elektroniki i zastąpienie w joysticku przez Arduino jak najbardziej. Sam planuje zastąpienie w Saiteku X-45 na Arduino PRO Micro (ATMEGA32U4).

Tu jest opis i szczegóły budowniczych josticków jak podłączyć Arduino Pro Micro oraz ustawienie MMJoy/MMJoy2: 
http://simhq.com/forum/ubbthreads.php/topics/3899105/1

Konfiguracja MMJoy2 z płytką Arduino PRO Micro (ATMEGA32U4):  http://forum.il2sturmovik.com/topic/18379-teensy-20-mmjoy2-firmware-joystick-controller/

Drobna uwaga. Sugeruję odpuścić sobie niepotrzebną zabawę tagami, spacjami na korzyść stylistyki i pisowni. Post ma być przede wszystkim czytelny, a nie udziwniony. Mazak.
« Ostatnia zmiana: Lutego 20, 2016, 21:48:54 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 20, 2016, 22:13:47 »
Ja właśnie mam mój panel zrobiony na Arduino Leonardo z MMJoy2 i działa bez zarzutu. Ostatnio jeszcze testowałem podłączenie Arduino Pro Micro (chcąc sobie przypomnieć upload firmware, aby pomóc koledze Falkon40) i nie było z tym problemów.

Jeśli chodzi o obsługę Couguara, to chyba MMJoy może komunikować się z drążkiem Couguara (http://postimg.org/image/4ucs0rcxf/, http://simhq.com/forum/ubbthreads.php/topics/3899105/29).

Falkon40 - ja bym się tak łatwo nie poddawał. Skoro nie pojawia się Arduino Bootloader w menadżerze urządzeń, to może problem jest ze sterownikami. Odinstaluj sterowniki i zainstaluj je ponownie. Czy instalowałeś sterowniki z paczki MMJoy, czy inne? Jeżeli inne, to zainstaluj te, które znajdują się w katalogu Drivers z oprogramowania MMJoy2 (nie sprawdzałem, ale może dla MMJoy2 potrzebne są inne niż standardowe sterowniki do Arduino).

« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 21, 2016, 11:20:36 »
Dziękuję za informacje. Temat jest interesujący. Zanim rozpocznę zabawę z aplikacjami chcę opanować programowanie tych platform. Mam nadzieję, że nie potrwa to długo.

« Odpowiedź #9 dnia: Lutego 21, 2016, 11:56:00 »
Falkon40 - ja bym się tak łatwo nie poddawał.

Nie ma mowy o poddawaniu.  Nie działa ze sterownikami MMJoy2, Arduino-1.7.8. Próbowałem sterowników z Arduino-1.7.8.org-windows.exe oraz  z MMJoy2,
Arduino-1.7.8 (c:\Program Files\Arduino\drivers
    -arduino.inf
    -arduino-org.inf
    -linino.inf

MMJoy2/drivers:
   -arduino.inf
   -atmel_usb_dfu.inf
   -ProMicro.inf
   -sparkfun.inf
   -usbasp.inf

« Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 03, 2016, 00:34:37 »
Mój błąd. MMJoy2 używałem na XP Sp3 i był problem z wgraniem._Wszystko udało się wykonać na systemie Win7 64bit z manuala: Loading MMJoy2 Firmware on the Arduino Pro Micro.

http://www.geneb.org/mmjoy2/pro-micro-instructions.pdf

1. Pisownia.
2. Po co podwójne i potrójne spacje?
Mazak.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 03, 2016, 12:11:37 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #11 dnia: Kwietnia 04, 2016, 09:42:23 »
Cieszę się, że w końcu ruszyło - teraz powinno ,,być z górki''. Powodzenia.

« Odpowiedź #12 dnia: Grudnia 13, 2016, 19:22:03 »
Witam,
tym razem i ja dołączyłem do początkujących użytkowników MMjoy2 i Leonardo. Świetne narzędzie. Przy okazji mam pytanie. Czy wykorzystując MMjoy2 można ustawić przełączniki stałe (np: toggle, obrotowe) aby działały chwilowo - generowały sygnał przez kilka milisekund?

« Odpowiedź #13 dnia: Grudnia 14, 2016, 16:44:04 »
Działa! Rozwiązanie poniżej:
" set "MODE:SwitchON"+"TimerON" for each button(position), it is give only one short click when you switch position."

Dodam, że ustawienie MODE na Switch oraz Timer na ON+OFF generuje rówież sygnał w czasie rozłączania przełącznika. Tak więc, można z powodzeniem stosować przełączniki typu ON-OFF.

« Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 17, 2017, 20:40:10 »
Poległem... z shift register CD4021. Wydawało mi się takie proste, ale nie działa. Prawdopodobnie problemem jest właściwe opisanie pinów w Mmjoy 2 (SR-CS i SR-DATA).  W moim rejestrze przewody są opisane jako CS, SCK, MOSI - dodatkowo zasilanie i masa. Nie bardzo rozumiem jak się mają do tych z Mmjoy2. Proszę o wskazówki jak właściwie podłączyć i skonfigurować Arduino Leonardo z CD4021.

Link do rejestru: https://www.aliexpress.com/item/CD4021-4021-expansion-board-32-key-switch-shift-register-4-Key-Expansion-mounted-extension/32704781294.html?spm=2114.13010608.0.0.u0jwrs

Stulee