Autor Wątek: MMJoy-2 Konfiguracja i wybranie opcji - Arduino LEONARDO Atmega32U4  (Przeczytany 20806 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: MMJoy-2 Konfiguracja i wybranie opcji - Arduino LEONARDO Atmega32U4
« Odpowiedź #15 dnia: Stycznia 19, 2017, 16:30:19 »
 Witam

Jak to podłączyłeś  CD4021 ? Piny i oznaczenia  CS, SCK, MOSI - dodatkowo zasilanie i masa są na Micro PRO, opis poniżejhttp://simhq.com/forum/ubbthreads.php/topics/3899105/114
Oznaczenie na Arduino Micro Pro - http://simhq.com/forum/ubbthreads.php/topics/3899105/9
« Ostatnia zmiana: Stycznia 19, 2017, 18:12:13 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #16 dnia: Stycznia 19, 2017, 17:14:50 »
Wstrzymałem się z Leonardo. Coś mi nie szło. Na Micro Pro działa zgodnie z opisem.

« Odpowiedź #17 dnia: Stycznia 19, 2017, 21:38:41 »
Postanowiłem opisać piny  z przejściówki  od Programatora USBasp z 10-PIN na 6-PIN, które wpina się do Leonardo , aby wgrać Bootlander. 

MISO/ICSP-1 - B[B3]
MOSI/ICSP-4 - B[B2]
SCK /ICSP-3 -  B[B1]
VCC /ICSP-2
GND /ICSP-6
RST /ICSP-5

« Odpowiedź #18 dnia: Lutego 06, 2017, 20:38:33 »
Witam.
Dzięki sznink  :D

Tak w skrócie.
Trochę się pobawiłem z Arduino i do tego  wykorzystałem starego Saitek-a X-45, oddzielny Joystick. Ciekawy byłem, czy wykorzystując program MMJo2-20150626 i płytkę Leonardo uzyskam taki sam efekt co do działania jak z oryginalną elektroniką Saitka. Jostick posiada oś X i Y,  6 przycisków i 2 Hat-y. Schemat podłączenia widziałem u kolegi sznink, który pisał na forum o podłączaniu o dzielnie samej przepustnicy. Wykorzystując multimetr i powyższy schemat przystąpiłem do sprawdzania kolorów żył przewodów dla przypisanych przycisków Hat-1,Hat-2, S1,S2,S3,S4 i S5,S6 tu jednak okazał się błąd z przyciskiem S5, który powinien być przypisany do innego  koloru (white-purple). Taki  jeden błąd powodował, że Jostick nie działał prawidłowo. Udało się wszystko ustalić, sprawdzić i podłączyć do Leonardo i Joy działa prawidłowo. 

Schemat Saitek X-45 

1.
Oś X i Y, przycisk "switch"
Oś X podłączyłem do Arduino Leonardo  pin A0 -B[F7], a oś Y do pinu A5 - B[F0] ustawiłem w MMJo2 na 8bit.  Test  przycisku, diody  połączyłem  tak jak widać na schemacie poniżej. Podłączyłem do Leonardo do pinu TX >1 -B[D2] i RX < 0, a w MMJoy2 ustawiłem w zakładce Josticks buttons odpowiedni dla rows D3, a dla columns D2 i szukałem połączenia po wciśnięciu "switcha"w programie MMJoy2 w postaci czerwonego  przycisku.

2.
Potencjometr i czujnik Halla A1324
Działanie, test z podłączenia do Leonardo potencjometru. Potencjometr i jego działanie sprawdzałem programem ze strony forbot  pzrypisanego dla pinu A5 i delay (200); zmieniając na 20-50 co w efekcie dało szybki podgląd na wykres w postaci graficznej z działania tradycyjnego potencjometru (liniowego) oraz potencjometru z czujnikiem Halla  A1324 z magnesem MP 6 X 2 X 2,5 / N38

3
Osie X i Y, przyciski zakładki z ustawień w MMJoy2,

Piny na Arduino Leonardo dla  osi  X pin A0 [F7] i  osi Y pin A5 [F0], +5V , GND
S1-Launch [Fire],     brown - black
S2-Fire button "A",  brown - purple
S3-Fire button "B",  brown - yellow
S4-Fire button "C",  brown - red
S5-Pinkie switch ,    white -purple
S6-Trigger,              white- red

Hat 1(SH1) -  rows D2, - gray
Hat 2(SH2)  -  rows B4, - orange
S1,S2,S3,S4 - rows B5,- brown
S5,S6           - rows B6,- white

Diody Led
+3.3 - green
GND - blue

4.
Działanie, osie X,Y, Hat-1, Hat-2, przyciski

« Odpowiedź #19 dnia: Lutego 06, 2017, 22:01:58 »
Odnośnie  3

columns D1 - red
columns D0 - yellow
columns D4 - black
columns C6 - purple

« Odpowiedź #20 dnia: Lutego 07, 2017, 10:32:24 »
Dzięki sznink  :D

Nie ma sprawy, cieszę się że mogłem pomóc. Fajnie, że projekt zakończył się sukcesem  :). Jeszcze raz gratulacje.

« Odpowiedź #21 dnia: Lutego 17, 2017, 01:23:25 »
Witam ponownie

Może ktoś z kolegów będzie wiedział, chciałbym podłączyć rejestr przesuwny typu 4021 do Arduino i przetestować użycie przycisków w programie  MMJoy2 z   przykładu Example 1: One Shift Register   Z rejestru przesuwnego 4021 wychodzi  5 żył,  2 żyły   VCC(+5V),GND(masa) oraz 3 żyły   dataPin, latchPin, ClockPin i tu mam problem jak  trzy żyły opisać i podłączyć w MMJoy2 ?

Arduino i Diagram 4021 z przykładu

W programie MMJoy2 ver [20160818]  rejestr przesuwny 4021 jest opisany SR-CR i SR -DATA.

A wersji MMJoy2 [2015118] rejestr przesuwny 4021 opisywany jest dla linii SC i MISO

- czytam również ten temat Input and Output » MMjoy

Pozdrawiam.

« Odpowiedź #22 dnia: Lutego 17, 2017, 09:32:38 »
Witam,
moje testowe (działające) ustawienia dla Micro Pro:
SR-CS---D3
SR DATA---D2.

« Odpowiedź #23 dnia: Lutego 17, 2017, 09:33:08 »
Masa i zasilanie +5V to wiadomo, a potem:
4021 Data Pin - MISO (Master Input Slave Output) / SR DATA (Serial Data)
4021 Latch Pin - SC(Select Chip) / SR-CS
4021 Clock Pin - heh, no właśnie, jakoś nie mogę znaleźć konfiguracji pinu zegara, bez tego nie zadziała. Przeoczenie autora?

Chyba znalazłem w linkowanym przez Ciebie wątku:
https://forums.eagle.ru/showpost.php?p=2772381&postcount=68
Clock trzeba podłączyć do tego SCK na dole, złącze ICSP.

« Odpowiedź #24 dnia: Lutego 21, 2017, 01:49:22 »
Witam ponownie i  dzięki chłopaki przetestowałem 4021

Witam,
moje testowe (działające) ustawienia dla Micro Pro:
SR-CS---D3
SR DATA---D2.

Masa i zasilanie +5V to wiadomo, a potem:
4021 Data Pin - MISO (Master Input Slave Output) / SR DATA (Serial Data)
4021 Latch Pin - SC(Select Chip) / SR-CS
4021 Clock Pin - heh, no właśnie, jakoś nie mogę znaleźć konfiguracji pinu zegara, bez tego nie zadziała. Przeoczenie autora?

Chyba znalazłem w linkowanym przez Ciebie wątku:
https://forums.eagle.ru/showpost.php?p=2772381&postcount=68
Clock trzeba podłączyć do tego SCK na dole, złącze ICSP.

Opis pinów Arduino Leonardo i Micro PRO

4021  Data Pin -  [kolor blue]      do  MISO może być i MOSI
4021  Latch Pin - [kolor green]    do SC [MOSI]
4021  Clock Pin - [kolor Yellow]   do  SCK na płytach Leonardo i Micro Pro

Znalazłem taki opis  tkz. Spi Bus
MOSIMaster-out, Slave-in. This line carries data from our Arduino to the SPI-controlled device(s);
MISO Master-in, Slave out. This line carries data from the SPI-controlled device(s) back to the Arduino;
SS Slave-select. This line tells the device on the bus we wish to communicate with it. Each SPI device needs a unique SS line back to the Arduino;
SCK Serial clock.

Testowałem Leonardo i  Micro Pro

Wybrałem do testu shift register 4021 (rejestr przesuwny) program MMJoy-2 ver.[20160818] to jedna z lepszych wersji w jakiej udało się prawidłowo ustawić przyciski "Switch" na (Button invert) , ale ma tylko do wyboru jeden HAT. W programie MMJoy-2 możemy ustawić przyciski dla jednego układu 4021 -8szt dla 2x4021 -16 itd według diagramu Example 1: One Shift Register – rejestr przesuwny 4021 oraz przyciski dla rożnych trybów akcji. Rejestr przesuwny do  Arduino Leonardo możemy podłączyć na dwa sposoby do pinów TX B[D3] i RX B[D2] oraz  Clock(SCK) do  złącza 6 pin   "ICSP  do pinu 3. Drugi sposób to    podłączenie wszystkich trzech  do złącza ICSP, czyli np.  Data PIN -"MISO" - pin(1)- B[B3] , Latch Pin -MOSI - pin(4)-B[2], Clock Pin - do SCK - pin(3).  Clock Pin -  na Leonardo  i Micro Pro podłączamy do pinu o nazwie "SCK" , którego nie trzeba przypisywać w programie MMJo-2.  Przypisaniu i zapisaniu w programie potrzebne są tylko Data Pin i Latch Pin i dla nich wykonujemy przypisanie. 

Leonardo : do pinów TX i RX [4021], dla jednego  układu [1],  SR-CS [D2],  SR-Data [D3]      -- czasem może być odwrotnie      
                  do ICSP               [4021] [1], SR-CS [B2],SR-Data[B3]

Micro Pro : do pinów SCK - [B1], MISO -[B2], MOSI - [B3] oraz TX- [D3], RX -[D2]

Prawidłowe podłączenie i przypisanie układu 4021 do Leonardo, Micro Pro w programie  MMJou-2 sygnalizowało włączenie się wszystkich osiem przycisków na czerwono.  Przyciśniecie gasiło przycisk, również trzeba było wybrać odpowiedni tryb dla określonego przycisku "switch" inaczej mieliśmy błędny odczyt i działanie odwrotne.

Przypisanie przycisków i test.
« Ostatnia zmiana: Marca 05, 2017, 21:20:57 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #25 dnia: Marca 05, 2017, 20:47:13 »
Dzięki Falkon40! Świetnie to wszystko opisałeś.

« Odpowiedź #26 dnia: Marca 05, 2017, 22:01:31 »
Jeszcze  opisze przepustnice X-45,  ale  opis  przypisania dla przyucisku "switch",   w MMJoy-2 jest podobny jak  joystick.

Stulee
To u Ciebie na płytce PCB jest 8 układów 4021,  czyli 64 przyciski do przypisania. Jak dla mnie  to chciałbym posiadać project płytki   na jednej płytce PCB składający  się z dwóch ukłdlów 4021 oraz układu do którego  można podłączyć  czujniki 3 pin  np. Throttle, Rotary itp.

« Odpowiedź #27 dnia: Marca 08, 2017, 21:47:36 »
Witam,
takiego układu jeszcze nie mam. Obecnie próby fabryczne przechodzi panel AHCP z A-10C z Arduino Pro Micro i MMjoy 2. Na pierwszy rzut oka wszytko wygląda OK.
Wykorzystałem PCB z 4021 (trzy rejestry) ze starego TM F-16 FLCS przerobionego na Leo Bodnar'a. Poniżej kilka linków do PCB. Może coś wybierzesz...
https://oshpark.com/shared_projects/CNmz8HuL
https://oshpark.com/shared_projects/Sez05w35
Pozdrawiam,
Stulee

« Odpowiedź #28 dnia: Marca 10, 2017, 19:51:55 »
@Stulee
Tak też można. Myślę na początek nad wykorzystaniem gotowych "płytek uniwersalnych i wlutowanie 4021 i pinów pod sensory. Patrzę na YT jak wykonuję się samemu taką płytkę PCB z elementami do wlutowania w programie KiCad EDA,_program jest w języku polskim ma tez podgląd 3D na wykonaną płytkę - projektowanie pytek PCB w KiCad.

Tobie się faktycznie spacja popsuła. Uprzedzam każdy następny post niezgodny z regulaminem forum będzie kasowany i polecą procenty. Mazak.
« Ostatnia zmiana: Marca 10, 2017, 21:18:01 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #29 dnia: Lutego 13, 2018, 05:50:31 »
Witam,
zbudowałem panel (Micro Pro i MMjoy2) z kilkudziesięcioma przełącznikami i przyciskami, które wykorzystają rejestry 4021. Wszytko działa pięknie, dopóki nie podłączę dwóch enkoderów. Z uwagi na to, że w układach 4021 nie było już miejsca, enkodery zostały podpięte bezpośrednio do Arduino Mirco Pro (enkoder nr 1: rows-B5, columns-E6, B4; enkoder nr 2: rows-D7, columns-D4, C6). Problemem okazało się to, że enkodery "zajęły" przypisane wcześniej  do przełączników "H/W.  buttons" (1, 2 i 7, 8).  W związku z tym posypało się całe przypisywanie przycisków w MMjoy2. Czy jest jakiś sposób aby programowo zmienić ww.?
Pozdrawiam,
Stulee