Autor Wątek: Polish Air Force oraz inne modyfikacje Sił Powietrznych  (Przeczytany 161296 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Polish Air Force oraz inne modyfikacje Sił Powietrznych
« Odpowiedź #240 dnia: Stycznia 16, 2006, 21:38:01 »
No to jest kolejny - nr 40. Co prawda też wymagał małego "kompromisu" bo lewa i prawa strona osłony radary się różni, a w LO to niedopuszczalne  :002:.

tu "oryginał":

Wybrałem tak jak jest na stronie prawej.

[No własnie tak mi się robiło jak wybrałem polski Mi-24, no nic jakoś pogrzebię :)
Nie mam pojęcia jak to się mogło u Ciebie stać. Oryginalny skin Mi-24 w LO jest bez żadnych oznaczeń - są one generowane automatycznie tylko wtedy gdy maszyna jest w państwie z określonym numerem (np. Rosja czy Ukraina). Nikt takiego problemu przez cały czas istnienia PL-MOD nie zgłaszał, a jestem w kontakcie z kilkoma jego użytkownikami.
Tak to wygląda u mnie:

« Odpowiedź #241 dnia: Stycznia 19, 2006, 16:50:51 »
Jest już ukończony pełny komplet skinów z 1elt, w niedzielę zabiorę się za modyfikację plików i ostatnie poprawki. Poniżej trzy ostatnie maszyny 59, 83, 89 - niestety ze względu na ograniczenia w skinie LO wymagały nieco uproszczeń w stosunku do oryginałów (problem z lustrzanym odbiciem osłony radaru).

« Odpowiedź #242 dnia: Stycznia 20, 2006, 14:52:34 »
Czekam niecierpliwie  :003:
Może sie jakąś defiladę zrobi :)

P.S. Smutna wiadomość - ponoć spora część poniemieckich MiG-ów nie będzie latała :( Podobno ma być 10 bojowych i 4 szparki :( Tak przynajmniej w NTW napisali

Offline martin

• *
  • Szpieg z krainy jaszczompów
« Odpowiedź #243 dnia: Stycznia 20, 2006, 15:09:54 »
P.S. Smutna wiadomość - ponoć spora część poniemieckich MiG-ów nie będzie latała :( Podobno ma być 10 bojowych i 4 szparki :( Tak przynajmniej w NTW napisali

Czyli 6 idzie na części, to chyba dobry wynik

Martin
Sundowner:U nas jest w czym wybierać - do każdej roboty odpowiednie narzędzia.
Schmeisser: U nas się wysyła 1000 MiGów, mogą być puste.

« Odpowiedź #244 dnia: Stycznia 21, 2006, 15:21:52 »
Skiny MiG'ów-29 są praktycznie ukończone (chociaż jeszcze jakieś drobne poprawki robię) - dzisiaj screeny, a jutro postaram się je powrzucać na rapidshare. Na razie zrezygnowałem w 4115 ponieważ to wersja UB, a skoro mamy już wszystkie MiG-i w wersji bojowej to chyba nie ma sensu mieszać do tego wersji szkolno-bojowej.

Nie mam niestety jeszcze tej nTW, ale i tak dla 41 elt będzie można dorobić jeszcze tylko 2 skiny (jest co prawda 6 - ale jeden to tylko połówka, co przy naszych malowaniach "każdy inny" - nic nie daje).

Na razie jest stan na chwilę obecną czyli:

Migi z wymiany z Czechami o numerach 38,40,54,56,59,77,83,89,92, które będą występować jako MiG-29A:

Migi z zakupu w dawnym Związku Radzieckim o numerach 65,66,67,70,105.108,111,114,115, które będą wystepować jako MiG-29AM (na bazie MiG-29S, ale zmieniony sytem uzbrojenia na taki jak w MiG-29A) - te samoloty były remontowane później niż samoloty z Czech i ze znalezionych przeze mnie informacji wynika, że przynajmniej większość z nich (może wszystkie) ma zmodernizowaną awionikę do współpracy z NATO czyli można uznać, że są "nowocześniejsze":

Migi z Niemiec o numerach 4111,4113,4118, które będą występować jako MiG-29G:

Jeszcze poszukam fotek dla zrobienia skina dla Rosji i Ukrainy - może ktoś ma w miarę aktualne zdjęcia. Na razie wstawiłem defaultowe skiny z LO - żeby nie opóźniać prac nad modem, bo zawsze można je przecież za pomoca ModMan-a zmienić bez problemu. Pozostało w Rosji i Ukrainie po jednym skinie - te z numerami na stateczniku pionowym - numery na bokach wlotów powietrza zostały usuniete dla "polskich" MiG-ów.

« Odpowiedź #245 dnia: Stycznia 22, 2006, 18:59:57 »
Zgodnie z obietnicą wrzucam wersję roboczą PL-MOD2.

Ponieważ razem jest to ponad 180MB więc dla ułatwienia rozdzieliłem mod na kilka mniejszych plików:

1 - Pliki konfiguracyjne LO  obejmują wszystkie potrzebne pliki do zmodyfikowania gry do standardu PL-MOD2 – jeżeli ktoś ma zainstalowany PL-MOD to wystarczy tylko zamienić plik MEInit i dodać do Bazar/TempTextures pliki usuwające numerację samolotów oznaczone: RUS-CODE-NUMBERS-...
Podobnie jak w PL-MOD można sobie rozbudować polskie stopnie wojskowe przy pomocy plików opcjonalnych.

2 – Skiny spakowane ModMan-em podzielone na następujące części:

MiG-i z Czech1: samoloty z numerami 38,40,54,56

MiG-i z Czech2: samoloty z numerami 59,77,83,89,92

MiG-i z ZSRR1: samoloty z numerami 65,66,67,70

MiG-i z ZSRR2: samoloty z numerami 105,108,111,114,115

MiG-i z Niemiec: samoloty z numerami 4111,4113,4118 oraz plik ze skinami niemieckich Tornado i F-4E, na które zostały nałożone niemieckie znaki rozpoznawcze (na Tornadach są prawidłowe, natomiast na Phantomach powinny być niesymetryczne - na dolnej powierzchni jednego skrzydła i górnej drugiego – niestety dolne powierzchnie skrzydeł są zrobione jako jedno  i dają lustrzane odbicie na drugie więc musiałem wstawić krzyże jako symetryczne), które są usunięte plikiem KREST-GERM na potrzeby polskich MiG'ów-29G

F-16: skiny sześciu F-16 po dwa z 3,6 i 10 elt (nieco zmieniłem skiny Skopro) - oczywiście numery są  fikcyjne – bo przecież nie wiadomo jakie będą. Zrobiłem je na podobnej zasadzie co malborskie MiG-i czyli zaczynają się od numeru eskadry np. 341, 621, 1031 (W USA pozostały dwa skiny)

Pozostałe skiny: Su-22M4, śmigłowce, samoloty transportowe i Su-25, ponieważ w „wersji roboczej” moda nie rozbijałem jeszcze na opcje - w ostatecznej wersji możliwość latania Su-25 w polskich barwach lub  Su-22M4 z kabiną Su-25 (to akurat zależy od Schmicht'a) będzie opcją.
Ten folder zawiera również skiny dla MiG'ów-29 dla Rosji i Ukrainy – w późniejszym czasie chcę zrobić specjalne na podstawie aktualnych zdjęć – na razie to defaultowe skiny z LO dla zamiany dwóch „kolorowych” MiG-ów, które pozostały w tych państwach po przeniesieniu większości skinów do Polski – zresztą jest sporo rosyjskich i ukraińskich skinów w sieci.

3 – Pliki są tutaj
http://rapidshare.de/files/11578754/MiG-i_z_Czech1.zip.html
http://rapidshare.de/files/11579990/MiG-i_z_Czech2.zip.html
http://rapidshare.de/files/11580988/MiG-i_z_ZSRR1.zip.html
http://rapidshare.de/files/11582183/MiG-i_z_ZSRR2.zip.html
http://rapidshare.de/files/11583045/MiG-i_z_Niemiec.zip.html
http://rapidshare.de/files/11583858/F-16.zip.html
http://rapidshare.de/files/11584666/Pozosta_e_skiny.zip.html
http://rapidshare.de/files/11584729/Pliki_konfiguracyjne.zip.html

Będę wdzięczny za wszelkie uwagi, szczególnie za znalezienie błędów w skinach – może ktoś ma zdjęcia MiG-ów, do których ja nie dotarłem i może coś podpowiedzieć. Niektóre elementy malowania były robione „na wyczucie” ze względu na braki dokumentacji fotograficznej.

Offline martin

• *
« Odpowiedź #246 dnia: Stycznia 25, 2006, 10:49:26 »
Tak sobie myślę i myślę, może by tak spróbować udeżyć do ED aby w 1.2 dodali Polskę,
Całość roboty w zasadzie odwalaona przez szanownych kolegów, więc gdy autorzy Polish MOD wyrazili zgodę ?

Martin

« Odpowiedź #247 dnia: Stycznia 25, 2006, 12:18:11 »
Tak sobie myślę i myślę, może by tak spróbować udeżyć do ED aby w 1.2 dodali Polskę,
Całość roboty w zasadzie odwalaona przez szanownych kolegów, więc gdy autorzy Polish MOD wyrazili zgodę ?

Martin

Można spróbować, ale to nie takie proste. Wiele zmian zostało dokonanych "trochę siłowo" mam tu na myśli np. polskie stopnie czy odznaczenia - trzeba by to wykonać w TGA tak jak w oryginalnym Lock-u. W tej chwili jest po prostu podstawione tło w odpowiednim kolorze. Tam jest coś z kanałem alfa czy jakoś tak - niestety o grzebaniu w plikach TGA nie mam większego pojęcia.

Co do odpowiednich skinów to faktycznie nie problem - skiny dla Su-22 istnieją (no trzeba by zrobić jeszcze dla 8 elt - ale to żaden problem), F-16 też jest, a co do Migów to wystarczy wybrać jakieś po prostu "uniwersalne" (bo nie sądzę żeby chcieli dodawać zbyt dużo skinów MiG-ów - pewnie realne byłyby ze 3-4) z czasów współczesnych w nowym malowaniu i jakiś starszy (skoro LO - odwzorowuje lata 90-siąte) - zresztą wykonanie takich skinów to też żaden problem.

Jest jeszcze kwestia numeracji - np. numeracja dla 41 elt musiała by być generowana jako czterocyfrowa z dwiema pierwszymi cyframi "41", a 1 elt powinna mieć możliwość generowania czerwonych numerów - w sumie wystarczą 2 cyfrowe).

Dodanie skinów i numeracja wymaga grzebania w plikach m.in .exe więc w ED musieli by to zrobić.

Jeżeli chodzi o mnie to jestem gotów współpracować jeżeli chodzi o skiny itp. Pozostaje kwestia kontaktu z ED - niestety mój angielski nie pozwala na dyskusje techniczne itp., więc ktoś musiałby wziąć na siebie kwestie kontaktu w tą firmą.

Ale generalnie warto spróbować - może ktoś ma takie kontakty i "wysondowałby" są w ogóle zainteresowani taką modyfikacją? Podejżewam, że jak zwykle w takiej sytuacji ma znaczenie jak duży jest przewidywany popyt na ich produkt w Naszym Kraju i czy taka modyfikacja w postaci Polski by go zwiększyła.

Schmicht

• Gość
« Odpowiedź #248 dnia: Stycznia 27, 2006, 16:10:49 »
Przeszukałem takie stonki jak:
www.lotnictwo.net
www.airfoto.pl
www.steehouwer.com
i stwierdziłem że dwie fotki które już proponowałem będę najlepiej pasować przy loading-u. Oczywiście wybrałem także fotkę dla MiG-a 29AM
Oto moja propozycja:
MiG-29A:

MiG-29AM:

(powyższą fotkę można oczywiście pojaśnić)
MiG-29G:

Na razie jeszcze nie prowadziłem rozmów z autorami fotek bo może ktoś z was będzie miał lepszą propozycję na fotki przy loading-u, więc czekam także na wasze propozycje.  :)

Offline martin

• *
« Odpowiedź #249 dnia: Stycznia 27, 2006, 16:44:50 »

MiG-29A:

Piękny start mjr Kozaka na pokazach w Krzesinach, mogę zapytać Witka czy nie będzie miał nic przeciwko temu.

Martin

« Odpowiedź #250 dnia: Stycznia 28, 2006, 09:39:28 »
Fotki faktycznie ładne - tylko niestety jedna uwaga:

W nowej wersji PL-MOD jako MiG-29A występują samoloty z numerami 38,40,54,56,59,77,83,89,92, natomiast jako samoloty MiG-29AM maszyny 65,66,67,70,105,108,111,114,115 czyli 56 jako AM odpada.

Może któreś z tych (jako AM)?

Schmicht

• Gość
« Odpowiedź #251 dnia: Stycznia 28, 2006, 09:55:43 »
Fotki faktycznie ładne - tylko niestety jedna uwaga:

W nowej wersji PL-MOD jako MiG-29A występują samoloty z numerami 38,40,54,56,59,77,83,89,92, natomiast jako samoloty MiG-29AM maszyny 65,66,67,70,105,108,111,114,115 czyli 56 jako AM odpada.

Fakt.. rzeczywiście w takim wypadku fotka z 56 odpada.

Może któreś z tych (jako AM)?

Ta będzie chyba najlepsza  :):

« Odpowiedź #252 dnia: Stycznia 28, 2006, 10:27:32 »
OK czyli mamy fotkę z "83" jako MiG-29A, "108" jako MiG-29AM i te dwa  "4113 i 4118" jako MiG-29G.
To teraz postaraj sie o zgodę na wykorzystanie i daj znać to zrobi się odpowiednie zmiany w plikach.

« Odpowiedź #253 dnia: Lutego 01, 2006, 12:02:00 »
Praktycznie kończę poprawianie skinów - musiałem dokonać jeszcze jednej drobnej korekty umożliwiającej zastosowanie skina MiG-29A na samolot MiG-29C (jako MiG-29AM): poprawiłem nieco linie blach bo kształt tego ostatniego jest nieco bardziej "garbaty"

poprzednio

obecnie

myślę, że w piątek lub sobotę wrzucę ostateczną wersję skinów polskich migów.

« Odpowiedź #254 dnia: Lutego 03, 2006, 16:23:44 »
Poprawiona wersja skinów MiG-ów z numerami 65, 66, 67, 70, 105, 108, 111, 114 i 115.

- zmiany dotyczyły drobnych błędów w malowaniu
- poprawiona linia łączenia blach, tak aby lepiej pasowało do skina MiG-29C, z którego powstał MiG-29AM
- w pierwszej "paczce" jest też plik MEInit z poprawioną ilościa paliwa - do poziomu MiG'a-29A

http://rapidshare.de/files/12459795/MiG-i_z_ZSRR1v2.zip.html

http://rapidshare.de/files/12460813/MiG-i_z_ZSRR2v2.zip.html