Autor Wątek: Poszukuje zdjęć Bf 110 G2 oraz G4 w wersji nocnego myśliwca  (Przeczytany 4597 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

NoGutsNoGlory

• Gość
Poszukuje zdjęć Bf 110 G2 oraz G4 w wersji nocnego myśliwca
« dnia: Stycznia 14, 2008, 10:41:56 »
Witam!

Poszukuję zdjęć 110-tki w wersji myśliwca nocnego.Najbardziej zależy mi na zdjęciach "poroża" oraz kokpitu pilota,oraz zdjęć całej kabiny w wersji G4.Dodatkowo bardzo mile widziane przekroje techniczne, instrukcje, schematy malowań.

Pozdrawiam

Odp: Poszukuje zdjęć Bf 110 G2 oraz G4 w wersji nocnego myśliwca
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 14, 2008, 14:11:55 »
G-2 to jest myśliwiec dzienny. Nocny G-4 był produkowany w kilku wersjach, różniących się wyposażeniem radarowym i uzbrojeniem.

Tutaj masz 246 fotek Bf 110:
http://www.luftwaffephotos.com/
We'll come in low, out of the rising sun, and about a mile out, we'll put on the music...

NoGutsNoGlory

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 14, 2008, 17:23:01 »
Dziękuje bardzo.Co do nocnego G2 czytałem gdzieś o wykorzystaniu takowego podczas operacji "Uderzenie pioruna - Cerberus", stąd moje pytanie.

Elvenking

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 05, 2008, 21:12:47 »
G-2 to jest myśliwiec dzienny.

(Mam też fotki.)

G-2 z 7./NJG1, dość rzadki okaz.

Pozdrawiam ;)

« Odpowiedź #4 dnia: Marca 09, 2008, 12:26:12 »
To, że samolot ten był przydzielony do jednostki nocnej wcale nie musi znaczyć, że pełnił tam funkcje nocnego myśliwca (brak radaru, tłumików płomieni).
Swoją drogą była to jedyny Me 110 G-2 jaki mieli na stanie i to niezbyt długo:
http://www.ww2.dk/oob/bestand/njagd/biiinjg1.html
We'll come in low, out of the rising sun, and about a mile out, we'll put on the music...

Elvenking

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Marca 09, 2008, 12:36:07 »
http://img410.imageshack.us/img410/6205/74bt9.jpg

Jak sugeruje podpis - u góry również jest G-2, tym razem już z tłumikami płomieni, więc myślę, że śmiało można powiedzieć, że używany był wieczorową porą, o czym świadczy również to, że zdjęcie robione było nocą :)

Offline zack

• *
  • Moonhunter.
« Odpowiedź #6 dnia: Marca 10, 2008, 15:30:14 »
Oj Misie, widzę że trzeba się włączyć do dyskusji...

Nie można stwierdzić, że "G-2 to myśliwiec dzienny, G-4 to myśliwiec nocny".
Jeśli bym napisał, że wersja powiedzmy C-1 była myśliwcem nocnym, zapewne byłbym narażony na głosy krytyki i oburzenia. A jednak (cytując klasyka  :002:  ):
Na przełomie 1940 i 1941 roku (...) Pozostałe eskadry nocnych myśliwców używały samolotów Messerschmitt Bf 110 C – 2, C – 4 lub D – 1. Ich uzbrojenie składało się z dwóch działek MG FF kal. 20 mm i czterech karabinów maszynowych MG 17 kal. 7,92 mm. Samoloty Bf 110 D – 1/U1 otrzymały jako dodatkowe wyposażenie urządzenia Spanner – Anlage .

Owszem, można stwierdzić że jakaś wersja samolotu była docelowo projektowana dla Nachtjagd. Ale czasem z różnych powodów latano na tym, co w ręce wpadło i co się dało zmodyfikować. Stąd takie niespodzianki.

Bis zum bitteren Ende.

« Odpowiedź #7 dnia: Marca 11, 2008, 11:29:16 »
Zack, owszem, Bf 110C, D, E oraz Ju 88C z jednostek Nachtjagdwaffe z lat 40-41 różniły się od maszyn z dziennych jednostek Zerstorer w zasadzie malowaniem i dlatego oznaczenia poszczególnych wersji samolotów pozostały takie same. Ale, kiedy do użycia wprowadzono radary, sytuacja sie zmieniła i jest to najwyraźniej widoczne własnie w przypadku Bf 110G. Przegladajac miesięczne stany jednostek, czy listy strat łatwo dostrzec, że w latach późniejszych jednstki nocne używały niemal wyłacznie Bf 110G-4, a dzienne, niszczycielskie pozbawionych radaru, ale dysponujących uzbrojeniem rakietowym i wzmocnionym strzeleckim Bf 110G-2. To, że faktycznie mozna znaleźć POJEDYNCZE Bf 110G-2 na stanie jednostek Nacht, niczego nei zmienia, bo znaleźć można nawet  i Ju 87, także raczej trudno było by Tobie udowodnić, że w przypadku Bf 110G "z różnych powodów latano na tym, co w ręce wpadło i co się dało zmodyfikować". Być moze Bf 110G-2 w Nachtjagdwaffe mogły buć używane jako maszyny dyzpozycyjne,  do szkolenia, czy wreszcie  do zwalczania odłaczonych od wałsnych formacji uszkodzonych bombowców USAAF powracajacych z dziennych bombardowań, co było pobocznym zadaniem Nachtjagdwaffe. Użytkowanie G-2 w nocy, w sytuacji kiedy do dyspozycji są G-4 z radarem jest raczej pozbawione sensu.
Sytuacja jest nieco inna w przypadku Ju 88R i Ju 88G, które to były produkowane jako nocne myśliwce, ale częśc po zdemontowaniu instalacji radarowych używana była pod nie zmienionym oznaczeniem, jako myśliwce dalekiego zasiegu nad Atlantykiem.

Offline zack

• *
  • Moonhunter.
« Odpowiedź #8 dnia: Marca 11, 2008, 12:19:54 »
Gizmo,
Pełna zgoda - zauważ, że pod koniec mojego postu napisałem iż:
Owszem, można stwierdzić że jakaś wersja samolotu była docelowo projektowana dla Nachtjagd.

Mając na myśli właśnie G-4.
Generalnie chodziło mi o to, aby pokaząć że określanie jakiegoś wariantu Bf 110 jako "myśliwiec dzienny i basta" jest czasem zbyt daleko idącym uproszczeniem.

Bis zum bitteren Ende.

« Odpowiedź #9 dnia: Marca 16, 2008, 13:06:58 »
imho jedynym, takim "docelowym", nocnym myśliwcem Luft miał być Ta154. Bo nawet jeśli weźmiemy Do-217, Ar-240, Bf-110 czy Ju-88 to koncepcyjnie nie były to nocne anioły. Takie początkowe prowizorki jak Do-217J,N nie wystarczały. Z kolei Tank miał pracę od podstaw.

Offline Sherman

• *
  • 1. Pułk Lotniczy, 2. Eskadra Wywiadowcza, 105.WPŚB
« Odpowiedź #10 dnia: Marca 16, 2008, 14:12:51 »
No i He-219 miał być od początku nocnym myśliwcem.

Co do prowizorek, to o ile Dorniery faktycznie wspaniałymi myśliwcami nie były (chodź trzeba pamiętać o ich zasługach w ramach Fernnachtjagd gdzie ich zasięg był nieoceniony), to właśnie Ju-88 były najlepszymi nocnymi myśliwcami Luftwaffe.

Ta-154- koncepcja zła, projekt zły, wykonanie złe.
Marcin "Rahonavis" Rogulski (1986-2019)

Nie przepuszczą żadnej owcy,
Z drugiej chłopcy wywiadowcy.

« Odpowiedź #11 dnia: Marca 16, 2008, 15:37:32 »
Uhu miał być początkowo Kampfzerstorer'em, na nocny myśliwiec przerobiono go gdzieś w 1942. Miał zastąpić używane Bf, Do, Ju. Po próbach z Ar-240, Uhu był niejako nominowany na nocny myśliwiec.

Ju-88 to wg mnie powszechność użycia a nie specjalnie osiągi. Następne generacje jak np. Ju-388 nie zdążyły. Kiedy spadała produkcja messerów to rosła junkersów, Ju-88 było po prostu najwięcej. He-219 to mikroskopijne ilości, nieco ponad 300 sztuk ogółem.
Oczywiście nie twierdzę, że np. Ju-88 z Jumo nie dawał rady, ale do ideału to brakowało :)

Offline Sherman

• *
  • 1. Pułk Lotniczy, 2. Eskadra Wywiadowcza, 105.WPŚB
« Odpowiedź #12 dnia: Marca 16, 2008, 18:47:06 »
Dzięki za sprostowanie. Kiedy w końcu AJ-Press wyda swoją monografię He-219?

Oczywiście nie twierdzę, że np. Ju-88 z Jumo nie dawał rady, ale do ideału to brakowało
Było mu bliżej niż jakiemukolwiek zbudowanemu w Europie.
Marcin "Rahonavis" Rogulski (1986-2019)

Nie przepuszczą żadnej owcy,
Z drugiej chłopcy wywiadowcy.