Swoją drogą, w poprzednich wersjach FF była możliwość zauważenia rakiet w noktowizorze. Trochę to lamerskie i niezbyt realistyczne ale działa.
Ja z tego nie korzystam ponieważ odbiera mi klimat całej zabawy ale dla początkującego to może użyteczne na początku dosyć użyteczne.
I jeszcze jedno, w sumie to podstawa każdej walki. Jeżeli masz wystarczająco dużo paliwa to jest jeden podstawowy manewr (nie pamiętam jego nazwy), który się sprawdza w walce z AI.
Mianowicie:
Przyjmując, że Ty oraz wrogi samolot lecicie idealnie na siebie na tej samej wysokości. Łapiesz go w locka a następnie podrywasz samolot maksymalnie w górę oraz w którąś ze stron, w taki sposób aby mieć cel w samym "rogu" maksymalnego kąta działania radaru. Pamiętaj aby podczas tego manewru zwrócić uwagę na wskazania radaru, który informuje Cię o granicach wysokości dla śledzenie celu (cyferki nad lub pod zalockowanym celem widoczne na MFD - sprawdź w manualu) Jest to ważne by nie zerwać locka.
Co ten manewr da ? Ano, jak już wspomniałem, pociski średniego i dużego zasięgu lecą parabolą. Tzn, że muszą brać poprawkę na Twój kurs, prędkość oraz wysokość. Lecąc wyżej od przeciwnika zmuszasz jego rakiety do zużywania więcej paliwa = zmniejszasz ich zasięg maksymalny, ponieważ nie będą lecieć wprost na ciebie a obierając odpowiednie wyprzedzenie. Wykręcając później gwałtownie na kurs przeciwny do tego co leciałeś zostawisz je w tyle. Ważne jest aby wykonać ten manewr w odpowiednim czasie. W przeciwnym wypadku będzie za późno na jakiekolwiek ucieczki.