Autor Wątek: Pomoc dla początkujących (FreeFalcon & Red Viper)  (Przeczytany 62870 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Lukas

• 13 WELT
  • *
  • MiG Killer
Odp: Pomoc dla początkujących (FreeFalcon & Red Viper)
« Odpowiedź #150 dnia: Października 27, 2010, 22:52:59 »
ale przydałoby mi się to do nauki

Nauczy Cię to tylko i wyłącznie złych nawyków.
"Throw a nickel on the grass, save a fighter pilot's ass"

« Odpowiedź #151 dnia: Października 28, 2010, 16:57:52 »
Widzę, że chyba nie mam szans na pozytywną odpowiedź. No trudno. Będę trenował bez LABELS :001:

Offline Lukas

• 13 WELT
  • *
  • MiG Killer
« Odpowiedź #152 dnia: Października 28, 2010, 17:43:26 »
Jeszcze będziesz nam dziękować  :002:
"Throw a nickel on the grass, save a fighter pilot's ass"

« Odpowiedź #153 dnia: Października 28, 2010, 19:32:54 »
OK. To powiedzcie czy da się gdzieś zmienić, aby używając w joysticku HAT szybciej się rozglądać?

« Odpowiedź #154 dnia: Października 28, 2010, 23:09:32 »
W opcjach "advance" masz suwaki do regulowania szybkości reagowania. O ile dobrze pamietam to musisz wejść w option-grpahic - na dole advance

Mam nadzieje, że się nie mylę.

« Odpowiedź #155 dnia: Października 29, 2010, 18:00:17 »
Dzięki.
A powiedzcie- od wczoraj próbuję swoich sił w walce z wyłączonym LABELS.
Jeszcze w walce z celami naziemnymi jakoś daję radę unikać wrogich rakiet bo widać z daleka dym,
ale AIR-TO-AIR... to w ogóle jakieś nieporozumienie z mojej strony. W ogóle nie wychodzą mi uniki bo bez LABELS
prawie nie widać, że coś leci w moją stronę, a właściwie to w ogóle nie widać- żadnego dymu!
Jak sobie z tym radzić?

« Odpowiedź #156 dnia: Października 29, 2010, 18:21:01 »
Pocisk rakietowy nie przemierza całej "drogi" na pełnej bombie waląc dymem aż miło. Rakiety lecą po paraboli - dzięki temu mają większy zasięg. Starsze generacje pocisków (jak R-27) nieźle kopciły i były widoczne z daleka. Z nowszymi, jak AIM-120, jest zupełnie inaczej bo te używają innego paliwa.

Generalnie wykonywanie uników nie ma szans powodzenia. Jeżeli samolot złapał Cię w locka (w grze oznacza to, że odpali lada chwila do Ciebie pociski lub to już zrobił) to albo szybko odpalaj swoje pocisku+ucieczka na pełnej bombie albo od razu uciekaj. Kiedy na RWR wyświetli się Tobie symbol M  to znaczy, że zostałeś namierzony przez rakietę, która kieruje się do Ciebie dzięki własnemu radarowi. Do takiej sytuacji nie można dopuścić. Ważne jest więc aby nie pchać się wszędzie na siłę bo to nie jest taktyka. Kiedy w konkretnej misji wróg ma przewagę to czasami lepiej odpuścić.

Istotną sprawą jest takie wykorzystanie własnej prędkości i manewrów (np szybkie zejście do ziemi) aby urwać się przeciwnikowi z locka.

« Odpowiedź #157 dnia: Października 29, 2010, 18:54:26 »
O! Bardzo fajna odpowiedź :001:
Może jeszcze ktoś da jakieś podobne rady?

« Odpowiedź #158 dnia: Października 30, 2010, 00:16:02 »
Swoją drogą, w poprzednich wersjach FF była możliwość zauważenia rakiet w noktowizorze. Trochę to lamerskie i niezbyt realistyczne ale działa.
Ja z tego nie korzystam ponieważ odbiera mi klimat całej zabawy ale dla początkującego to może użyteczne na początku dosyć użyteczne.

I jeszcze jedno, w sumie to podstawa każdej walki. Jeżeli masz wystarczająco dużo paliwa to jest jeden podstawowy manewr (nie pamiętam jego nazwy), który się sprawdza w walce z AI.
Mianowicie:
Przyjmując, że Ty oraz wrogi samolot lecicie idealnie na siebie na tej samej wysokości. Łapiesz go w locka a następnie podrywasz samolot maksymalnie w górę oraz w którąś ze stron, w taki sposób aby mieć cel w samym "rogu" maksymalnego kąta działania radaru. Pamiętaj aby podczas tego manewru zwrócić uwagę na wskazania radaru, który informuje Cię o granicach wysokości dla śledzenie celu (cyferki nad lub pod zalockowanym celem widoczne na MFD - sprawdź w manualu) Jest to ważne by nie zerwać locka.
Co ten manewr da ? Ano, jak już wspomniałem, pociski średniego i dużego zasięgu lecą parabolą. Tzn, że muszą brać poprawkę na Twój kurs, prędkość oraz wysokość. Lecąc wyżej od przeciwnika zmuszasz jego rakiety do zużywania więcej paliwa = zmniejszasz ich zasięg maksymalny, ponieważ nie będą lecieć wprost na ciebie a obierając odpowiednie wyprzedzenie. Wykręcając później gwałtownie na kurs przeciwny do tego co leciałeś zostawisz je w tyle. Ważne jest aby wykonać ten manewr w odpowiednim czasie. W przeciwnym wypadku będzie za późno na jakiekolwiek ucieczki.
« Ostatnia zmiana: Października 30, 2010, 00:29:30 wysłana przez whiskey111 »

« Odpowiedź #159 dnia: Października 30, 2010, 12:39:51 »
Dzięki Whiskey. Poćwiczę. A mam pytanie co do Twojej pierwszej rady. Piszesz tam żeby uciekać przed rakietą.
OK. Uciekam, ale wtedy bardzo szybko kończy się paliwo. Czy jest jakiś moment kiedy powinienem przestać uciekać i spróbować ją wymanewrować?

Offline Wacha

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #160 dnia: Października 30, 2010, 16:49:18 »
... Uciekam, ale wtedy bardzo szybko kończy się paliwo. Czy jest jakiś moment kiedy powinienem przestać uciekać i spróbować ją wymanewrować?
Jest.
Wtedy kiedy jesteś pewien, że się uda.
Stanowczo odradzam próbowanie tego wcześniej  :D

Oczywiście żartuję. W zasadzie Whiskey podał w miarę dobry sposób, jednak moim zdaniem popełnił jeden mały błąd. Wg mojej wiedzy pociski rakietowe podążają za celem z wykorzystaniem tzw pure-pursuit, czyli kierują się w stronę celu w każdym momencie swojego lotu. Z tej własności wynika ich paraboliczny tor lotu, bo przecież konwencjonalny samolot w powietrzu zatrzymać się nie może, a przynajmniej nie na długo :D Pure-pursuit to również jedna ze słabości, pozwalająca nam wydłużyć czas osiągnięcia celu (czyli nas w tym przypadku), poprzez wprowadzanie takich zmian naszego kursu, które wymuszą na pocisku pokonanie o wiele większej odległości a tym samym wyprucie się z energii kinetycznej. Co przy okazji pozwala nam oszczędzać paliwo w czasie ucieczki, bo wtedy nie musimy korzystać cały czas z dopalacza. To wszystko oczywiście przy założeniu, że odpalono do nas z dużej odległości, bo na krótkim dystansie to grzejemy rurę ile się da i mamy nadzieję, że to jeszcze nie nasz czas na spadnięcie.
« Ostatnia zmiana: Października 30, 2010, 16:59:34 wysłana przez Wacha »

Offline Wacha

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #161 dnia: Października 30, 2010, 17:00:31 »
PS. Powinno być zakrzywiony tor lotu, a nie paraboliczny :|

« Odpowiedź #162 dnia: Października 31, 2010, 14:52:16 »
OK. Pomaga jeśli chodzi o rakiety z aktywnym radarem.
A co jeśli idzie o walkę w zasięgu wzroku, o rakiety typu na przykład R-73.
Jak tych unikać? Jak w ogóle je znaleźć na niebie?

Offline Flanker

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #163 dnia: Października 31, 2010, 15:46:25 »
OK. Pomaga jeśli chodzi o rakiety z aktywnym radarem.
A co jeśli idzie o walkę w zasięgu wzroku, o rakiety typu na przykład R-73.
Jak tych unikać? Jak w ogóle je znaleźć na niebie?
No niestety tutaj zaczyna się już loteria. Trzeba tak latać aby nie dopuścić do walki WVR. Oczywiście to jest teoria, a w praktyce wiadomo, czasami i tak Cię coś podejdzie.
I teraz tak, w przypadku rakiet typu AA-2 czy AA-8, zwykle wystarczy się zorientować że do Ciebie leci, sypnąć flarami i wykonać gwałtowny zwrot. W przypadku R-73 czy jak kto woli AA-11, powyższe rady mogą nie wystarczyć. Rakietka ma wektorowany ciąg, i jest powiedzmy odpowiednikiem Sidewindera Xa. Pewnie się już przekonałeś o jej wysokiej skuteczności.

Inna kwestia jak się zorientować że do Ciebie leci ? Patrząc w kokpit nic nie zobaczysz. Albo w momentach gdy jesteś zagrożony szukasz intensywnie wzrokiem czegoś na ekranie, albo używasz padlocka i próbujesz go na czymś zablokować. Tym czymś może być np rakieta. Sposób do którego się część Falconowców odnosi dość krytycznie, jednak jest to temat na inną dyskusję.
Jeżeli masz skrzydłowego AI, to możesz się spodziewać że usłyszysz "Archer Inbound"

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #164 dnia: Października 31, 2010, 16:23:12 »
I podstawowa zasada.. Jak masz ostrzeżenie o zalokowaniu/omieceniu wiązką przez wrogi samolot w niezbyt dużym dystansie (tzn. w zasięgu rakiet IR), a na RWR nie masz ikonki M świadczącej o odpaleniu rakiety naprowadzanej radarem, to zakładasz, że przeciwnik odpalił IR, więc sypiesz flarami i sp...okojnie ;-D się oddalasz ile sił w garach
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel