Autor Wątek: UTX Europe  (Przeczytany 18550 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
Odp: UTX Europe
« Odpowiedź #30 dnia: Marca 18, 2008, 16:07:29 »
Słuchajcie, sprawdziłem ten programik do zgłaszania błędów.
Linki i informacje podane są tu: http://www.simforums.com/forums/forum_posts.asp?TID=21478

Instalujemy mały programik. Gdy zauważymy jakiś błąd w UTX, wówczas uruchamiamy go, a nasz samolot ustawiamy w tryb "slew" i dajemy widok z góry (ten z czerwonym krzyżykiem). Precyzyjnie nawigujemy w miejsce błędu UTX. Następnie bierzemy w/w programik, na nim klikamy "pobierz koordynaty", wstawiamy temat zgłoszenia oraz krótkie wyjaśnienie problemu. Na koniec wysyłamy.
Producenci UTX stworzyli cały specjalny plik Google Earth, gdzie znajdują się już zgłoszone problemy dla danego produktu. Jak do tej pory, nie było zgłoszeń odnośnie Polski. Wczoraj wysłałem następujące obszary:
-błąd w linii brzegowej rzeki Nogat wraz z całym ujściem Wisły
-zły landclass Trójmiasta - brak obszarów industrialnych w portach i stoczni. Brak takiego samego landclassu na obszarze Rafinerii.
-zły układ linii brzegowej (zbytnie uproszczenia) w basenie Zatoki Puckiej i Mierzei Helskiej.

To zaledwie kilka. Fajnie by było, żeby jeszcze ktoś z Was wysłał kilka raportów. Pomogą one twórcom poprawić produkt w następnym patchu.

"Skrzydlata husaria współczesna, lotnictwo polskie, czuwa w powietrzu. Warkot motoru chroni każdą piędź polskiej ziemi." - Kronika PAT, maj 1939.

« Odpowiedź #31 dnia: Marca 18, 2008, 16:27:39 »
-zły landclass Trójmiasta - brak obszarów industrialnych w portach i stoczni. Brak takiego samego landclassu na obszarze Rafinerii.[...] Fajnie by było, żeby jeszcze ktoś z Was wysłał kilka raportów. Pomogą one twórcom poprawić produkt w następnym patchu.

Obawiam się, że jeżeli chodzi o landclass terenu Polski to nie ma czego poprawiać. Twórcy tego dodatku w zasadzie mogliby zacząć pracę nad landclassem od nowa.:005: Choćby totalny brak lasów czy "kanciaste" i zbytnio uproszczone kształty zbiorników wodnych oraz "skarlałe" miasta. Moim zdaniem UTX może służyć tylko jako źródło dróg i linii kolejowych choć drogi też mają poważny mankament: w FSX gdzie ruch samochodów jest generowany przez grę te "pomalowane" płaskie "samochody" na UTX-owych drogach mocno szpecą obraz.

empeck

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: Marca 18, 2008, 16:32:38 »
Namalowane samochodziki można usunąć za pomocą narzędzia do konfiguracji UTXE.

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #33 dnia: Marca 18, 2008, 16:42:54 »
Zgadzam się Razor, ale UTX dodaje też w niektórych miejscach (czytaj: największe miasta) wektorowy landclass, czyli precyzyjnie kreślony punkt po punkcie, dopasowany ściśle pod układ dróg. Chodzi mi o taki właśnie, a nie o postawienie "plamy". Landclass UTX jest tak samo "dokładny" w innych państwach.

"Skrzydlata husaria współczesna, lotnictwo polskie, czuwa w powietrzu. Warkot motoru chroni każdą piędź polskiej ziemi." - Kronika PAT, maj 1939.

Offline raugust

• *
  • Anytime, Baby...!
« Odpowiedź #34 dnia: Marca 20, 2008, 22:28:27 »
....a czy nie jest tak, że UTX Europe pokrywa tylko zachodnią połowę obszaru Polski, jak to było w wersji pod FS9?
http://img525.imageshack.us/img525/6027/su7attackfv3.gif

"...a jeśli z Nas ktoś padnie wśród szaleńczych jazd, czerwieńszy będzie kwadrat, nasz lotniczy znak..."

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #35 dnia: Marca 20, 2008, 22:30:58 »
Pokrywa cały kraj, choć ogólny detal jest wyraźnie niższy od Zachodu. Szczególnie rzek.

empeck

• Gość
Re: UTX Europe
« Odpowiedź #36 dnia: Marca 21, 2008, 20:22:24 »
Patch 1.1 do UTXE był wyszedł ;):

http://www.scenerysolutions.com/ut_downloads.html

Offline lucas

• *
  • RoF, FSX
    • 1.PUŁK LOTNICZY
« Odpowiedź #37 dnia: Marca 21, 2008, 21:34:46 »
Przetetstuję dopiero po świętach :/ Dajcie znać, jak teraz landclass wyglądać będzie. Ponoć poprawili strasznie.

empeck

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: Marca 22, 2008, 00:45:26 »
Jestem po wstępnych testach i szczerze mówiąc narazie jestem zadowolony z patcha. Wyłączyłem Xclass całkowicie by sprawdzić nowy landclass z UTXE i lasy pod Bydgoszczą są na swoim miejscu, do tego doszło kilka małych terenów zabudowanych pomiędzy Inowrocławiem, a Bydgoszczą (Nowa Wieś Wielka, Złotniki Kujawskie, Jaksice), landclass miast jest całkiem ładny. Muszę jeszcze trochę potestować, ale wygląda na to, że Xclass przestanie być potrzebny.

Online some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #39 dnia: Marca 22, 2008, 09:08:04 »
Również odnoszę wrażenie że nowy lanclass UTX wygląda nie gorzej niż cloud9. W związku z tym u mnie clud9 ląduje niżej w bibliotece scenerii - obejmuje większy obszar na wschód więc szkoda go wyłączać całkiem ;)
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #40 dnia: Marca 22, 2008, 09:53:45 »
Również odnoszę wrażenie że nowy lanclass UTX wygląda nie gorzej niż cloud9. W związku z tym u mnie clud9 ląduje niżej w bibliotece scenerii - obejmuje większy obszar na wschód więc szkoda go wyłączać całkiem ;)

Muszę jeszcze trochę potestować, ale wygląda na to, że Xclass przestanie być potrzebny.

Ja mam jednak spore wątpliwości co do wyższości poprawionego UTX (choć zmiany są kolosalne) nad XClass. Wstawiono lasy, ale moim zdaniem jakby trochę "nieśmiało".

Tutaj przykład okolic Bydgoszczy:

Google ...

... oraz dla porównania od lewej UTX i XClass

Moim zdaniem wygrywa jednak XClass.

Nadal pozostają 2 problemy UTXE:

1. Skarlałe obszarowo i źle zabudowane miasta - tutaj przykład Torunia:

Google (śmigłowiec jest gdzieś tam gdzie czerwona kropka i leci w kierunku zgodnym ze strzałką) ...

... oraz dla porównania jak poprzednio od lewej UTX i XClass

Wyraźnie widać złą (zbyt rzadką i zbyt małe budynki) zabudowę miejską w UTXE. Niestety tak jest w kilku miastach, które sprawdzałem.

2. Dalej są "kanciaste" i "niedorobione" zbiorniki wodne - ale to na szczęście można naprawić stosując ten element z Vectora.

Też jeszcze muszę potestować ale chyba pozostanę przy kombinacji:

- UTXE - drogi i koleje
- Vector - rzeki i zbiorniki wodne
- XClass - landclass

Przy okazji pytanie: Ta śmieszna wyspa w Zatoce Gdańskiej (Puckiej) - to jakiś bug u mnie czy to bug w samym UTX?

BG

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: Marca 22, 2008, 11:42:33 »
Przy okazji pytanie: Ta śmieszna wyspa w Zatoce Gdańskiej (Puckiej) - to jakiś bug u mnie czy to bug w samym UTX?
Ta wysepka naprawdę istnieje i nazywana jest nieoficjalnie "językami teściowej".
Tu zresztą jest zdjęcie samej wysepki http://www.panoramio.com/photo/2348539

« Odpowiedź #42 dnia: Marca 22, 2008, 12:02:17 »
Ta wysepka naprawdę istnieje i nazywana jest nieoficjalnie "językami teściowej".

No tak, ale Rybitwia Mielizna wystaje ponad poziom tylko w przypadku bardzo niskiego stanu wody i niekoniecznie zawsze w tym samym miejscu - przynajmniej tak mi się wydawało dotychczas. Dawno nie byłem w Kuźnicy - czy coś się zmieniło z ta mielizną - teraz cały czas jest nad wodą?

BG

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: Marca 22, 2008, 13:00:07 »
No tak, ale Rybitwia Mielizna wystaje ponad poziom tylko w przypadku bardzo niskiego stanu wody i niekoniecznie zawsze w tym samym miejscu - przynajmniej tak mi się wydawało dotychczas. Dawno nie byłem w Kuźnicy - czy coś się zmieniło z ta mielizną - teraz cały czas jest nad wodą?
Też dawno nie byłem nad zatoką, ale tego co wiem ta mielizna prawie zawsze jest nad poziomem wody.Chyba jedynie przy mocnym północnym wietrze jest zalewana.Zresztą według google earth szerokość wynosi prawie 20m.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #44 dnia: Marca 22, 2008, 14:34:38 »

No mamy cos takiego choc w realu w życiu nie widziałem  :003:
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl