Autor Wątek: Męskie rozmowy cz.2 - Pastowanie butów  (Przeczytany 11064 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Wacha

• 13 WELT
  • *
Odp: Męskie rozmowy cz.2 - Pastowanie butów
« Odpowiedź #15 dnia: Marca 03, 2008, 21:32:57 »
Widziałem to na żywo...damn dobrzy jesteście, po godzinie trepik wygląda jak lusterko ;)

Sprostowanie - to być może była godzina poświęcona na odświeżenie bucika ale daję tutaj głowę, że samo przygotowanie takiego "lusterka" zajęło dobry tydzień...

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #16 dnia: Marca 03, 2008, 21:44:37 »

HansVonStunke

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Marca 04, 2008, 11:17:37 »
Swoją drogą jak się spogląda na buty innych mężczyzn to niestety przeważa u nas kompletne olewanie tematu.

Bo 2-Ygrekowi twardziele nie przejmują się takimi przyziemnymi (dobre okreslenie  :020: ) rzeczami jak pastowanie butów...  :021:

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #18 dnia: Marca 04, 2008, 12:44:48 »
Miałem przyjemność pomęczyć taką maszynę kilka razy, faktycznie efekt był conajmniej interesujący ;D
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Wacha

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: Marca 05, 2008, 21:22:47 »
Czyli tak ?

http://www.youtube.com/watch?v=lmDKBSQ3NQc

Oh yeah! Obejrzałem i wysłuchałem z uwagą :D Miło wiedzieć, że wojsko polskie jest na tym samym poziomie technologicznym co wojsko hamerykańskie - przynajmniej w temacie nabłyszczania butów. Powiem więcej - my mamy przewagę bo nie ograniczamy się do  czubka i pięty buta. Za to technika jest ta sama.

Offline Marcinos

• *
  • Kierowca bombowca
« Odpowiedź #20 dnia: Marca 05, 2008, 21:35:13 »
http://www.youtube.com/watch?v=lmDKBSQ3NQc
:o WoW, zastosowałem tą metodę i nie mogę wyjść z podziwu jak dopiero teraz pięknie wyglądają moje buty. To jeszcze nie jest takie lusterko, ale aż żal wchodzić w błoto czy inny syf. Aż ludzie zaczęli się oglądać 'co one się tak błyszczą'  ;)
Fighter pilots make movies, bomber pilots make history, but everything depends on mechanics.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #21 dnia: Marca 14, 2009, 21:59:49 »
Ja raz w życiu zachować się jak Zimny Janek (potocz. Żan Kulka) i pozwolę sobie odkopać stary wątek. Wszak traktuje o czyszczeniu butów ale wykonania tej czynności potrzebne są buty. Na punkcie butów wojskowych mam małego FISia Zresztą jak na wiekszość militarnych rzeczy.

Ostatnio moje wysłużone Jungle Boots zaczeły się sypać. W zasadzie ich stan może nie umożliwiał mi w nich dalszego chodzenia ale od jakiegoś czasu tankowały wodę w wyniku peknięcia. Nie ma się co dziwic. Eksploatowałem je przez ponad 6 lat non stop w każdym terenie, warunkach i temperaturach (od +37 w Łodzi latem do -30 w zimie u siebie). Sporo ze mną przeszły - dosłownie. Jednak pomału trzeba było się rozglądać za czyms nowym. Tak na wszelki wypadek aby nie zostać z paluszkiem w nocniku. Po kilku rozmowach z kilkoma osobami m.in z Izabelinem i Panzerjagerem, wstępnie padło na Belleville GICB.

Niemniej przypadkiem udało mi się nabyć coś do czego mam sentyment od dawien dawna. Taki mój "konik" na którego czaję sie od kilku lat. Wreszcie udało mi się go sprawić butki które brały udział we wszstkich poważniejszych konfliktach (DWS, Korea, Wietnam). Chluba i duma hamerykańskich skoczków od 1941 roku czyli Corcoran Jump Boots :D.

Zamiłowanie do skórzanych płaszczy wzieło górę  :021:.

Ps. Dzisiaj miałem ubaw, bo Kanar w autobusie nie wiedział jak mnie poprosić o legitke studencką  :021: :020:
« Ostatnia zmiana: Marca 14, 2009, 22:09:13 wysłana przez KosiMazaki »

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Wacha

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: Marca 14, 2009, 22:12:58 »
No ja tutaj widzę niezły materiał do kręcenia, znaczy się butki :D

« Odpowiedź #23 dnia: Marca 14, 2009, 22:28:36 »
Co się tyczy butów.
Mam dwie pary skórzanych zimówek jedne na miasto drugi stare na warsztat.
Ciekawą sprawą są dwa ostatnie zaczepy na sznurówki w nowych jest to zamknięty element w starych taki haczyk. Jedynym normalnym rozwiązaniem jest ten haczyk , but można zasznurować rozsznurować bardzo szybko i co najważniejsze nie niszczą sznurówek. W nowych butach z zaczepem zamkniętym sznurówki bardzo szybko się niszczą i urywają :/ Kto to kurde wymyślił!

« Odpowiedź #24 dnia: Marca 14, 2009, 23:44:57 »
W nowych butach z zaczepem zamkniętym sznurówki bardzo szybko się niszczą i urywają :/ Kto to kurde wymyślił!
Jak to kto??? Właściciel fabryki sznurówek! :021:
"Różnica między mną a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem."
                                                                                  S. Dali

Offline Orzeł

• APAsq
  • *
  • APAsq#4 WBCI#4
    • WBCI
« Odpowiedź #25 dnia: Marca 15, 2009, 09:31:06 »
Najszybszym sposobem na czyszczenie obuwia ogólnowojskowego gdy na apelu porannym szef kompani lub dowódca sprawdzali wygląd zewnętrzny było przetarcie prawą stopą po lewej łydce i na odwrót :021:. Jedyny minus tego zabiegu to taki, że po kilu takich czyszczeniach spodnie trzeba było wymienić w magazynie mundurowym  :004:.

Offline F. von Izabelin

• *
  • Prawy człowiek lewicy
    • CMHQ Flying Circus
« Odpowiedź #26 dnia: Marca 16, 2009, 14:49:00 »
Corcorany udało Ci się capnąć. Gratuluje.  :002: :002:
Tylko uważaj, szybko się niszczą.
Chociaż kroczę Dolina Śmierci,
zła się nie uleknę...
bo lecę na 6 kaflach i się wznoszę...

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #27 dnia: Marca 16, 2009, 16:52:40 »
Corcorany udało Ci się capnąć. Gratuluje.  :002: :002:
Tylko uważaj, szybko się niszczą.

Na asfalcie po dwóch dniach łażenia już widać otarcia na podeszwie. Tak to jest jak się ma krzywe kulasy. Cóż trzeba będzie albo podkuć albo zakupić nową podeszwę :D

@muminek
Wydaję mi się, że masz na myśli nowszy model buta nazywany Corcoran II, ten owszem ma haczyki. Natomiast z tego co się orientuję to mój trep jest "jedynką". Ja bynajmniej się nie spotkałem z tym co piszesz w modelu historycznym buta. No chyba że coś przeoczyłem lub o czyms nie wiem :)

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #28 dnia: Maja 25, 2009, 18:36:06 »
Ciąg dalszy mojej fazy ;). Dziś otrzymałem przesyłkę z Anglii - bagatela moja pierwsza transakcja zagraniczna i pierwsza na Ebay'u z zapasowymi zelówkami i obcasami do "Corków". Rzecz stosunkowo rzadka do dostania. Jesli z zelówkami nawet z okresu DWS nie ma problmeu tak z obcasami bywa trudniej. Co ciekawe, w piatek wysłane, a dziś sa u mnie. Szacunek dla Royal Mail, bo nawet przesyłka z Wrocławia potrafi iść dłużej. Podziękowania dla Qrdla za pomoc merytoryczną :D. Co ciekawe oryginalne podeszwy robione były przez firmę Good Year lub Goodrich w zalezności od kontraktu, podobnie zresztą jak Continental dla butów BW.

Wcześniej udało mi się dopaść oryginalne podkówki z czasów DWS. Niby Wehrmactowskie ale ja w to wątpie. Wymagaja lekkiego dopasowania ale to nie problem. Napewno są stare ;). Co ciekawe, jesli ktos się interesował nieco metalurgią to doceni fakt, że są wykute przez kowala. Wygladają nibyb równo, a jednak widać uderzenia młotka, dziury po wybijaku. Prawdziwe rzemiosło jak rura od nagrzewnicy od Poldasa. Dziś rzecz kompletnie niespotykana, a dźwięk jaki wydają bezcenny - zwłaszcza jak się idzie korytarzem  :021:.

Wcześniej jednak, dzięki Waylanderowi udało się wykombinować współczesne wycięte na laserze podkówki mojego projektu ze stali Hardox :D. Wymagają jeszcze dopieszczenia ale również wielkie dziekuje dla Way'a :D.

Link do fotek:

>>> Podkówki <<<

>>> Dwie godziny i dwa waciki później ;) <<<

Natomiast tutaj ciekawostka - sklep dla formacji reprezentacyjnych.

Buzu buzu buzu.... :D

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #29 dnia: Sierpnia 13, 2013, 11:22:28 »
Odkopię i podepnę się pod temat. Padły mi moje korki po czterech latkach tyrania. Tak się rozglądam za czymś nowym. W związku z tym czy dysponuje ktoś jakimś źródełkiem gdzie można by było wyczytać kto i co się nosi w US Army? Wstępnie nastawiam się na jakieś Belleville aczkolwiek pogubiłem się w tych producentach obuwia. Wellco, Bates, Altama itd. Wszystkie to NSNki, podobny wygląd ale inna cena. Przed ewentualnym zakupem muszę się doszkolić stąd moje powyższe pytanie.