Ankieta

Z jakiej elektroniki mam skorzystać z mjoya czy opencockpits ??

Opencockpits
5 (45.5%)
Mjoy
6 (54.5%)

Głosów w sumie: 10

Autor Wątek: Home made gauges for mig29  (Przeczytany 8141 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Intruder

• Gość
Odp: Home made gauges for mig29
« Odpowiedź #15 dnia: Marca 06, 2008, 00:39:24 »
Z tego co ja kojarzę Galimex to nie da się połączyć karty USB do serw z Twoim sztucznym horyzontem, bo całkiem inne napięcia wchodza w grę. Karta USB do serw pracuje z +5V zasilaniem, serwa modelarskie także. Oryginalne z całą pewnością - nie. Czy możliwa jest przeróbka karty - tego nie wiem, nie jestem elektrykiem/elektronikiem.

« Odpowiedź #16 dnia: Marca 06, 2008, 17:22:59 »
Tylko w jakim dziale umieścić mój kłopot na forum Elektroda???
Mikrokontrolery  :002: ??
A co do tych feralnych silniczków zawsze jest i drugie wyjście :021:.
W Maju jadę na dni otwarte 1eskadry lotnictwa taktycznego ściągnąć wszystkie wymiary kokpitu oraz paneli i owiewki miga 29 i może zapytam się jakiegoś mechanika jakim napięciem są te silniczki zasilane :021:.

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Marca 06, 2008, 20:55:22 »
A może Toyo wie? :)

« Odpowiedź #18 dnia: Marca 12, 2008, 10:57:45 »
Zapytałem się  i dostałem odpowiedź  :003:.
I mogę powiedzieć, że jednym racjonalnym wyjściem z tego problemu jest jednak rozkręcenie sztucznego horyzontu i włożenie do niego silniczków kroczących lub serwo mechanizmów.
A co do joysticka i orczyka cena z 300zł podskoczyła do 550 więc odpuściłem.
Miałem zamiar nadal licytować ale za taki stan 550 zł to trochę za dużo
Na razie poszukuje innych ofert w bardziej przystępnej cenie.
A i oczywiście jeżeli ktoś by miał informacje na temat jakiś części do miga które znalazły by odzwierciedlenie w kokpicie miga 29 bardzo bym prosił o kontakt  :021:.

« Odpowiedź #19 dnia: Marca 12, 2008, 19:53:03 »
Bardzo was chcę przeprosić za post pod postem ale mam parę pytań i chcę wam coś pokazać :karpik.
1-Czy można zaufać jakiemuś dobremu elektronikowi  :021: i poprosić go o złożenie i zaprogramowanie płytek firmy opencockpits lub wykonanie przez niego ich replik za przystępną podkreślam przystępną a nie przestępną cenę :021:.
2-Tutaj jest strona z serwami http://modele.sklep.pl/index.php?cPath=18_21&sort=1a&filter_id=&dostepnosc=1&sort=4a&view=
które byście mi polecicie to  kupie (mówi się że do najlepszych należą serwa firmy hitec)
3-Czy wie ktoś jaka jest używana soczewka w wyświetlaczu przeziernym w samolocie mig-29
4-chce zakupić 2 zielone wyświetlacze z wylutu od starych oscyloskopów 5"
które charakteryzują się dużą jasnością
5-Jak zmodyfikować taki wyświetlacz żeby dało się go podłączyć do karty graficznej pod port tv(nie wiem jaki to dokładnie port)
6-Oto schemat Wyświetlacza przeziernego (moje wydanie)

Wydaje mis się ze nie popełniłem tutaj żadnego błędu.
7-Jak zrobić program albo coś podobnego aby można było na jednym z ekranów obsługiwać jedynie HuD
A teraz parę ciekawych linków dla moich kolegów  :002:
http://pl.youtube.com/watch?v=kM_X-NJqag0&feature=user
http://www.simmeters.com/products.html
http://www.vrm.sk/index.php?option=com_content&task=view&id=19&Itemid=17
A tego słucham jak rozwalam migi23  :002:
http://lewy22.wrzuta.pl/film/yulqD9ixy0/anarchia_39_i_pol_lewy_teledysk
Przesłanie bardzo proste :118:.
No i to wszystko, jeżeli ktoś może mi pomóc to będę bardzo szczęśliwy :002:.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #20 dnia: Marca 12, 2008, 20:22:35 »
Obraz musisz skolimować zaraz za wyświetlaczem, a nie dopiero za lustrem. To jaka soczewka jest w MiGu nie ma żadnego znaczenia.

Intruder

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: Marca 14, 2008, 23:59:57 »
Ja kupiłem serwa Hitachi HS-311 (były najtańsze, ok. 30 zł/szt). Niestety są stosunkowo duże. Jeszcze prób nie robiłem.
Naczelna zasada - im mniejsze, tym lepsze. Zakładając, że większość serw ma kąt obrotu nie większy niż 90 st. trzeba zastosować zębatki tworząc przekładnię. Czas obrotu nie ma już takiego znaczenia, bo wyniki w granicach 0,5 s./60 st powinna zwiększyć przekładnia (np. 3:1). Na zębatki i serwo - jakkolwiek małe - trzeba jednak znaleźć za wskaźnikiem miejsce i nie ma tu już mowy o oryginalnych bebechach zegara. Najlepiej jeżeli pozostanie jedynie podświetlany panel zegara, obudowa i wskazówka z ośką.
Ceny kitów OC trudno uznać za wygórowane, biorąc pod uwagę ofertę konkurencji. 

Re: Home made gauges for mig29
« Odpowiedź #22 dnia: Marca 24, 2008, 17:48:06 »
Byłem wczoraj w modelarskim i facet wytłumaczył mi, że spokojnie wystarczą serwa z rozmiarówki micro.
Ale jak mi się dobrze zdaje ich dopuszczalnym napięciem są 4,8V a jak mówił intruder płytka obsługuje 5V.
Czy do takiej małej różnicy napięć nie będzie trzeba nic modyfikować i czy facet nie bzdecił mówiąc, że serwa micro sobie z adi poradzą???

qrdl

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: Marca 25, 2008, 01:02:08 »
Galimex&Intruder

1. Może Hitachi to Hitec?
2. Może kąt obrotu to nie 90st, a 180? Kręcił któryś z was kiedykolwiek ramieniem serwa, czy może opuścił stosowną lekcję na matmie?
3. Może warto wziąć do ręki opakowanie z serwem, albo poszukać w necie SPECYFIKACJI? Serwa, które idą na 4.8V z reguły też idą na 6V. A jeśli któryś z was dowie się dlaczego podaje się specyfikację również dla 6V, a nie np. 5.5V, to sądzę, że będziecie mogli poskładać swój pierwszy brum-brum z chińskiego zestawu.  :020: :020: :020:

pozdrawiam,
qrdl

ps. Nie to, że jestem złośliwy, ale poziom ostatnich wypowiedzi zachęca mnie do zmiany nazwy tematu na taki, który zaczyna się na "Domowe..." a kończy "...o Szopenie".

bh91

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: Marca 25, 2008, 18:34:40 »
Myślę że troche mogę pomóc :D

1. 4,8V pójdzie bez problemu na 5 - wartość 0,2V to mało i można pominąć - 6V też zadziała ale szybciej sie silnik zużyje (mogą się przepalić cewki ale po dłuższym eksploatowaniu) ale spokojnie bez problemu 5V podłączysz. Zobacz jeszcze jaki prąd!
A w serwach większe napięcie zazwyczaj przyspiesza silnik :D. Jeśli micro nie dadzą rady można im zwiększyć lekko prąd to może dadzą - ale sie szybciej zużyją.

2. Jeśli w horyzoncie od miga są silniki krokowe albo zwykłe (niewiem :D) To napewno mają napięcie ok 24V albo więcej i bardzo dużo amperów aby były na tyle mocne (w samochodzie jest chyba 16 a wartość śmiertelna jest chyba poniżej 1) i działały przy przeciążeniach - możesz je uruchomić w Open Cocpits ale musiałbyś zastosować wzmacniacz - impuls ze sterownika wchodzi do wzmacniacza i kosztem dodatkowego zasilania na wyjściu masz ten sam sygnał ale większych wartości (mam nadzieję że obrazowo tłumaczę :banan)

3. Wytrawianie płytek nie jest trudne - znajdź sklep elektroniczny kup laminat za 2 złote wytrawiacz za 5, wydrukuj scieżki na papierze kredowym drukarką laserową i żelazko w dłoń!! Kilka prób i dojdziesz do wprawy - na elektrodzie jest troche opisów jak to robić - samemu sie opłaca!!!!!!!

4. Można sobie tak wejść na lotnisko do samolotu i pomierzyć?! :D JA TEŻ CHCE!! :D

5. Programowanie też nie jest trudne - samemu poswiecisz na nauke 2 godziny - zbudowanie programatora 30 minut a programy są w internecie - napewno wyjdzie ekonomicznej niż zlecenie komuś :D bo pewnie sobie policzy a nie narobi sie wogóle :D

6. hitachi to co innego niż hitec (przynajmniej mnie tak uczyli bo teraz to te firmy sie wykupują jak gupie jakieś ;p)

Namieszane te moje wypowiedzi ale mam nadzieję, że jaśniej jest ;] Ucze się w technikum eletronicznym więc w tej kwestii mogę pomóc :D Pozdrawiam i życzę powodzenia w projekcie kolego Galimex!!  :021:

Gładki

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: Marca 25, 2008, 20:50:58 »
Jeśli stworzysz elektronikę sam, to jak coś się zepsuje, to nie będziesz musiał po nikogo dzwonić, a coś zepsuje się na pewno.

Co do pomysłu z wykorzystaniem ekranów od oscyloskopów do stworzenia wyświetlacza HUD, to gratuluję pomysłu. Zdajesz sobie sprawę jak działa taki ekran? Sam ekran i sygnał (Tym bardziej z TV OUT karty graf.) nie wystarczą to po pierwsze. Po drugie napisanie programu, który na TV OUT wyprowadzi wyłącznie obraz HUD i do tego w taki sposób aby jeszcze sterować kineskopem od oscyloskopu jest dla mnie nie realne. Po za tym proponuje się dowiedzieć jak działa taki TV-OUT, bo widzę, że chyba nie masz o tym zielonego pojęcia.

Osobiście HUD próbowałbym zrobić w oparciu o jakiś wyświetlacz graficzny. Na nim wyświetlałbym obraz HUD, ale w trybie NEGATIV, a przez ten wyświetlacz przepuściłbym światło np. zielone, które dalej za pomocą luster, lub w jakikolwiek inny sposób rzutowałbym na HUD w kokpicie. Na pewno dużo łatwiej zmusić wyświetlacz graficzny do współpracy z PC i z symulatorem, niż kineskop z oscyloskopu.

Intruder

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: Marca 27, 2008, 19:16:56 »
:)
Mam nadzieję qrdl, że nie uraziłem Twoich uczuć do tej, skądinąd, popularnej firmy. Oczywiście chodziło mi o serwo HITEC, i jak najbardziej kręciłem ramieniem serwa. HS-311 ma rzeczywisty kąt obrotu 190 st. natomiast ja napisałem 90 st. i była to literówka za którą przepraszam. Mam nadzieję, że podobne sprostowania będą pojawiały się za każdym razem ze strony osób bardziej wtajemniczonych, ponieważ - jak zaznaczyłem w innym wątku - jestem kompletnym laikiem elektronicznym :) Co więcej, po cichu liczę na taką pomoc, i za każdym razem będę za nią wdzięczny. Tak więc Panowie qrdl, bh91, gładki - wielkie dzięki za sprostowanie i wyjaśnienia:)

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #27 dnia: Marca 28, 2008, 17:15:13 »
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

« Odpowiedź #28 dnia: Marca 28, 2008, 18:49:16 »
Nikt nie pytał to nie mówiłem.
Tylko jedna osoba na priv a reszta spiskowała  :118:.
Ze złomu kupiłem wszystko co potrzebowałem i mi wystarczy  :003: poinformowałem was już 2 tygodnie temu że kto będzie chciał to po 2 tygodniach od założenia tego tematu dam mu namiary.
A co do ceny złomu to są istnie kosmiczne.
I jeżeli byście chcieli coś kupować to tam do nich podjedzcie bo oni mają tego dużo, dużo więcej.
I nie tylko skorup ale i trochę paneli.

qrdl

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: Marca 28, 2008, 21:47:47 »
(...)poinformowałem was już 2 tygodnie temu że kto będzie chciał to po 2 tygodniach od założenia tego tematu dam mu namiary.

To ja proponuję, żeby po 2 tygodniach odpowiadać na wszelkie twoje posty, pytania i wąpliwości. Musi być jakaś wzajemność w relacjach, prawda?