Szczegółów nie znam ale nie zdziwiłbym się jakby to był kolejny z zakupów "interwencyjnych" na zasadzie: "jest akurat w OOO Roswertol otwarta linia produkcyjna, skoro robimy na eksport nowe Mi-35M to i przy okazji WWS coś tam sobie odbierze".
Ale w sumie wyjdzie na to że będą aż 3 typy kupowanych śmigłowców: rzeczony Mi-35M, obecnie trwająca produkcja Mi-28M, pojedyncze dokończone Ka-50 (plus jeszcze Ka-52 ale to w sumie bardzo podobne konstrukcje). Po drodze zaś jeszcze sporo innych wersji Hindów: wcześniej modernizowane Mi-24PN, wersje P, W, WP etc. Zaś modernizacja Mi-24W/P do standardu Mi-35M jest nieopłacalna - zbyt dużo zmian i zbyt wysokie koszty.
Poza tym może się okazać że chyba warto uzupełnić o nie niewielką ilość Mi-24PN (tym bardziej że owe mają dyskusyjne możliwości ze względu na kontrowersyjną stację celowniczą) i pozostałą przy życiu flotę Mi-24P, Mi-24W i Mi-24WP (wersje specjalistyczne pomijam jako tutaj nieistotne). Poza tym tempo produkcji Mi-28N jest wciąż bardzo mało - raptem niecały ~tuzin rocznie, dotąd też wyprodukowano mniej niż 20 seryjnych egzemplarzy Havoców a skoro w Roswertol linia produkcyjna Mi-35M jest otwarta to może szarpnięcie się na nie to nie jest zrazu takie głupie.
Zważywszy zresztą na inne możliwości Mi-35M na w stosunku do Mi-28N (częściowe możliwości desantowania, na siłę może nawet zadania bliskie CSAR) i wbrew pozorom - całkiem sporo elementów wspólnych na obu konstrukcjach (via. silniki, elementy przekładni, wirnik główny etc.) może zakup nie okazać się aż takim złym pomysłem
[gmod]
Posty o samolocie MiG-31 wylądowały w nowo utworzonym wątku: http://www.il2forum.pl/index.php?topic=13190.0[/gmod]