Dzięki Razor, świetnie to napisałeś.
Dodając swoje "trzy grosze" do kwestii modelu lotu dla RWD-8. Tworząc jego FM wyliczyłem powierzchnie nośne, wpisałem powierzchnię lotek, podałem środek ciężkości. Wszystkie wartości identyczne z oryginalnymi, bądź bardzo bliskie "realowi". To co wyszło, to jest kompromis tego co może silnik gry.
Kiedyś byłem bardzo radykalny i śmiałem się z możliwości modelu lotu FS9, itp. Ale na szczęście wyleczyłem się już z tego. To jest tylko gra komputerowa. Nic więcej. Jeżeli się uda odwzorować choć kilka parametrów, lub zachowań, którymi charakteryzował się prawdziwy samolot, to już jest wielki sukces.
RWD-8 był samolotem szkolnym, miał środek ciężkości ulokowany z przodu samolotu. Dodatkowo, projektanci dali mu profil aerodynamiczny IAW-140, który był bardzo "wybaczający". Tak więc, ten samolot praktycznie w korkociągi nie wchodził. Miał nauczyć samych podstaw pilotażu: startu, lądowania, kręcenia "ósemek", spirali. Zaawansowana akrobacja była zabroniona i od tego był już samolot PWS-26.
Ciekawy jest też przypadek maszyny RWD-17, będącej troche większym RWD-8 o wzmocnionej konstrukcji. Zastosowano w nim ten sam profil aerodynamiczny co w ósemce. Z tym, że w założeniu chciano, by samolot był zdolny do wykonywania korkociągów, żeby zaznajomić z nimi uczniów. Okazało się to niemożliwe. Dlatego, inż. Żurakowski zastosował nowy profil, IAW-700, który zezwolił na wykonywanie tej figury.
Lublin R.XIII też był samolotem raczej prostym w pilotażu i nie absorbującym aż tak pilota. Wiem, że płatowiec wchodził w korkociąg, w tym w jego "płaską" odmianę. Tu niestety, mamy już limitacje silnika gry. Lublin w FS robi coś na kształt "quasi" korka, ale to jest maksimum co można wycisnąć na tym enginie.
Dla mnie wytyczną, czy maszyny latają poprawnie jest to, że zachowanie RWD-8 i Lublina z FSX jest bardzo zbliżone do tego co mamy w War over Poland 1939. Kompletnie inne enginy, kompletnie inny proces wbijania danych, a jednak są pewne analogie w zachowaniu w obu grach komputerowych. Być może, część z nich znalazłaby potwierdzenie w rzeczywistości.