Autor Wątek: Linki do interesujących wiadomości i komentarze.  (Przeczytany 384421 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Linki do interesujących wiadomości i komentarze.
« Odpowiedź #630 dnia: Maja 26, 2010, 11:31:51 »
Jak by ktoś chciał się pośmiać pod tym linkiem http://technowinki.onet.pl/multimedia/dwa-f-35-razem-w-przestworzach,3227284,0,foto-male.html toczy się zawzięta dyskusja "ekspertów" na temat lotnictwa. Przy okazji parę zdjęć F-35, całkiem ładnie się prezentuje te nowe bejbi.

« Odpowiedź #631 dnia: Maja 26, 2010, 12:02:43 »
Haha wytrzymałem 3-4 komentarze :D

Tu już mniej do śmiania, ale też ciekawie: Pocisk ćwiczebny z poligonu spadł na budynek

« Odpowiedź #632 dnia: Maja 26, 2010, 18:30:48 »
Tu piszą też o beemce, której się dostało w Ustce i jest wideo z tym przedmiotem:

Na ustkę spadły dwa odłamki. Drugi uszkodził samochód

Offline Yarden

• *
  • Wirtualny Dywizjon 316
« Odpowiedź #633 dnia: Maja 26, 2010, 20:32:32 »
Heh komenty odnośnie Lightningów jak to zwykle na Onecie trzymają poziom :002:, ale rozwalił mnie ktoś z 1 linka od Sniffera: "Sprywatyzować armię!" :karpik

No a przechodząc do rzeczy, to Chińczycy skopiowali następny rosyjski samolot, teraz Su-33: http://www.altair.com.pl/start-4579 Ciekawe czy, a jeśli tak to kiedy, się czegoś w związku z takim procedrem doigrają.
"Nie mogę patrzeć na bitego człowieka, nie mogę! Jeżeli bije ktoś inny." - Hermann Brunner

« Odpowiedź #634 dnia: Maja 27, 2010, 01:41:52 »
No trzeba przyznać Chińczykom że się rozwijają do niedawna specjalizowali się w odzieży sportowej.  :002:

« Odpowiedź #635 dnia: Maja 28, 2010, 09:25:13 »
http://wiadomosci.onet.pl/2176359,12,mezczyzna_zlapal_spadajacego_4-latka_wideo,item.html

Fajnie, chłopak polatał, ale nie o tym chciałem. Wkleję dwa fragmenty bo jeszcze się znajdzie "móndry" moderator oneta i zmieni na inną głupotę.

O dużym szczęściu może mówić czteroletni chłopiec, który bawiąc się na ruchomych schodach w centrum handlowym w Turcji spadł z wysokości drugiego piętra.

Po wjechaniu na górę chłopiec runął z wysokości dwóch i pół metra.

Pominę wyraz "runął", ale zwróćcie uwagę jak zmieniła się wysokość. Czy ci "dziennikarze", czy jak im tam na łójnecie czytają to co piszą? Odnoszę wrażenie, że nie tak dawno przepchano ich przez matóręTM NN, dla ich własnego świętego spokoju.
Jestem pewien, że wiadomości z dziedzin mi nie znanych obarczone są takimi samymi błędami, i to co mi się wydaje być dość fachowe to jest po prostu najzwyklejsza w świecie bzdura. 

« Odpowiedź #636 dnia: Maja 28, 2010, 10:35:22 »
Jestem pewien, że wiadomości z dziedzin mi nie znanych obarczone są takimi samymi błędami, i to co mi się wydaje być dość fachowe to jest po prostu najzwyklejsza w świecie bzdura.
Doszedłem do identycznych wniosków kilka lat temu. Niestety można popaść w paranoje i każdy artykuł w multi-tematycznej prasie/portalach odbierać jako stek bzdur. Powoli mi się to udziela :). Nawet lubiana przeze mnie Polityka podpadła mi nie raz. Dlatego staram się bez emocji odbierać te wszystkie rewelacje. Nierzetelność, brak znajomości tematu, celowe pomijanie faktów... Prawie codziennie można się spotkać z tego typu przypadkami przeglądając onet, gazeta.pl, wp.pl czy inne badziewia.

Offline uziel101

• 16th VTFS
  • *
  • samoloty, czołgi, pociągi
« Odpowiedź #637 dnia: Maja 31, 2010, 13:21:36 »
Jeśli ktoś będzie w okolicy to może go zainteresuje ta wystawa http://www.gk24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20100531/KOLOBRZEG/118840895.

That's Vietnam music... can't we get our own music?

« Odpowiedź #638 dnia: Czerwca 04, 2010, 02:51:44 »
Jacyś zainteresowani?  :021:

jaroslawkaczynski.pl @Allegro

PS. Świat zwariował...

« Odpowiedź #639 dnia: Czerwca 05, 2010, 22:50:12 »
Mam takie pytanko o obecne i przeszłe zachowanie się Izraela.
Jak ono się ma do prawa między narodowego ?
Czy na swoim terenie legalnie mogą strzelać do wszystkiego ?
Jakie konsekwencje wobec tego państwa mogła by wyciągnąć społeczność międzynarodowa ?
Jak na razie widzę że tylko pogrozić paluszkiem :D

« Odpowiedź #640 dnia: Czerwca 05, 2010, 23:26:58 »
.........
Jakie konsekwencje wobec tego państwa mogła by wyciągnąć społeczność międzynarodowa ?
Jest takie stare przysłowie pszczół:
"Światem rządzi Ameryka, Ameryką - pieniądze, a pieniądze mają żydzi."
Więc sam sobie odpowiedziałeś:
Jak na razie widzę że tylko pogrozić paluszkiem :D
"Różnica między mną a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem."
                                                                                  S. Dali

« Odpowiedź #641 dnia: Czerwca 06, 2010, 07:24:32 »
Jak ono się ma do prawa między narodowego ?

W jakim zakresie i jakiego "prawa międzynarodowego"? Konwencji, umów, uregulowań etc. mających charakter międzynarodowy jest sporo - chodzi Tobie o jakieś konkretne?

Czy na swoim terenie legalnie mogą strzelać do wszystkiego ?

Z perspektywy obserwacji własnych, bo swego czasu bywałem regularnie w Izraelu, to w kraju, który praktycznie od kilkudziesięciu lat jest krajem objętym wojną, otoczonym wrogimi państwami, ze stałym problemem z terroryzmem niewykonywanie poleceń osób odpowiedzialnych tam za szeroko pojęte bezpieczeństwo jest idiotyzmem i faktycznie może skończyć się "strzelaniem".

Ale z drugiej strony, poza sporym nasyceniem umundurowanymi ludźmi i problemami na obrzeżach to praktycznie normalny kraj (jeśli jest coś takiego jak normalność w tym zakresie) i możesz sobie w Tel-Avivie, Hajfie czy innym mieście Izraelskim chodzić po ulicach, popijać piwko w knajpie, siedzieć na plaży i nikt Cię z tego powodu nie zastrzeli (choć zagrożenie terrorystyczne jest faktycznie dużo większe niż w innych rejonach świata). Kontakty z przedstawicielami sił bezpieczeństwa (policja, armia) też nie są dramatyczne, a rzekłbym, że w wielu przypadkach są dalece sympatyczniejsze niż to się zdarza czasem u nas.

Co rozumiesz przez "społeczność międzynarodowa" bo to pojęcie w zasadzie nie oznacza nic? Co to jest społeczność międzynarodowa - ONZ? Przecież tam jest tyle krajów o różnych kierunkach polityki, sojuszach i interesach, że podjęcie jakiegoś jednolitego poglądu, interesu czy działania jest praktycznie niemożliwe. Nie istnieje coś takiego jak "społeczność międzynarodowa" - nie ma grupy mającej jednolite i wspólne interesy, aby można było ja utożsamiać z jakąś "reprezentacją świata".

Po drugie aby podejmować jakieś działania to ta "społeczność międzynarodowa" (cokolwiek to jest) najpierw musiałby chcieć to podejmować i widzieć w tym cel oraz sens (jakieś rozwiązanie problemu).

Jak na razie widzę że tylko pogrozić paluszkiem
A bo tak naprawdę to większość państw doskonale rozumie problem i na swoim terenie, w takiej sytuacji postępowała by podobnie - czasem jednak dla wizerunku medialnego trzeba udać oburzenie czy zaniepokojenie - a i tak wszyscy wiedzą, że to taka gra.  :002:

Cały problem polega na tym, że w tym rejonie świata jest bardzo złożony problem, którego nikt nie potrafi nawet z grubsza rozwiązać - tak więc wszyscy podchodzą do tego jak pies do jeżą i trudno się dziwić. Z drugiej strony ten problem od pewnego czasu nie wypływa zbytnio na zewnątrz - to nikt się tym zbytnio nie przejmuje.

PS.

muminek - a jeśli chodzi Tobie o incydent z próbą wpłynięcia statkami na zamknięty akwen i usiłowaniem niedopuszczenia do izraelskiej kontroli tzw. pomocy humanitarnej to nie wiem czy słuchałeś wywiadu Ochojską z tej okazji, która wyraźnie (choć lawirując w gramatyce - bo założeniem programu TV przecież było, że Izrael jest "be") stwierdziła, że nie ma żadnych problemów z docieraniem z rzeczywista pomocą humanitarną na tamte tereny (stosując się do poleceń władz). Tylko, że takie głosy rozsądku są w mediach niepopularne, bo w końcu media są od wywoływania sensacji (z tego żyją). Dlatego w większości oglądasz krzykaczy.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 06, 2010, 07:48:03 wysłana przez Razorblade1967 »

« Odpowiedź #642 dnia: Czerwca 06, 2010, 11:47:02 »
Jest takie stare przysłowie pszczół:
"Światem rządzi Ameryka, Ameryką - pieniądze, a pieniądze mają żydzi."
Ameryką rządzi bank centralny który jest instytucją prywatną i nie wiadomo do kogo należy :D
A właściwie jak to jest z ich podatkiem dochodowym http://otsirk.salon24.pl/? Z tego co wyczytałem nie ma żadnych uregulowań prawnych do jego ściągania. Nawet jest nagroda ogłoszona przez jakąś spółkę prasową za wskazanie konkretnego przepisu . Sam rząd też nie potrafi wskazać takiego przepisu.

>>Z perspektywy obserwacji własnych, bo swego czasu bywałem regularnie w Izraelu, to w kraju, który praktycznie od kilkudziesięciu lat jest krajem objętym wojną, otoczonym wrogimi państwami.<<<
Ktoś miał ciekawy pomysł żeby założyć tam państewko oczyszczając dość sporo terenów należących od wieków do ludności Islamskiej. Późniejsze działania Izraela też nie przysporzyły mu przyjaciół.

« Odpowiedź #643 dnia: Czerwca 06, 2010, 12:12:02 »
Ktoś miał ciekawy pomysł żeby założyć tam państewko oczyszczając dość sporo terenów należących od wieków do ludności Islamskiej. Późniejsze działania Izraela też nie przysporzyły mu przyjaciół.

Tyle, że Żydów stamtąd też kiedyś wypędzono, tak więc to "prawo do ziemi*" i tego państwa takie proste i jednoznaczne nie jest. Inna kwestia, że przed powstaniem państwa Izrael (czy raczej przed powstaniem państwa żydowskiego jeszcze w Palestynie pod egidą ONZ) gro tamtych terenów zostało przez Żydów kupiona (całkowicie legalnie) - tak więc to "należenie" nie jest takie jasne. Problem nie jest taki prosty i jednoznaczny - bo gdyby był to rozwiązanie znalazłoby się już dawno. To dlatego żadna "społeczność międzynarodowa" (dalej nie wiem co to wg Ciebie jest?) niczego tam nie ruszy, bo tak naprawdę nie ma z tej sytuacji dobrego wyjścia. Po prostu w zależności od aktualnej polityki liczących się państw, każdy ma tam jakieś interesy i jedni staja po tej, a inni po tamtej stronie. O ile jak czytam wg niektórych "dwuznaczne moralnie" jest romansowanie USA i Izraelem, to przypomnę, że tzw.OWP i niektóre wrogie Izraelowi państwa arabskie całkiem nieźle i intensywnie romansowały ze śp. Związkiem Radzieckim. A terroryści palestyńscy (i ich poplecznicy) bez skrupułów mordowali przypadkowych ludzi na świecie (nie tylko w Izraelu i nie tylko Żydów). A więc ta "moralność" to też zależy od punktu siedzenia.  :002:

A co do działań Izraela to tak się zabawnie składa, że większość zdobyczy (począwszy od pierwszego rozszerzenia tego tworu na terenie Palestyny) uzyskał w wyniku działań bojowych wywołanych (tak czy inaczej) przez państwa arabskie, które przy tej okazji dostają zwykle w cztery litery.

« Ostatnia zmiana: Czerwca 06, 2010, 15:01:52 wysłana przez Razorblade1967 »

« Odpowiedź #644 dnia: Czerwca 06, 2010, 15:19:18 »
Abstrahując od Izraela dochodzimy do jednego powszechnie znanego wniosku :
Jeśli jakiś świr  postanowi wymordować ludność jakiegoś kraju to nikt : USA , ruscy , NATO etc. nie ruszy zadków jeśli nie będą mieli w tym interesu.

Co ciekawe rząd USA sprzeciwia się ściganiu zbrodniarzy wojennych.