Do powyższych wypowiedzi : nic dodać nic ująć. Jest parę rzeczy, które nie spodobają się weteranowi Fallout 'ów (mnie dobija ograniczenie postaci do 20 leveli, które jesteśmy zdobyć po być może połowie questów pobocznych), bardzo dużo smaczków i fajnych nowych rozwiązań (naprawa broni - co z tego, że na samym początku gry zdobędziemy uber plazma rifle, kiedy nie będziemy jak mieli jej naprawić bo to kosztuje fortunę, poza tym potrzebne są nam części zamienne w postaci drugiej plazmy oraz skill - a do tego musimy mieć z niej czym strzelać; bardzo fajna jest też możliwość budowy własnej broni - nie ma jak Rock - it - Launcher strzelający pluszakami

), dobrze wykonany engine gry, który pozwala na szerokie modyfikacje (pole do popisu dla wszystkich, którzy płaczą na Bethesdę) oraz bardzo ładnie chodzi na starszym sprzęcie. Nie znam gry, która tak szybko by sie zapisywała i odczytywała z quick save'ów. Dobrze dobrana muzyka, szczególnie - radio, z tzw. ambientem wg. mnie gorzej - podłożyłem sobie muzykę z F1 i F2 co też podkreśla "klimę"

.
Jeżeli chodzi o 3d - fakt śmiesznie wygląda przeciwnik dostający kilka headshot'ów i biegnący na nas dalej (choć bez przesady - z odpowiedniej broni to 1 strzał 1 kill) - ale trzeba pamiętać, że w F1 czy 2 mocniejsi przeciwnicy też umieli zebrać trochę z celowanych strzałów i radośnie atakować nas dalej. Różnica jest taka - jak ktoś to już tu wspominał, że tam tego tak nie było widać - gorsza grafika itd.
Na pewno wiele osób stwierdzi, że nie jest to F3 na który czekali ileś tam lat. Pytanie tylko czy jakakolwiek produkcja byłą by w stanie zadowolić ludzi, zafascynowanych tym tytułem od 10 lat (premiera F2).
Podsumowując jak dla mnie : 8+ lub 9 / 10.