Autor Wątek: Znikający samolot (model F-15 Walmisa)  (Przeczytany 2864 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
Znikający samolot (model F-15 Walmisa)
« dnia: Maja 07, 2008, 22:50:32 »
Mam problem z F-15 z modelem Walmisa. Objawia się tym, że model o średniej ilości szczegółów nie jest poprawnie wyświetlany. (Chodzi mi o to, że w zależności od odległości z jakiej patrzymy na samolot wyświetlane są 3 różne modele o coraz mniejszej ilości szczegółów). I tak:

1. Samolot z bliska - Wszystko jest ok:

2. Samolot ze średniej odległości - właśnie tutaj jest problem, widać tylko podwieszenia i dopalacz, sama maszyna jest niewidzialna:

3. Samolot z daleka. Maszyna ponownie się pojawia, choć wyświetlana jest inna tekstura, niż wybrana, ale to akurat normalne z tego co się orientuję, bo skiny nie podmieniają tego najmniej szczegółowego modelu.

Reinstalowanie  moda Walmisa nie pomaga, podejrzewam, że gdzieś w plikach konfiguracyjnych zaplątał się jakiś śmieć, który powoduje tego buga. Nie muszę chyba mówić, jak bardzo utrudnia to dogfight przeciwko F-15. Czy ktoś ma pomysł jakie ustawienie może być za to odpowiedzialne?

Offline Szelma

• *
  • Tomcat Tribute
Odp: Znikający samolot (model F-15 Walmisa)
« Odpowiedź #1 dnia: Maja 07, 2008, 23:04:23 »
Ktoś ma czita z kamuflażem iluminescencyjnym :118:
Hahahaaha już raz ktoś miał tego buga nie pamiętam kto :011:
Dziwne się ostatnio rzeczy dzieją !
11:05 PM

« Odpowiedź #2 dnia: Maja 07, 2008, 23:39:55 »
Hmmm skoro widać dopalacz, podwozie i podwieszenie to może jakiś problem ze skinem? Można się też pobawić ustawieniami lodów (LOD'ów znaczy się ;) ).

Poza tym... może "banalny truizm" ale napiszę. Ja pamiętam, że często przez instalowanie różnych dodatków, różne rzeczy się w loczku krzaczyły. Dlatego najlepsze rozwiązanie na wszystkie bolączki - po instalacji gołej wersji LO 1.12 i najważniejszych dodatków (sprawdzonych na 100%) i zmianie wszystkich ustawień loczku zrobić back-up całego folderu. Właśnie przy takiej sytuacji - hop siup, podmienić folder na ten zapisany wcześniej i sprawa rozwiązana (no tylko trzeba ewentualnie jeszcze co niektóre mody powygrywać, których w backupie nie było). Taką operację zresztą można przeprowadzić w każdej chwili, gdy wszystko działa jak należy.

pozdrawiam

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #3 dnia: Maja 08, 2008, 08:44:07 »
Domyślam się że to problem z modami, ale jakoś tak mam, że na niemodowanego Loczka ciężko mi patrzeć, a to co do tej pory można zrobić z wyglądem tej gry naprawdę robi wrażenie.
Raczej nie jest to problem ze skórką, bo sprawdzałem 3 na 2 różnych samolotach (znaczy Mav'a i Kapuleta), poza tym, gdyby skopana była skórka to prawdopodobnie widoczny byłby biały, nieoteksturowany model (miałem tak z Ropuchem), a nie przezroczysty samolot. Bardziej prawdopodobne są LODy, ale ustawione mam standardowo, (0.2 2 i trzeci chyba około 80). Będę kombinował po powrocie z pracy. Co do backupu to wiem, że to świetny pomysł, tylko jakoś do tej pory albo nie byłem zadowolony z ustawień żeby go zrobić, albo zbyt zajęty cieszeniem się wyglądem Loczka dobrze ustawionego i latałem, dopóki się nie popsuł :-)

Offline Szelma

• *
  • Tomcat Tribute
« Odpowiedź #4 dnia: Maja 08, 2008, 10:35:42 »
Vowthyn to raczej nie kwestia modów. Ja posiadam około 60 modów w tym nowe tekstury samolotów i wszystko działa jak należy. Kiedy wrzuciliśmy A10 i przestały Mavericki trafiać w cel wykonałem backup "niesprawnego" Loczka i z tego też backupu nadpisałem cały folder Ubisoft. Nadpisywanie trwało aż 12 minut, ale po restarcie kompa Mavericki zaczęły trafiać jak zaczarowane. Zrób backup i nadpisz jeszcze raz wszystko. Powinno zadziałać.
Nie miałem pojęcia że ED upchało "lody" do Loczka :010:, pewnie o smaku przegrzanego procesora :118:

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #5 dnia: Maja 08, 2008, 10:59:31 »
Z tymi Maverickami to fałszywy alarm był, wynikający z mojej głupoty i przyzwyczajenia z Ropucha. Wicherki można lockować na dowolnym punkcie terenu i będą w niego trafiać, natomiast Mavericki muszą być zalockowane na konkretnym obiekcie (kontur) i dlatego nie trafiały w losowe punkty terenu. Po zalockowaniu na czołgu trafiały normalnie, bez żadnych kombinacji z mojej strony. Dziwne było tylko pierwsze nieudane trafienie, kiedy bezskutecznie próbowałem zalockować most.

Offline Szelma

• *
  • Tomcat Tribute
« Odpowiedź #6 dnia: Maja 08, 2008, 12:47:25 »
No ja też właśnie w mosty nie mogłem trafić. Zasugerowałem się wtedy najwidoczniej. Co to jest ten "LOD"  :011:

||**Boberros**||

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Maja 08, 2008, 14:46:05 »
Hmmm ale czy gdyby to był LOD to IMO zamiast szczegółowego modelu pojawiłby się karton, pudło, jak to było\jest z jednostkami naziemnymi, które to np. z 10 km to jeżdżący karton, a z bliska to już model. Ale sam do końca nie wiem :S

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #9 dnia: Maja 10, 2008, 23:29:51 »
Uporałem się jakoś z problemem (nie pytajcie jak, po prostu w toku rozlicznych kombinacji, odinstalowania i ponownej instalacji różnych modów itp. w pewnym momencie po prostu zaczęło działać i jest OK. Niestety zauważyłem, że mam jeszcze jeden niewidzialny samolot.
E-3A, tylko jego w ogóle nie ma, niezależnie od odległości z jakiej na niego patrzymy. Zniknął również model z encyklopedii:

W locie widać tylko smugi kondensacyjne, natomiast miejsce samolotu zajęła jakaś dziwna płaszczyzna bardzo dużej wielkości, która pochyla się zgodnie z nachyleniem osi samolotu, wygląda to tak, jakby po prostu płaska bitmapa zajęła miejsce modelu 3D i jego oteksturowania.

Próbowałem instalować nowy skin do awacsa, ale to nie pomaga. Próbowałem również przywrócić plik meinit.xml z czystej instalki loczka, też nie pomogło. Czy ktoś wie gdzie znajdę pliki odpowiedzialne za wyświetlanie tej maszyny?

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #10 dnia: Maja 10, 2008, 23:32:09 »
J:\Lock On\Bazar\World\Shapes
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #11 dnia: Maja 10, 2008, 23:38:54 »
Tam już szukałem. Są pliki e-3.lom oraz e-3-collision.lom. Podmieniłem oba na takie same z czystej instalacji FC, ale nie pomogło.

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #12 dnia: Maja 11, 2008, 00:32:12 »
Problem rozwiązany, Winę ponosił "cloud mod" (ale nie ten na "puffy clouds", jakiś inny się w modmana zaplątał). Podmieniał plik e-3.lom Na dodatek nie był modem natywnym pod modmana, bo siedział jako "mr converted" i stąd zapewne całe zamieszanie. Boberros, Some1, dzięki za pomoc.

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #13 dnia: Maja 21, 2008, 22:59:33 »
Po dzisiejszych lotach okazało się, że problem znikającego F-15 niestety nadal u mnie występuje. Po kolejnych kilkudziesięciu minutach ślęczenia nad Loczkiem okazuje się, że pierwsze 10 skinów działa OK, problemy zaczynają się, jeśli wybrana zostanie któraś ze skórek z dalszych slotów poczynając od zaznaczonej na screenie "Oregon":

Próbowałem podmieniać kamuflaż na tych slotach, nowe skórki instalują się normalnie, i są widoczne, ale tylko te najbardziej szczegółowe, jak tylko oddalę widok samolot znika. Nie wiem już gdzie mam szukać i gdzie znajdują się pliki odpowiedzialne za wyświetlanie mniej szczegółowego modelu samolotu z większej odległości.

Dopóki nie znajdę rozwiązania bardzo proszę osoby latające na naszym serwerze o wybieranie w F-15 skórek z pierwszych dziesięciu dostępnych slotów. Z niewidzialnym samolotem nie tylko nie sposób walczyć, ale i w formacji lecieć ciężko.

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #14 dnia: Maja 22, 2008, 14:11:29 »
Doszedłem do tego, że kłopot powoduje mod Walmisa w wersji dla Crimean Air Wars. Jakbym go nie zainstalował (a próbowałem chyba wszystkich dostępnych metod) to te dodatkowe skórki, które dodaje powodują znikanie F-15 z większej odległości. Poradziłem sobie tak, że po zainstalowaniu nadpisałem meinit tym z CAW. Rezultat jest taki, że mam poprawny model Walmisa, ale tylko 10 slotów na skiny. Coś za coś, przynajmniej te, które są wyświetlają się poprawnie.